Bakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýn 2025 yýlý bütçesinin sunumunun ardýndan milletvekillerinin eleþtiri ve sorularýný yanýtladý.
Fidan, Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) sistemi içerisinde bulunmadýðýný ve vatandaþlarýn biyometrik bilgilerinin karþýlýklý paylaþýlmadýðýný vurgulayarak, "AB topraklarýna ilk girecek olan þahýs bu verileri bunlara veriyor. AB kurumsallaþtýkça daha fazla bürokratikleþiyor ve daha fazla veriye ihtiyaç duyuyor." diye konuþtu.
Bazý Avrupa ülkelerindeki yetkililerin, Türk yatýrýmcýlardan memnun olduðunu ve bu kiþilerin bölgedeki çalýþmalarýný artýrmasýný istediðini aktaran Fidan, AB ülkelerinin ortak kullandýðý Þengen sistemi nedeniyle engellerle karþýlaþýldýðýný söyledi.
BRICS AÇIKLAMASIFidan, Türkiye'nin BRICS'e katýlýp katýlmayacaðý konusundaki tartýþmalara deðinerek, "BRICS, kurumsal bir baþvuru ve kabul mekanizmasý olan bir yer deðil. Öyle bir kurumsallaþmasý yok. Üyeler bir araya geliyorlar, birilerini davet ediyorlar. Ama sizin de bir þekilde ilginizi ifade etmeniz gerekiyor. Biz ilgimizi ifade ettiðimizi söyledik." açýklamalarýnda bulundu.
AB'nin kurumsallaþmasý, derinleþmesi, birliði ve iþleyiþinin, BRICS'te bulunmadýðýný anlatan Fidan, "Bunun burada olmasý mümkün olacak mý? Zor. Ama burada bir dünya oluþuyor, bir tartýþma var. Alternatif ekonomik düzenler aranýyor." görüþünü paylaþtý.
"TÜRKÝYE BÝR BAÞKA ÜLKENÝN UYDUSU OLABÝLECEK BÝR ÜLKE DEÐÝL"
Dýþiþleri Bakaný Fidan, ülkelerin, kendilerinin kurmadýðý bir sistemin üyesi olduðunda yaptýrýmla karþýlaþabildiðine iþaret ederek, "Sizin kendi kurucusu olmadýðýnýz ve egemeni olmadýðýnýz herhangi bir kulüpte mevcut þartlar sizin aleyhinize döndüðü zaman her zaman için þantaja tabi tutulabilirsiniz. Türkiye bunu yaþýyor, baþka ülkeler bunu yaþýyor." ifadesini kullandý.
"Türkiye bir baþka ülkenin uydusu olabilecek bir ülke deðil" deðerlendirmesinde bulunan Fidan, Türkiye'nin baðýmsýzlýðýnýn ve özgürlüðünün her þeyin üstünde olduðunun altýný çizdi.
BRICS'e ortaklýkla ilgili bir teklif geldiðini hatýrlatan ve bunu deðerlendirdiklerini söyleyen Fidan, "Þu anda hiçbir ülkeye üyelik daveti gitmiþ deðil." sözlerini sarf etti.
CHP'NÝN ÝDDÝALARINA TEPKÝBakan Fidan, CHP Malatya Milletvekili Veli Aðbaba'nýn dile getirdiði iddialarýn gerçeði yansýtmadýðýný belirterek, "(Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ý havalimanýnda karþýladýðý iddiasý) Düþünüyorum, gerçekten böyle bir sahne yaþandý mý? Ben havalimanýnda, orada mýydým? O kadar böyle güzel teatral anlattýk ki onu; oradan heyecaný yükseltti, yükseltti, yükseltti, sonra tak, gol atmaya çalýþýyor. Böyle bir gerçeklik yok. 22 Haziran 2022'de Muhammed bin Selman geliyor. Devlet Baþkaný olmadýðý için, o ünvaný olmadýðý için onu karþýlayan o dönemki Cumhurbaþkaný Yardýmcýmýz Sayýn Fuat Oktay. Ben o dönem Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkanýyým. Ben resimde yokum." dedi.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn uluslararasý protokol teamüllerine uygun hareket ettiðini vurgulayan Fidan, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Salman ile böyle bir protokol iliþkisinin bulunmadýðýný dile getirdi.
