Bakan Ersoy duyurdu: Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri'nin sahipleri belli oldu
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnca 44 yýldýr düzenli olarak verilen Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri'nin bu yýlki sahipleri; Anadolu El Sanatlarýný Yaþatma ve Geliþtirme Derneði (Anelsander), Ýbrahim Alimoðlu Müzik Müzesi ve Sadberk Haným Müzesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, ödüle layýk görülen isimleri, sosyal medya hesaplarýndan yaptýðý paylaþýmla duyurdu.

Bakan Ersoy, paylaþýmýnda þunlarý kaydetti:

"Bakanlýðýmýzýn en prestijli ödülü sahiplerini buldu. Anadolu El Sanatlarýný Yaþatma ve Geliþtirme Derneði (Anelsander), Ýbrahim Alimoðlu Müzik Müzesi, Sadberk Haným Müzesi. Ülkemizin kültür ve sanat dünyasýna katkýlar sunan kurumlarýmýza kýymetli çalýþmalarý için teþekkür ediyor, '2023 Yýlý Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri'ne layýk görülen her üç kültür ve sanat kurumumuzu da ayrý ayrý tebrik ediyorum."

BAKANLIK ÖNCÜ ÇALIÞMALARI ÖDÜLLENDÝRDÝ

Türkiye'de kültür ve sanatý hem ulusal hem de uluslararasý alanda baþarýyla temsil eden kurumlarýn alanlarýnda yaptýklarý çalýþmalarý takdir ve teþvik etmek üzere verilen ödüller, bu yýl da jüri deðerlendirmesiyle belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Batuhan Mumcu'nun baþkanlýðýndaki jüride, Bakan Yardýmcýsý Serdar Çam, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlý, Araþtýrma ve Eðitim Genel Müdürü Selim Terzi, Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürü Tamer Karadaðlý, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Saðtürk ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden yer aldý.

Geleneksel el sanatlarý alanýnda, yaþayan ustalar aracýlýðýyla ülke genelinde öncü ve nitelikli çalýþmalarýyla öne çýkan Anelsander, faaliyetlerinin yaný sýra UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasýn Korunmasý Sözleþmesi'ne akredite olmasý ve Türkiye'nin bu alandaki kazanýmlarýný artýrmasý dolayýsýyla ödüle layýk görüldü.

Türkiye'nin kendi alanýnda ilk ve en büyüðü olarak dünyada ve Avrupa'da ilk 10 içinde yer alan Ýbrahim Alimoðlu Müzik Müzesi de Türkiye'de kültür ve sanat alanýndaki kiþisel gayret ve giriþimleri nedeniyle ödüle deðer bulundu.

Sadberk Haným Müzesi ise Türkiye'nin ilk özel müzesi olarak çok geniþ bir sahada özenle korunan zengin koleksiyonun yaný sýra restorasyon ve konservasyon atölyesi ile çaðdaþ müzecilik uygulamalarýna baþarýlý bir örnek teþkil etmesi nedeniyle ödüllendirildi.

BAKANLIÐIN EN PRESTÝJLÝ ÖDÜLÜ

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn en prestijli ve en yüksek deðere sahip ödülü olarak 1979'dan bu yana her yýl verilmekte olan ödüller 2016'dan itibaren "Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri" ismiyle takdim ediliyor.

Bakanlýk ödülleri; Türk tarihi, edebiyat, dil, plastik sanatlar, mimarlýk, arkeoloji, müzik ve sahne sanatlarý, halkbilim, tiyatro, opera ve bale, sanat tarihi, fotoðrafçýlýk, sinema, kütüphanecilik ve müzecilik alanlarýnda veriliyor.

  • Kültür mirasý
  • Sanat dünyasý
  • sanat dünyasý
  • Kültür ve Turizm Bakanlýðý Özel Ödülleri
  • Mehmet Nuri Ersoy