Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin 2005'ten bu yana Ýspanya ile eþ sunuculuðunu yürüttüðü BM Medeniyetler Ýttifakýnca düzenlenen forumda, ittifakýn güncel faaliyetleri ve gelecek döneme iliþkin vizyonu ele alýnacak.
Cascais'de 25-27 Kasým'da yapýlacak forumda, ýrkçýlýk, ayrýmcýlýk, yabancý düþmanlýðý ve Ýslam karþýtlýðý gibi uluslararasý barýþ ve güvenliðin yaný sýra toplumsal huzuru da tehdit eden sýnamalarla mücadele konusunda uluslararasý toplum tarafýndan atýlmasý gereken somut adýmlar görüþülecek.
Foruma, Portekiz Cumhurbaþkaný Marcelo Rebelo de Sousa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Medeniyetler Ýttifaký Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve Ýspanya Kralý 6. Felipe ile Medeniyetler Ýttifaký Dostlar Grubu'na üye ülkelerin temsilcileri katýlacak.
Bu yýlki forum vesilesiyle 2021'de kabul edilen "Dini mekanlarý korumak için barýþ ve hoþgörü kültürünün teþvik edilmesi" baþlýklý BM Genel Kurulu kararý uyarýnca "BM Dini Mekanlarýn Korunmasý Küresel Konferansý" da düzenlenecek.
- FÝDAN, KUTUPLAÞMANIN ARTIÐINA DÝKKATÝ ÇEKECEK
Bakan Fidan, forumda yapacaðý açýlýþ konuþmasýnda, Medeniyetler Ýttifaký giriþiminin baþlatýlmasýndan yaklaþýk 20 yýl sonra kutuplaþmanýn, ayrýmcýlýðýn ve aþýrýcýlýðýn tekrar yükseliþte olduðuna dikkati çekecek.
Bölgede ve dünyada barýþýn saðlanmasý için Orta Doðu'daki kronik sorunlara çözüm bulunmasý gerektiðini vurgulayacak Fidan, uluslararasý toplumun Müslümanlara, Kur'an-ý Kerim'e ve camilere saldýrýlarla tezahür eden Ýslam karþýtlýðýna karþý ortak tutum benimsemesinin öneminin altýný çizerek, BM Ýslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi atanmasýnýn bu yönde atýlabilecek önemli bir adým olduðunu belirtecek.
Fidan, forum kapsamýnda gerçekleþtirilecek Medeniyetler Ýttifaký Dostlar Grubu Bakanlar Toplantýsý'nda da hitapta bulunacak. Toplantýnýn sonunda Dostlar Grubu üyelerince "Cascais Bildirisi" kabul edilecek.
- TÜRKÝYE'NÝN BM MEDENÝYETLER ÝTTÝFAKI'NDAKÝ ROLÜ
Türkiye, öncülük ettiði Medeniyetler Ýttifakýnýn, giderek artan aþýrýcýlýk, nefret söylemi, yabancý düþmanlýðý, ayrýmcýlýk, ýrkçýlýk ve Ýslam karþýtlýðýyla mücadelede BM sisteminin en aktif ve etkili giriþimi haline gelmesi amacýyla kuruluþundan bu yana Ýttifaka siyasi ve mali destek veriyor.
Türkiye özellikle Müslüman karþýtlýðýyla (Ýslamofobi) mücadelede ittifakýn daha etkin ve görünür rol üstlenebilmesi için ittifakla yakýn iþbirliði yapýyor. Bu çerçevede, son olarak, Medeniyetler Ýttifakýnýn 2024-2026 Eylem Planý'nda Ýslamofobiyle mücadeleye münhasýran bir bölüm ayrýlmasý saðlanmýþtý.
- BM MEDENÝYETLER ÝTTÝFAKI
Medeniyetler Ýttifaký, Türkiye ve Ýspanya tarafýndan 2005'te baþlatýlmýþ ve BM Genel Sekreteri tarafýndan da benimsenerek bir BM giriþimi halini almýþtý.
Medeniyetler Ýttifakýnýn faaliyetlerinin temel sütunlarýný eðitim, gençlik, medya, göç ve kadýnlar oluþturuyor.
Ýttifak, faaliyetlerini, arabuluculuk, þiddet içeren aþýrýcýlýðýn önlenmesi, kültürler arasý diyaloðun teþvik edilmesi ile dini hoþgörüsüzlük, baðnazlýk ve diðer ayrýmcýlýk biçimleriyle mücadeleyi de içeren öncelikler doðrultusunda sürdürüyor.
Medeniyetler Ýttifakýnýn çalýþmalarýný desteklemek ve yaygýnlaþtýrmak amacýyla tesis edilmiþ olan Dostlar Grubu'nun 131'i devlet ve 29'u uluslararasý teþkilat olmak üzere 160 üyesi bulunuyor.
Medeniyetler Ýttifakýnýn en üst düzeyli etkinliði olan ve yaklaþýk iki yýlda bir ittifakýn Dostlar Grubu üyesi bir ülkenin ev sahipliðinde düzenlenen Küresel Forumlarýn sonuncusu 2022'de Fas'ta gerçekleþtirilmiþti.