Bakan Ersoy: Eðer biz mavi bayraðýmýzý kaybedersek turizmi kaybederiz
ABONE OL

Ersoy, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasý Þubat Ayý Meclis Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, turizmde rekorlarla dolu bir yýlý geride býraktýklarýný, 2022'de 51,3 milyon olan ziyaretçi sayýsýný 2023'te yüzde 10 artýþla 56,7 milyona ulaþtýðýný söyledi.

Turizm gelirinin yüzde 17 artýþla 46,5 milyar dolardan 54,3 milyar dolara, kiþi baþý gecelik harcamanýn ise 89 dolardan, 99 dolara yükseldiðine iþaret eden Ersoy, Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aþkýn ziyaretçiyle rekor kýrarak, tüm zamanlarýn en yüksek ziyaretçi sayýsýna ulaþtýklarýný vurguladý.

Türkiye'yi turizmde dünyanýn süper ligine yükselterek, oradaki yerini, daima yükselen bir grafikle kalýcý hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Ersoy, "Bunu baþarabilmenin yolunun krizlere karþý baðýþýklýk kazanmýþ bir turizm sektör yapýsýna kavuþmaktan, pazar çeþitliliðini olabildiðince artýrmaktan, 12 aya yayýlmýþ nitelikli turizmden, etkili iletiþim, pazarlama ve tanýtým stratejilerinden geçiyordu." diye konuþtu.

Ýngiltere ve Almanya baþta olmak üzere Avrupa ve Ýskandinav pazar ülkelerindeki ziyaretçi sayýlarýnda yüksek oranlarda artýþ kaydettiklerine deðinen Ersoy, 2023'te ise asrýn felaketini yaþadýklarýný, seçim süreci ve Orta Doðu'da yaþananlarýn da etkisiyle bir parça gevþeme yaþandýðýný ancak yýl sonunu 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyar dolar turizm geliriyle kapatmayý baþardýklarýný vurguladý.

200'DEN FAZLA ÜLKEDE TANITIM ÇALIÞMASI

BBC, Bloomberg, Euronews, CNN, Al Jazeera gibi kanallarda ve 200'den fazla ülkenin geleneksel ve dijital medyasýnda Türkiye turizminin tanýtým filmlerinin yayýmlandýðýný aktaran Ersoy, "Antalya'yý merkeze alan Türk Arkeoloji Tarihinin Altýn Çaðý-Geleceðe Miras projemiz kapsamýnda arkeolojik çalýþma sayýsýný 720'ye yükselttik. Bu dünyada rekordur. Bu sayýyý 2024'te 750'ye, 2026'ya kadar da 800'e çýkarmayý planlýyoruz." diye konuþtu.

Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yeniden yapýmýyla ilgili proje çalýþmalarýna geçen hafta baþladýklarýnýn müjdesini veren Ersoy, Kemer'e de Sualtý Arkeoloji Müzesi kazandýracaklarýný aktardý.

Kültür Yolu Festivalleri'nin önemine iþaret eden Ersoy, Sürdürülebilir Turizm Sertifika Programý kapsamýnda üç aþamayý tamamlayarak sertifikayý almýþ tesis sayýnýn 800'ü geçtiðini bildirdi.

ARITMA ALTYAPILARI YATIRIMLARI

Bakan Ersoy, son 20 yýlda turizm amaçlý çevre düzenlemesiyle altyapýnýn geliþtirilmesi, ücretsiz halk plajý yapýmý ve sürdürülebilir turizm kapsamýndaki faaliyetler için yaklaþýk 3,6 milyar lire kaynak kullanýldýðýný anlatarak, "Bu yatýrýmlarýn güncel deðeri 22,5 milyar liradýr. Bu kaynaðýn yaklaþýk 2 milyar lirasý, 2018-2023 yýllarý arasýndaki çalýþmalarda kullanýlmýþtýr ki bunun da güncel deðeri 4,3 milyar liradýr. Bu kapsamda Belek bölgesinin atýk su sorununu 50-60 yýla kadar çözecek Belek-Serik 2 Atýk Su Arýtma Tesisi ve baðlantýlý altyapý tesislerinin yapýmýný 2021 sonunda tamamlayarak hizmete aldýk." dedi.

