Bakan Göktaþ da katýldý! Özbekistan'da ''Asya Kadýnlar Forumu''
ABONE OL

Özbekistan Senatosu Baþkaný Tanzila Narbayeva'nýn ev sahipliðinde düzenlenen forumun sonunda kadýnlarýn siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda katýlýmýnýn daha da artýrýlmasýna iliþkin öneri ve faaliyetleri içeren "Semerkant Bildirisi" kabul edildi.

Bildiride, toplumda cinsiyet eþitliðinin saðlanmasý, kadýnlarýn haklarý ve güçlendirilmesine iliþkin yükümlülüklerin uygulanmasý için ikili ve çok taraflý uluslararasý iþbirliðinin önemine iþaret edilerek taraf ülkeler kadýnlara yönelik her türlü þiddeti sona erdirmek, önlemek ve cezalandýrmak amacýyla çok disiplinli ve koordineli yaklaþýmlarla mücadele etmeye, bununla ilgili uluslararasý anlaþmalarý onaylayarak harekete geçmeye çaðrýldý.

Kadýnlarýn her düzeyde eþit haklara sahip olmasýný saðlamak amacýyla eðitim çalýþmalarýnýn artýrýlmasýnýn gerekli olduðu vurgulanan bildiride, kadýna yönelik þiddet sorununa iliþkin farkýndalýðýn artýrýlmasýnýn, bu sorunun azaltýlmasýnda kadýn hareketinin ve sivil toplum kuruluþlarýnýn önemine iþaret edildi.

Kadýn hareketinin faaliyetlerini destekleme ve güçlendirme, sivil toplum kuruluþlarýyla yerel, ulusal ve bölgesel düzeyde iþbirliði yapma çaðrýsýnda bulunulan bildiride, 21. yüzyýlda Asya ülkelerinde herkesin eþitlik, kalkýnma ve refah koþullarýnda yaþadýðý, kadýn ve erkeðin adil dünya inþa etmek için birlikte çalýþtýðý bir toplumun oluþmasýný saðlamaya yönelik çabalarýn süreceði kaydedildi.

- 100 ÜST DÜZEY KADIN YÖNETÝCÝ KATILDI

Etkinliðin dün yapýlan açýlýþýna Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreter Yardýmcýsý ve BM Kadýn Birimi Ýcra Direktörü Sima Bahous, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Tatyana Valovaya, Parlamentolar Arasý Birlik Genel Sekreteri Martin Chungong, Azerbaycan Milli Meclisi Baþkaný Sahibe Gafarova, Mýsýr Senatosu Baþkan Yardýmcýsý Fibi Fauzi Girgis, Katar Þura Meclisi Baþkan Yardýmcýsý Hamda Bint Hassan Al-Sulaiti, Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Baþkan Yardýmcýsý Inna Svyatenko, Kazakistan Parlamentosu Senatosu Baþkan Yardýmcýsý Olga Perepechina ve Þanghay Ýþbirliði Örgütü Genel Sekreter Yardýmcýsý Janesh Kane'nin de bulunduðu 30'dan fazla ülke ve uluslararasý kuruluþtan yaklaþýk 100 üst düzey kadýn yönetici ve yetkili katýldý.

Forumda, TBMM Kadýn Erkek Fýrsat Eþitliði Komisyonu (KEFEK) Baþkaný ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiðdem Erdoðan da konuþma yaptý.


  • Semerkant Þehri
  • Asya Kadýnlar Forumu
  • Mahinur Özdemir Göktaþ