Bakan Fidan: Filistin'i tanýyan ülke sayýsýnýn artmasý, Ýsrail'i yalnýzlaþtýrmakta
ABONE OL

Bakan Fidan, Türkiye-Venezuela Ortak Ýþbirliði Komisyon Dördüncü Toplantýsý'nýn ardýndan Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil ile ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Venezuela'nýn çok çeþitli kamu kurumlarýndan, bakanlýklarýndan oluþan heyetin Türkiye'de bakanlýklarla ve muhataplarýyla bir araya geldiðini kaydeden Fidan, söz konusu heyetin, kurduklarý 6 komisyonda çalýþmalarýný tamamladýðýný dile getirdi.

Fidan, enerji, tarým, hayvancýlýk, turizm, eðitim, spor ve saðlýk baþta olmak üzere iki devlet arasýnda elzem olan çeþitli konularý sistematik þekilde masaya yatýrýldýðýný belirterek, "Bu komiteler bir hafta boyunca çalýþtýlar ve bugün 9 anlaþmayla çalýþmalarýmýzý taçlandýrdýk." dedi.

Komitelerde görev alanlara teþekkür eden Fidan, mevkidaþýyla ortaya ne kadar büyük bir emeðin konduðunu gördüklerini ifade etti.

Fidan, Türkiye-Venezuela iliþkilerinin her alanda ilerlediðine dikkati çekerek, "Özellikle Türkiye olarak Latin Amerika ve Karayipler açýlýmýmýzýn merkezinde Venezuela yer almakta. Son yýllarda yaptýðýmýz ziyaretler, anlaþmalar, karþýlýklý çalýþmalar, ticaretin artmasý (ile) baþta Venezuela olmak üzere Latin Amerika'da Türkiye giderek daha da etkin bir aktör haline gelmekte." deðerlendirmesini yaptý.

Bakan Fidan, buna paralel olarak özellikle daha mikro iliþkileri yönetmek için Dýþiþleri Bakanlýðýnda Latin Amerika ve Karayipler'den sorumlu yeni bir genel müdürlük kurduklarýný kaydetti.

GAZZE KONUSUNDA ÇALIÞMALARI ORTAK SÜRDÜRME KARARI

Venezuela ile ikili iliþkilerin yaný sýra bölgesel ve küresel konularda da görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný vurgulayan Fidan, "Baþta Venezuela'nýn maruz kaldýðý haksýz yaptýrýmlar olmak üzere birçok konuyu masaya yatýrma imkanýmýz oldu." dedi.

Fidan, bu önemli konulardan birinin de "Filistin meselesi ve Gazze'de devam eden katliam" olduðunu iþaret ederek, "Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki Venezuela ile Gazze konusunda ayný düþünüyoruz. Ayný þekilde hareket ediyoruz. Uluslararasý platformlarda da beraber tavýr alýyoruz. Gazze'deki katliamýn durdurulmasý, Filistin devletinin tanýnmasý konusunda da çalýþmalarýmýzý ortak sürdürme kararý aldýk." diye konuþtu.

Basýn toplantýsýnýn ardýndan soru cevap kýsmýna geçildi.

"FÝLÝSTÝN'Ý TANIYAN ÜLKE SAYISININ ARTMASI, ÝSRAÝL VE DESTEKÇÝLERÝNÝ GÝDEREK YALNIZLAÞTIRMAKTA"

Fidan, 3 Avrupa ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanýma kararýný açýklamalarýný memnuniyetle karþýladýklarýný belirterek, "Uzun zamandýr Türkiye olarak dostlarýmýzla, müttefiklerimizle beraber, uluslararasý arenada sürdürdüðümüz Ýsrail'e her türlü diplomatik baskýyý uygulama konusundaki çalýþmalarýmýzýn verimli olduðunu görmekten, meyve verdiðini görmekten memnuniyet duyuyoruz." diye konuþtu.

Ýsrail'in katliamlarýnýn durmadýðýný, soykýrýma devam ettiðini fakat Ýsrail'e yönelik uluslararasý baskýnýn son on yýllarda emsali görülmemiþ þekilde arttýðýna dikkati çeken Fidan, bunun önemli kazaným, uzun soluklu bir mücadele olduðunu ve devam ettirilmesi gerektiðini vurguladý.

Fidan, Türkiye'den sonra baþka ülkelerin de Uluslararasý Adalet Divanýnda Güney Afrika'nýn açtýðý davaya taraf olma kararý aldýklarýný hatýrlatarak, bu sayýnýn giderek artacaðýna inandýklarýný, Ýsrail'in hem diplomatik alanda hem hukuk alanýnda giderek yalnýzlýða mahkum edilmesinin fevkalade önemli olduðunu söyledi.

