Bakan Fidan'dan Gazze mesajý: Sessiz kalmayacaðýz!
ABONE OL

Fidan, Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamýnda, Brezilya Dönem Baþkanlýðý tarafýndan BM Genel Merkezi'nde gerçekleþtirilen G20 Dýþiþleri Bakanlarý 2. Toplantýsý'na katýldý.

Fidan, buradaki konuþmasýnda sürekli dönüþüm, derin jeopolitik ayrýlýklar ve kalkýnma alanýnda artan eþitsizlikler döneminde, uluslararasý kurumlarýn reformu ve yeniden canlandýrýlmasýnýn hayati önem taþýmayý sürdürdüðünü vurguladý.

Kanlý çatýþmalarýn ve uluslararasý insancýl hukukun aleni ihlallerinin ortasýnda, "Geleceðin Zirvesi'ni" düzenleme konusunda anlamlý bir adým attýklarýný kaydeden Fidan, "Gelecek Paktý, küresel kurumlarýn reformu çabalarýmýzda bize rehberlik edecektir." dedi.

Fidan, bugün "Küresel Yönetiþim Reformu Eylem Çaðrýsý'ný" onaylamak suretiyle G20 bakanlarý olarak bu çabaya olan baðlýlýklarýný bir kez daha vurguladýklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Gazze'deki kabul edilemez durum, uluslararasý toplum için bir uyanýþ çaðrýsý teþkil etmelidir. Filistinli kardeþlerimizi açlýða ve katliama mahkum etmeyeceðiz ve sessiz kalmayacaðýz. Þu anda çatýþmanýn Lübnan'a sýçramasýyla karþý karþýyayýz ve bunun daha da yayýlýp yayýlmayacaðýný bilmiyoruz. Bu nedenle, daha geniþ bir çatýþma riskiyle karþý karþýyayýz."

Bakan Fidan, Ýsrail'in Gazze, Batý Þeria ve Doðu Kudüs'teki Filistinlileri yok etmeye devam etmesinin, bölgesel istikrar ve uluslararasý düzen üzerinde daha geniþ etkileri olacaðýný belirterek, bu durumun her geçen gün uluslararasý sistemin aþýnmasýna yol açtýðýný söyledi.

Fidan, "Tam teþekküllü, iþlevsel bir Filistin Devleti, Orta Doðu'da barýþý saðlamanýn tek yoludur. Ýki devletli çözüm için çabalarýmýzý güçlendirmeliyiz." dedi.

- "Çaðrýmýz, daha demokratik bir Güvenlik Konseyi içindir"

Küresel yönetiþim reformunu tartýþmak için en uygun yerin BM Genel Kurulu olduðunun altýný çizen Fidan, "Birleþmiþ Milletler, çok taraflýlýðý yeniden þekillendirme giriþimlerinin baþlamasý gereken kurumdur. Birleþmiþ Milletler, Güvenlik Konseyi reformu meselesini ele almadan tam anlamýyla iþlevsel hale gelemez." ifadelerini kullandý.

Fidan, Güvenlik Konseyi reformu çaðrýsý yaparak, "Çaðrýmýz, daha demokratik, hesap verebilir, temsil gücü yüksek, þeffaf ve etkili bir Güvenlik Konseyi içindir. Çaðrýmýz, bir ülkenin vetosunun diðerlerinin kaderini belirlemediði bir Güvenlik Konseyi içindir." þeklinde konuþtu.

- "YAPICI REFORMLARA GÝDEN YOLU AÇMASINI UMUYORUZ"

Bu kritik reformlarýn yalnýzca Birleþmiþ Milletler ile sýnýrlý kalmamasý gerektiðini vurgulayan Fidan, ayný zamanda, uluslararasý finansal mimari ve çok taraflý ticaret sisteminin de reforma tabi tutulmasý gerektiðini dile getirdi.

Bakan Fidan, bunun Sürdürülebilir Kalkýnma Hedefleri'ne ulaþmayý hýzlandýracaðýna iþaret etti.

Küresel sýnamalarla baþa çýkmak için daha iyi kaynaklara sahip ve daha etkili, uluslararasý kalkýnma bankalarýna ihtiyaç duyduklarýný belirten Fidan, "Geleceðin Zirvesi'nin ve bugün burada gerçekleþtirdiðimiz kapsayýcý toplantýnýn, bu yapýcý reformlara giden yolu açmasýný umuyoruz. Türkiye, bu doðrultudaki katkýlarýný sürdürecektir." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE VE G20

Dýþiþleri Bakaný Fidan, Brezilya Dönem Baþkanlýðý kapsamýnda 21-22 Þubat tarihlerinde Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 Dýþiþleri Bakanlarý Birinci Toplantýsý'na da katýlmýþtý.

Türkiye, 2015'te baþarýyla yürüttüðü G20 dönem baþkanlýðý sýrasýnda küresel ekonominin siyasi meselelerden baðýmsýz ele alýnamayacaðý gerçeðinden hareketle G20 gündemine küresel siyasi konularý da taþýmýþtý.

Türkiye dönem baþkanlýðýnda, G20 tarihinde ilk kez terörizmle mücadele ve mülteci krizi, siyasi konular olarak G20 Liderler Zirvesi resmi gündeminin bir parçasý haline getirilmiþ ve terörle mücadele konusunda G20 Liderleri ilk kez bir bildiri kabul etmiþti.