Bakan Ersoy Gelibolu Yarýmadasý'nda: Ülkemiz bize ecdadýn emaneti
ABONE OL

Tarihi Gelibolu Yarýmadasý'nda Gaziantep Þahinbey Belediyesi ile Çanakkale Savaþlarý ve Gelibolu Tarihi Alan Baþkanlýðýnca yenilenen Süngü Bayýrý, Albayrak Sýrtý, Kýlýç Bayýrý ve Kýlýç Dere þehitliklerinin ziyarete açýlmasý dolayýsýyla tören düzenlendi.

Bakan Ersoy, Albayrak Sýrtý Þehitliði'ndeki törende yaptýðý konuþmada, kahramanlýklarýyla tarihin akýþýný deðiþtiren, ülkenin istiklali ve istikbali için göðsünü siper eden ecdadýn þehitliklerine iliþkin bölgedeki ihya çalýþmasýnýn tamamlandýðýný söyledi.

Cennet vataný emanet eden ecdadýn hatýrasýný yaþatmak için ne yapýlsa yeterli olmayacaðýný belirten Ersoy, "Onlara layýk olabilmek ve ecdadýn bize emaneti ülkemizi muasýr medeniyetler seviyesine çýkarmak için var gücümüzle çalýþýyoruz. Bu çerçevede þehitliklerimizin ihyasý, bizim en önem verdiðimiz konularýn baþýnda geliyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, þehitliklerin düzenlemesini yapabilmek için sýnýrlarýn belirlenmesini ilk adým olarak deðerlendirdiklerini bildirdi.

- MEZAR TAÞI TASARIMINDA "ÞEHÝTLERÝN KEFENLENMEDEN ÜNÝFORMALARIYLA DEFNEDÝLMESÝ" DETAYI

Söz konusu 4 þehitlikte yapýlan çalýþma hakkýnda bilgi veren Ersoy þunlarý kaydetti:

"Tarihi Gelibolu Yarýmadasý'nda dönemin Harita Komutaný Þevki Paþa tarafýndan hazýrlanan 1/5000 ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritasý'nda yerleri iþaretli olan þüheda kabristanýný günümüz uydu görüntüleri ile örtüþtürdük. Bu belirlenen alanda jeoradar taramasý yapýlarak bulgu sýnýrlarýný netleþtirdik. Bu adým bizim en hassasiyetle deðerlendirdiðimiz adýmdý. Sonrasýnda þehitliklerimizin, vahdetin yani bir olmanýn sembolü olan servi aðaçlarý ile çevre düzenlemesini gerçekleþtirdik. Çanakkale ruhunu teþkil eden Süngü Bayýrý, Albayrak Sýrtý, Kýlýç Bayýrý ve Kýlýç Dere'deki 4 þehitliðimizde Þehitlik Yönetmeliði'nde belirtilen anýt modelini kullandýk. Anýt tasarýmýnda ay yýldýz ile Allah'ýn 99 adýndan biri olan her þeyi gören ve her þeye þahit olan anlamýndaki 'Eþ-Þehid' ismini nakþettik. Mezar taþý tasarýmýnda dünyada yaygýn uygulanan nizami düzen yöntemini kullanmak istemedik. Buna karþýlýk harp meydanýnda yaþanan kahramanlýklarý düþünerek þehitlerin þehit düþtükleri yere 'kefenlenmeden mevcut üniformalarýyla defnedilmelerini' temsil eden bir düzeni tercih ettik."

Ersoy, Çanakkale Savaþlarý'nýn dönüm noktasý olan bu bölgelerde hem yokluk hem de yedi cihana karþý savaþan kahraman askerlerin, kutlu bir vatan ve þanlý bir tarih býraktýðýný vurguladý.

Süngü Bayýrý Þehitliði'nde 589, Albayrak Sýrtý Þehitliði'nde 968, Kýlýç Bayýrý Þehitliði'nde 1131 ve Kýlýç Dere'de 41 þehidin olduðunu bildiklerini aktaran "Burada yatan 2 bin 729 þehidimizin kayýtlarýna ulaþtýk. 'Çanakkale geçilmez' dedirten baþta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm þehitlerimizi rahmet ve minnetle anýyorum. Ruhlarý þad, mekanlarý cennet olsun." diye konuþtu.

Desteklerinden dolayý Þahinbey Belediye Baþkaný Mehmet Tahmazoðlu ve ekibine teþekkür eden Ersoy, "Ülkesini seven, al bayraðýmýzýn gölgesinde yaþamaktan gurur duyan herkesi buralarý ziyaret etmeye davet ediyorum. Evlatlarý olan ailelerden özellikle bu ziyarete çocuklarýný da getirmelerini ve þanlý tarihimizi onlara anlatmalarýný rica ediyorum." ifadesini kullandý.

AK Parti Grup Baþkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaþlarý ve Gelibolu Tarihi Alan Baþkaný Ýsmail Kaþdemir ile Belediye Baþkaný Mehmet Tahmazoðlu da katýlýmcýlara hitap etti.

Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Özgül Özkan Yavuz, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Ýskenderoðlu, Gelibolu 2. Kolordu Komutaný Tümgeneral Rasim Yaldýz, Boðaz ve Garnizon Komutaný Tuðamiral Mustafa Turhan Ecevit ile diðer ilgililer katýldý.