Kemer Çamyuva'daki tesisi de martta açmayý planladýklarýný vurgulayan Ersoy, þöyle devam etti:

"Özellikle belirtmek istiyorum. Aslýnda arýtma altyapýlarý yapmak Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn konusu deðil. Biz de zaten arýtma altyapýsý yapmaya çok meraklý deðiliz. Ancak mavi bayraklarýmýzý kaybetme tehlikesiyle karþý karþýya kalýndýðý zaman Bakanlýk olarak bizim devreye girmemiz gerekiyordu, girdik. Yap-iþlet-devret formülüyle ki her ne kadar yap-iþlet-devret gözükse de yapsanýz da devredene kadar bunlarýn geri alýmý imkansýz. 25 yýllýk bir protokolle yapýyorsunuz ancak 50 yýl da iþletseniz bu yatýrýmý finansman dahi geri alma þansýnýz yok. Zaten Bakanlýk olarak öyle hesabýmýz yok. Bizim öncelikli hedefimiz kýyýlarýmýzýn mavi bayraklarýnýn korunmasý. Antalya genelinde deniz, kum ve güneþ üzerinden turist alan bir þehir. Eðer biz mavi bayraðýmýzý kaybedersek turizmi kaybederiz, turizmi kaybedersek þehri kaybederiz. Bu sorumluluðu Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak üzerimize aldýk ve hiç sorgulamadan yatýrýmlarýmýzý yapmaya baþladýk. Bundan sonra yapmaya devam edeceðiz."

Ersoy, Manavgat, Kemer, Muratpaþa, Konyaaltý ve Serik'te hizmete açtýklarý mavi bayraklý plajlara bu yýl Manavgat Ilýca ve Kemer Tekirova'da yapýmýný planladýklarý iki halk plajýný daha ekleyeceklerini bildirdi.

YABANCI YAPIMCILAR TÜRKÝYE'YE GELECEK

Türkiye'de çekilen yapýmlarýn sayýsýnda büyük artýþ olduðunu vurgulayan Ersoy, gelecek dönemde hem Hollywood hem de Bollywood'dan yapýmcýlar yeni projeleriyle ülkeye gelmeye devam edeceðini bildirdi.

Ersoy, 2024 yýlý hedefini 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir olarak belirlediklerini, kiþi baþý gecelik harcamanýn ise 106 dolara çýkmasýný beklediklerini ifade etti.

Antalya'nýn temel altyapý problemlerini çözme konusunda yeterli olamadýðýný ifade eder Ersoy, þu deðerlendirmede bulundu:

"Tüm desteðimize raðmen sosyal ve kültürel yatýrýmlar konusunda, þehrin hak ettiði projeler hayata geçirilemiyor. Özellikle sanatsal faaliyetler Antalya gibi uluslararasý þehir için çok zayýf kaldý. Bu çerçevede þehrin ticaret erbabýnýn, þehrin kaderini etkileyecek tercihinde ideolojinin yerine þehrin geleceðini ve hizmet siyasetini dikkate alacaðýna inanýyorum."

Antalya'nýn hizmet anlamýnda kaybedecek zamaný olmadýðýný vurgulayan Ersoy, "Antalya'nýn dünyanýn en önemli turizm þehirlerinin önüne geçmesini saðlayacak, akýllý kent ve turizm uygulamalarýna, doðru þehir planlamasýna, kent müzelerine, kütüphanelere, uluslararasý kültür ve sanat camiasýyla entegre olmuþ yönetim anlayýþýna ihtiyacý var. Deðil mi Hakan Baþkan? (Cumhur Ýttifaký'nýn Antalya Büyükþehir Belediye Baþkan adayý) Hakan Baþkan Kepez Belediye Baþkanlýðý döneminde hem ilçesinde hem de Ankara'da uyumlu çalýþarak çok önemli yatýrýmlarý ilçesine çekti." dedi.

  • turizm kaybý
  • mavi bayrak
  • yatýrýmlarýmýz
  • üzerimize aldýk
  • þehri kaybederiz
  • alt yapýlar
  • Kültür ve Turizm Bakanlýðý
  • responsibility
  • investments
  • Google SEO