"GÜNEYÝMÝZDEKÝ KÜRTLER'ÝN HAMÝSÝ BÝZÝZ"Fidan, Türkiye'nin sýnýr ötesindeki Kürtlerin tek hamisi olduðunu belirterek, "Bunun hiç lamý cimi yok. Nasýl ki Balkanlar'daki Boþnaklar ve Arnavutlarýn tek hamisi, gerçek destekleyicisi biziz, doðumuzdaki, güneyimizdeki Kürtler'in de hamisi biziz. Tarih böyledir. Tarihi deðiþtirmeyiz. Yani organik tarih de bugünkü tarih de budur." deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin Erbil'le iliþkilerinin fevkalade iyi olduðuna dikkati çeken Fidan, "Baðdat'la Erbil arasýndaki sorunlarý da çözmeye çalýþýyoruz. Suriye'deki Kürtlerin PKK'lýlaþtýrýlma çalýþmasý, son derece karþý olduðumuz bir konu. Oradaki insanlarýn iyi niyeti varsa Türkiye'ye karþý ödevlerini biliyorlar. Türkiye'den, Irak'tan, Ýran'dan giden bütün PKK'lý kadrolarýn gönderilip, orada Suriyelilerin kalmasý gerekiyor. Bizim sýnýr ötesindeki Kürtlerle ilgili hassasiyetimiz her zaman var." diye konuþtu.
"KALKINMA YOLU FEVKALADE ÖNEMLÝ"
Bakan Fidan, Kalkýnma Yolu Projesi'ne deðinerek, Türkiye'nin projeye önem verdiðini ve Irak ile ilk defa olumlu bir konunun bu sayede gündeme geldiðini hatýrlattý. Fidan, Kalkýnma Yolu'nun geçiþine yönelik Irak'ýn sýnýr kapýsý tercihine karþý Türkiye'nin bir tercih dayatamayacaðýný ifade ederek, Baðdat ve Erbil'in bir araya gelerek bu konuda karar vermesi gerektiðini söyledi.
Fidan, "Ýyi bir haber var. Özellikle boru hattýnýn açýlmasýyla alakalý yakýnda iyi bir geliþme bekliyoruz. Biz hazýrlýklarýmýzý yaptýk. Ýnþallah boru hattý açýlýr. Kalkýnma Yolu fevkalade önemli. Kalkýnma Yolu da belki Ruslarýn Kuzey-Güney Lojistik Yolu var, orayla da belli bir noktada iletiþime geçirip daha güzel bir projeye dönüþebilecek gibi duruyor. Bu konuda ciddiyiz." bilgisini paylaþtý.
F-16 SÝPARÝÞLERÝ VERÝLDÝ
Dýþiþleri Bakaný Fidan, F-16 savaþ uçaklarýyla ilgili en büyük sýkýntýnýn siyasal irade olduðunu vurgulayarak, Milli Savunma Bakanlýðýnýn bu konuda teknik görüþmeleri tamamladýðýný, ön ödemelerin yapýldýðýný ve sipariþlerin verildiðini bildirdi.
Eurofighter savaþ uçaðý konusunda da "Avrupalýlarla siyasal irade" kýsmýnýn halledildiðini, Milli Savunma Bakanlýðý ile teknik alanlarýn konuþulduðunu aktaran Fidan, bu konuda henüz sipariþ aþamasýna gelinmediðini kaydetti.
AB fonlarýna iliþkin iddialarýn gerçeði yansýtmadýðýný ifade eden Fidan, Türkiye Ulusal Ajansý tarafýndan tahsis edilen hibelerden hiçbirinin Avrupa Sayýþtay'ý tarafýndan iptal edilmediðini belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dýþiþleri Bakanlýðýnýn yaný sýra Avrupa Birliði Baþkanlýðý ve Türk Akreditasyon Kurumunun 2025 yýlý bütçeleri kabul edildi.