Bakan Göktaþ: Gittikleri ülkeler vatandaþlarýmýza ikinci bir vatan oldu
ABONE OL

Avusturya'ya Türk göçünün baþladýðý Türkiye-Avusturya Ýþgücü Anlaþmasý'nýn 60'ýncý yýl dönümü, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliði ve Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðýnca (YTB) Viyana'daki Lihtenþtayn Sarayý'nda yapýlan gala programý ile kutlandý. Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Avusturya Federal Kadýn, Aile, Uyum ve Medya Bakaný Susanne Raab, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, YTB Baþkaný Abdullah Eren'in yaný sýra çok sayýda davetli katýldý.

"GÝTTÝKLERÝ ÜLKELER VATANDAÞLARIMIZA ÝKÝNCÝ BÝR VATAN OLDU"

Bakan Göktaþ, konuþmasýna davetlilere Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn selamýný ileterek baþladý. Göktaþ, 60 yýl önce Türkiye'nin dört bir yanýndan vatandaþlarýn hiç bilmedikleri, tanýmadýklarý ülkelere doðru yola çýktýðýný, sadece Avusturya'ya deðil, Avrupa'nýn dört bir yanýna daðýldýðýný ifade etti. Ýþçi göçünün belki bir traktör, bir tarla, belki ev parasý biriktirmek umuduyla baþladýðýný belirten Göktaþ, "En fazla 1 ya da 2 sene kalacak 'gastarbeiter' yani misafir iþçiydiler. Fakat bu misafirlik uzadý, gittikleri ülkeler vatandaþlarýmýza ikinci bir vatan oldu. Ellerinde bavullarý, gönüllerinde sýla hasreti, ailelerinden, sevdiklerinden ayrýlarak geldikleri bu ülkede 60 yýlý geride býraktýlar. Anadolu'nun çalýþkan ve dirayetli insanlarý yýllarca büyük bir azimle fabrikalarda, çiftliklerde, madenlerde çalýþtýlar. Dilini, kültürünü bilmedikleri bir yerde aðýr ve zor þartlarda çalýþtýlar, yaþadýlar. Yýllar geçtikçe ikinci, üçüncü nesiller gözlerini açmaya baþladý bu ikinci vatana. Vatan uzaktý ama gönüller yakýndý. Alýn teriyle, emekleriyle ülkelerimizin geliþimine katkýda bulunurken, iki ülke arasýndaki iliþkileri de güçlü kýldýlar" ifadelerini kullandý.

Türkiye ile Avusturya'nýn güçlü tarihi baðlara ve çok yönlü iliþkilere sahip iki dost ülke olduðunu vurgulayan Göktaþ, bu yýlýn hem Türkiye-Avusturya Ýþgücü Anlaþmasý'nýn 60. yýldönümü hem de iki ülke arasýnda imzalanan Dostluk Anlaþmasý'nýn 100. yýl dönümü olduðunu hatýrlattý.

"ÝKÝ ÜLKE ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLER GÖÇLE DERÝNLÝK KAZANDI"

Göktaþ, iki köklü devlet arasýndaki iliþkilerin son 60 yýlda Türk iþ gücü göçü ile yeni bir boyut ve derinlik kazandýðýný kaydederek, 60 yýl önce imzalanan bu anlaþmayla binlerce vatandaþýn çalýþmak üzere göç ettiði Avusturya'da bugünkü Türk toplumunun temellerini attýðýný ve halihazýrda bu ülkede 300 bini aþan Türk ile Türk asýllý Avusturya vatandaþýnýn yaþadýðýný dile getirdi. Avusturya ekonomisine önemli katkýlarý olan bu nüfusun ayný zamanda iki ülkenin kültürel ve insani anlamda da yakýnlaþmasýný saðladýðýný ifade eden Göktaþ, "Bu anlamda bu ülkede yaþayan her bir vatandaþýmýzý Türkiye ve Avusturya arasýnda kurulan güçlü baðýn önemli birer aktörü olarak görüyoruz" dedi.