"Avrupa baþta olmak üzere Filistin'i tanýyan ülke sayýsýnýn artmasý, Ýsrail ve destekçilerini giderek yalnýzlaþtýrmakta. Bir avuç bu grubun uluslararasý sistemdeki kural tanýmazlýðý, hukuksuzluðu evrensel, küresel insanlýk vicdaný karþýsýnda yenilgiye mahkum edilecektir. Bundan hiç þüphem yok." diyen Fidan, þu an da Filistin'i tanýyan ülke sayýsýnýn tanýmayan ülke sayýsýnýn çok üstünde olduðuna dikkati çekti.

Fidan, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin Filistin'i tanýyan bir karar almadýðý için Filistin'in devlet olarak uluslararasý toplumda almasý gereken haklarý alamadýðýný ve güvenlik konseyinde de sadece bir ülkenin direnmesiyle bunun olduðunu ifade ederek, son oylamada 143 ülkenin Filistin'i tanýma yönünde oy kullandýðýný hatýrlatýp þöyle devam etti:

"Bu fevkalade büyük bir kazanýmdý. Bu þu anda güvenlik konseyine taþýnýyor. Güvenlik Konseyinde de Amerika'ya baský uygulanacak. Amerika tabii ki ilanihaye bu baskýya direnecek durumda deðil.

Küresel vicdanýn Filistin meselesini bu þekilde vicdanýnda taþýyýp gerçekten uluslararasý hegemonyaya karþý hakkýn ve haklýnýn sesini duyurmasý bizim baþýndan beri yanýnda olduðumuz, omuz verdiðimiz, güç verdiðimiz, fedakarlýk yaptýðýmýz bir husus. Bu konuda da çalýþmaya devam edeceðiz. Dostlarýmýzla müttefiklerimizle diplomatik çabalarýmýz devam ediyor."

"GÖRMEK ÝSTEDÝÐÝMÝZ ÞEY ÝSRAÝL KATLÝAMININ BÝR AN ÖNCE DURMASI"

Türkiye'nin insani yardým faaliyetlerinin devam ettiðini, Türkiye'nin bu konuda önde gelen bir ülke olduðunu hatýrlatan Fidan, insani yardýmlar konusunda bütün kurumlarýn çok yoðun þekilde çalýþtýðýný söyledi.

Fidan, Filistinli yaralýlarýn Türkiye'ye getirilip tedavi edildiðini, bulunduklarý yerlere saðlýk malzemelerinin götürülmesi baþta olmak üzere gýda, barýnma gibi konularda yoðun çalýþtýklarýný, bunun kesintisiz devam edeceðini vurguladý.

"Görmek istediðimiz þey Ýsrail katliamýnýn bir an önce durmasý. Uluslararasý toplumun bu konuda artýk sessizliðini bir kenara býrakmasý, diplomatik olarak aldýðý kararlarýn fiilen artýk uygulamaya geçilerek Ýsrail'in ýrkçý ve fundamentalist rejiminin uyguladýðý soykýrýmý bir an önce durdurma yönünde adým atýlmasý." ifadelerini kullanan Fidan, bu yöndeki çalýþmalarýnýn devam edeceðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Önümüzdeki hafta Avrupa Birliði ile temas grubumuzun, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ve Arap Birliði'nin oluþturduðu Temas Grubu'muzun Brüksel'de bir toplantýsý olacak hafta sonu ona katýlacaðýz.

Hem dostlarýmýzla beraber yaptýðýmýz diplomatik faaliyetler hem tek taraflý olarak yaptýðýmýz faaliyetler, hukuki faaliyetler, insani yardým faaliyetleri kesintisiz þekilde devam edecek. Bu dýþ politika gündemimizden asla ve asla düþmeyecek."

Basýn toplantýsý kapsamýnda Türkiye-Venezuela Dördüncü Ortak Ýþbirliði Komisyonu Toplantýsý Ortak Bildirisi, Saðlýk ve Týp Bilimleri Alanlarýnda Ýþbirliði Anlaþmasý, Sivil Havacýlýk Kurumlarý arasýnda Teknik Ýþbirliðine dair Mutabakat Zaptý, Görsel-Ýþitsel Hizmetlere Dair Ortak Yapým Anlaþmasý, Eðitim Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin 2024-2026 Dönemi Uygulama Programý, Venezuela'daki Türkiye Maarif Vakfý Okullarýna Ýliþkin Anlaþma, 2025-2027 Turizm Uygulama Programý, Yükseköðretim Burslarý Alanýnda Ýþbirliði Protokolü'nün yaný sýra Teresa Carreno Tiyatrosu Vakfý ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü arasýnda mutabakat zaptý imzalandý.