Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Göktaþ, Kadýn Muhtarlarla Ýstiþare Toplantýsý'na katýldý. Ankara Hakimevi'nde düzenlenen törende konuþan Bakan Göktaþ, muhtarlarýn mahallelerde yaþanan olaylarý en yakýndan bilen kiþiler olduðunu ve bu sorunlarýn çözülmesinde önemli rol oynadýklarýný söyledi. Aile Rehberi Sistemi'ni baþlattýklarýný da belirten Göktaþ, bu sistem sayesinde talep eden haneleri yakýndan takip ederek sorunlara hýzlý ve etkili çözümler bulmayý hedeflediklerini söyledi.
"MUHTARLARIMIZLA, AFETLERE KARÞI MÜCADELEDEN ASAYÝÞ SORUNLARINA KADAR HER ALANDA ÇÖZÜM ORTAÐIMIZ OLARAK ÇALIÞTIK"
Toplumun tüm kesimlerine dokunan, mahallelerin ihtiyaçlarýný en iyi bilen ve çözümü de en hýzlý üretenlerin muhtarlar olduðunu vurgulayan Göktaþ, "23 yýl boyunca, demokratik katýlýmcýlýðýn olmazsa olmazý kabul ettiðimiz muhtarlarýmýza yönelik çalýþmalara özel önem verdik. Bugün, yerel yönetimlerimizin en önemli yapý taþlarýndan biri olan muhtarlarýmýz, vatandaþlarýmýzýn devlete ulaþmasýnda bir köprü görevi görüyor. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn gösterdiði hassasiyetle muhtarlarýmýzla, afetlere karþý mücadeleden asayiþ sorunlarýna kadar her alanda çözüm ortaðýmýz olarak çalýþtýk. Bu anlamda, muhtarlarýmýzýn yetkinliklerini artýrmak, onlara saðlanan imkânlarý geniþletmek ve yerel yönetimlerdeki rolünü güçlendirmek amacýyla önemli adýmlar attýk. Muhtarlýk kurumunun daha etkin çalýþabilmesi için dijital dönüþüm süreçlerine entegre ederek daha hýzlý ve etkili hizmet sunmalarýný saðladýk. Gelinen noktada, muhtarlarýmýz sadece mahallelerindeki sorunlara çözüm arayan deðil, ayný zamanda birlik ve beraberliðin güçlenmesine katký sunan bir yapý haline geldi. Ülkemizin her köþesinde, vatandaþlarýmýzýn ihtiyaçlarýnýn en hýzlý þekilde karþýlanmasý için muhtarlarýmýzla omuz omuza çalýþmaya devam edeceðiz" ifadelerine yer verdi.
"KADINLARIN YÖNETÝM SÜREÇLERÝNDE DAHA ETKÝN BÝR ÞEKÝLDE YER ALMASIYLA ÜLKEMÝZÝN REFAH SEVÝYESÝNÝN DE YÜKSELECEÐÝNE ÝNANIYORUZ"
Yerel yönetimlerde kadýn temsiliyetinin artmasýný, karar alma süreçlerine farklý bakýþ açýlarý kazandýrýlmasý açýsýndan önemli gördüklerini belirten Göktaþ, "Kadýnlarýn yönetim süreçlerinde daha etkin bir þekilde yer almasýyla ülkemizin refah seviyesinin de yükseleceðine inanýyoruz. Bu amaçla kadýnlarý hayatýn her alanýnda desteklemek ve iþ imkânlarýný artýrmak adýna yeni hizmet modelleri geliþtiriyoruz. 2024-2028 yýllarýný kapsayan Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý bu hedeflerimizi gerçekleþtirmede bize önemli bir yol haritasý sunuyor. Bu kapsamda, Eylem Planýmýzýn 5 ana ekseninden birini, gerek yerel gerek ulusal siyasette kadýn temsilini artýrmak ve karar süreçlerine etkin katýlýmlarýný saðlamak olarak belirledik. Kamu kurumlarýmýzla, üniversitelerle, yerel yönetimlerimizle, özel sektörle, sivil toplum kuruluþlarýmýzla liderlik ve karar alma mekanizmalarýna kadýn katýlýmýnýn artýrýlmasý için çalýþmalar yürütüyoruz" diye konuþtu.
"AÝLE REHBERÝ SÝSTEMÝ ÝLE SORUNLARA HIZLI VE ETKÝLÝ ÇÖZÜMLER BULMAYI HEDEFLÝYORUZ"
Kadýna ve çocuða þiddeti önlemede muhtarlarýn önemli bir rolü olduðunu söyleyen Bakan Göktaþ þöyle devam etti:
"Bakanlýk olarak, kadýn ve çocuklar baþta olmak üzere þiddet maðduru her bir vatandaþýmýzýn yeniden hayata tutunmasý için tüm imkanlarýmýzý seferber ediyoruz. Bu noktada, siz kýymetli muhtarlarýmýzýn, kadýna ve çocuða yönelik þiddetle mücadelemizde çok kritik bir role sahip olduðunuzu vurgulamak istiyorum. Bu anlamda en önemli paydaþlarýmýzdan biri de sizlersiniz. Yaþadýðýnýz mahallenin ihtiyaçlarýný, o mahallenin sakinlerini en iyi sizler bilir, sizler tanýrsýnýz. Þiddet olaylarýnýn geri dönülemez sonuçlar doðmadan önlenmesi çok önemli bir mesele. Risklerin erkenden tespit edilip koruyucu-önleyici mekanizmalarýn harekete geçirilmesinin önemli olduðunu biliyoruz. Bu kapsamda 81 ilimiz ve 922 ilçemizin sosyal risk haritalarýný çýkarmak için çalýþmalarýmýzý baþlattýk. Sosyal risk haritalarý ile; kadýna yönelik þiddet, çocuk istismarý, baðýmlýlýk gibi sosyal olgularý bütüncül olarak görmeyi amaçlýyoruz. Elde edeceðimiz bulgularla her bir þehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak. Bunun yaný sýra, Bakanlýk olarak Aile Rehberi Sistemi'ni baþlatýyoruz. Türkiye'nin dört bir yanýnda yaygýnlaþmasýný hedeflediðimiz Aile Rehberi Sistemi ile, talep eden haneleri yakýndan takip ederek, sorunlara hýzlý ve etkili çözümler bulmayý hedefliyoruz. Ve sizlerin mahallelerinize karþý taþýdýðýnýz duyarlýlýk ve sorumluluk, þiddet maðduru vatandaþlarýmýza ulaþmamýz, onlar için gerekli koruma, rehberlik ve destek hizmetlerimizi sunmamýz açýsýndan büyük önem arz ediyor."