Göktaþ, artýk Avusturya'da dördüncü nesil Türklerin çalýþmalarýyla öne çýkmaya baþladýðýný belirterek, "Bugün vatandaþlarýmýz ticaret, bilim, týp, siyaset, sanat ve spor gibi alanlarda Avusturya'nýn sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatýnýn ayrýlmaz bir parçasý oldular" diye konuþtu.

Türklerin burada elde ettiði baþarýlarýn kendilerini son derece gururlandýrdýðýný dile getiren Göktaþ, Avusturya'nýn asli bir unsuru haline gelen vatandaþlarýn ayný zamanda Türkiye ile baðlarýný da güçlü bir þekilde sürdürdüðünü kaydetti.

YENÝ NESÝLLER ÜLKELER ARASINDA KÖPRÜ OLDU

Göktaþ, "Bugün bu ülkede doðan, büyüyen, fakat ana vatanýndan, ana dilinden ve kültüründen hiç kopmamýþ, ülkeler arasý adeta köprü olan yeni bir nesil daha var" ifadesini kullandý. Ýki ülkenin zenginlikleriyle büyüyüp yetiþen gençlerin ülkeler arasýnda gönül elçisi olduðuna iþaret eden Göktaþ, "Eðitimli, kültürlü ve yaþadýklarý topluma deðer katan bu gençler, her iki toplum için de gurur kaynaðý oluyor" dedi.

Göktaþ, Avusturya'da 400'den fazla sivil toplum kuruluþunun bu ülkede Türk toplumunun kültürel ve sosyal ihtiyaçlarýný karþýlamak için çalýþtýðýný, Avusturyalý muhataplarýnýn da bu dernekleri bu toplumun bir zenginliði olarak gördüðüne inandýðýný söyledi.

IRKÇILIKLA MÜCADELE

"Diðer yandan vatandaþlarýmýzýn maruz kaldýðý ýrkçýlýk, ayrýmcýlýk karþýsýnda onlarýn haklarýný muhafaza etmek en asli vazifemizdir" ifadesini kullanan Göktaþ, bu anlamda yaþanýlan tüm bu sorunlarý yakýndan takip ettiklerini ve çözüm arayýþlarý içinde olduklarýný vurguladý. Göktaþ, Türkiye olarak dünyanýn neresinde olursa olsun Türk vatandaþlarýnýn her daim yanýnda olmaya gayret ettiklerini belirtti. Avusturya Türk toplumunun refahýnýn artýrýlmasýna yönelik yeni politikalar ve projeler geliþtirmek için Avusturya makamlarý ile çalýþmalarýný sürdürdüklerini de belirten Göktaþ, "Özellikle karþý karþýya kaldýklarý velayet sorunlarý ve ailevi konularda yanlarýnda olmaya gayret ediyoruz. Ayrýca engelli ve yaþlý vatandaþlarýmýz için Türkiye'de sunulan hizmetlerden faydalanabilecekleri özgün hizmet modelleri geliþtiriyoruz. Genel anlamda Türk toplumunun hak ve menfaatlerini korumaya yönelik rehberlik hizmetleri sunuyoruz" þeklinde konuþtu.

Göktaþ, gelecek dönemde aile ataþelikleri ve temsilciliklerinin sayýsýný artýrmayý hedeflediklerini kaydederek, "Böylece kadýnlarýn, çocuklarýn, ailelerin yaþadýklarý sorunlarý yakýndan takip edecek, muhtemel sorunlara müdahil olmaya ve taleplerini hýzlýca karþýlamaya devam edeceðiz" dedi.

Konuþmalarýn ardýndan müzik dinletisi, diaspora temsilcilerine plaket takdimi ve yöresel Türk kýyafetlerinin sergilendiði bir defile yapýldý. Davetliler ayrýca program kapsamýnda açýlan 60 yýllýk göç tarihini anlatan fotoðraf sergisini de gezme imkaný buldu.

  • Mahinur Özdemir Göktaþ
  • Misafir Ýþçi Vatandaþlýk
  • misafir iþçi