Bakan Göktaþ: Ýstanbul Sözleþmesi'nden çýkmanýn þiddeti artýrdýðýný iddia etmek art niyetli bir yorumdur
ABONE OL

Bakan Göktaþ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesine iliþkin yapýlan görüþmelerde milletvekillerinin sorularýný ve eleþtirilerini cevapladý.

Göktaþ, Bakanlýðýnýn, ülkenin en hassas kesimlerine hizmet götüren bir kurum olduðunu, bu anlamda, milletvekillerinin gösterdiði hassasiyeti çok iyi anladýðýný ifade etti.

Bakanlýðýnýn, 85 milyon vatandaþa hizmet götüren, her haneye temas eden bir kurum olduðunu belirten Göktaþ, vatandaþlarýn ihtiyaçlarýný en doðru þekilde tespit etmeye çalýþýp, bu ihtiyaçlara yerinde, hýzlý ve etkili çözümler sunduklarýný söyledi.

Bakan Göktaþ, önceliklerinin toplumun tüm kesimlerine eþit þekilde ulaþmak olduðunu kaydederek, þöyle devam etti:

"Kadýn, çocuk, yaþlý ve engelli gibi hassas gruplarýn haklarýný korumak, onlarýn yaþam kalitelerini artýrmak, toplumsal hayata tam ve eþit katýlýmlarýný saðlamak için var gücümüzle çalýþýyoruz. Dünyada yaþanan geliþmeler ve krizlerin yol açtýðý sosyal sorunlar, siyasi, ekonomik ve sosyal görünümü ciddi manada etkilemekte. Bakanlýk olarak, toplumsal dayanýklýlýðýmýzý artýrmak için bu sorunlarý titizlikle deðerlendiriyoruz. Bu kapsamda, iki önemli mekanizmayý daha devreye sokuyoruz. Bunlardan ilki Sosyal Risk Haritasý, bu çalýþmamýzla toplumdaki bir arada yaþama kültürünü bozma, bireyi ve aileyi saðlýksýz zeminlere taþýma ihtimali olan olasý sosyal olgularý belirliyoruz. Þiddet vakalarýnýn önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu sosyal olgulara dair risk faktörlerini hesaplayarak hane bazlý erken bir müdahale sistemi kurguluyoruz. Bu risklere yönelik koruyucu ve önleyici mekanizmalarýmýzý daha da güçlendirmeyi amaçlýyoruz. Þehir, ilçe ve mahalle bazýnda Sosyal Risk Haritalarý'ný oluþturmaya yönelik çalýþmalarýmýzda sosyal olgularýmýza yönelik çalýþmalarýmýzý tamamladýk. Paydaþ bakanlýklarýmýzýn destekleriyle gerçekleþtirdiðimiz veri entegrasyon çalýþmalarýmýzý tamamladýðýmýzda henüz vakalar gerçekleþmeden müdahale kapasitemizi önemli ölçüde artýrmýþ olacaðýz. Bu süreçte ilgili bakanlýklarýmýz, kurum ve kuruluþlarýmýzla da güçlü iþ birlikleri geliþtirmeye devam edeceðiz. Biz bu çalýþmayý öncelikle iki pilot ilçeden baþlattýk, akabinde Sosyal Risk Haritamýzý 6 ilimizde de baþlattýk."

Bir diðer yenilikçi modellerinin ise "Aile Rehberi Sistemi" olduðunu kaydeden Göktaþ, bu sistemle, her ailenin bir "aile rehberi"ne sahip olmasýný amaçladýklarýný ifade etti.

Böylece vatandaþlarýn sosyal hizmet ihtiyaçlarýný karþýlamak için daha hýzlý, güvenilir ve ulaþýlabilir bir destek sunacaklarýný belirten Göktaþ, "Ailelerinin bir 'aile rehberi' olmasýný isteyen vatandaþlarýmýz e-Devlet, sosyal hizmet merkezlerimiz veya çaðrý merkezlerimiz üzerinden baþvurularýný yapacaklar. Aile rehberi ailemiz ile tanýþarak hane deðerlendirmesini yapacak, uygun hizmet müdahalesini ve yönlendirmesini gerçekleþtirecek. Sadece bizim bakanlýðýmýz deðil, Saðlýk, Milli Eðitim, Gençlik ve Spor Bakanlýðý çok geniþ kapsamda çalýþtýðýmýz bir veri risk kapasiteden bahsediyoruz. Bu noktadan sonra, izleme ve deðerlendirme çalýþmalarýmýz sürekli olarak devam edecek. Amacýmýz, vatandaþlarýmýzýn, ailelerinin yaþam kapasitesini arttýrmak, sürdürülebilir bir destek mekanizmasýný oluþturmak ve her ailenin ihtiyacýna yönelik özel çözümler sunmaktýr." diye konuþtu.

"DAVALARA MÜDAHÝL OLUYOR, GEREKTÝÐÝNDE ÝSE TAKÝPSÝZLÝK KARARLARINA BÝZ ÝTÝRAZ EDÝYORUZ"

Bakan Göktaþ, bazý milletvekillerinin Bakanlýðýn þiddet vakalarýna müdahil olma yönündeki sorulara da cevap vererek, bazý milletvekillerinin özellikle þiddet vakalarýna atýf yaparak "Haberiniz yok, umurunuzda deðil, yanlarýnda deðilsiniz" gibi ithamlarda bulunduklarýný hatýrlattý.

Bu ithamlarýn "kesinlikle haksýz ve gerçek dýþý" olduðunu söyleyen Bakan Göktaþ, þöyle konuþtu:

"Siz hiç kadýn cinayetine þahit oldunuz mu arkadaþlar, ben þahit oldum. Bizzat tanýdýðým bir kadýn Belçika'da sokak ortasýnda 22 yerinden býçaklandý. Benim siyasete girme temellerimi, motivasyonumu oluþturan kaynaklardan biri budur. Dolayýsýyla bu ithamlarý yapmadan önce insanlarý doðru tanýyýn ve yersiz ithamlarda lütfen bulunmayýn. Bu ailelerin yanýnda ben de oldum. Türkiye'nin hangi köþesinde olursa olsun, meydana gelen her olayý yakýndan takip ediyoruz. Davalara müdahil oluyor, gerektiðinde ise takipsizlik kararlarýna biz itiraz ediyoruz. Maðdurlarýn haklarýnýn korunmasý için tüm hukuki süreçleri titizlikle takip ediyoruz. Milletvekillerimizin bahsettiði tüm davalarda Bakanlýk olarak biz varýz. Her aþamada maðdurlarýn yanýnda oluyor, onlara gereken her türlü desteði saðlýyoruz."

Psikososyal destek hizmetlerine de deðinen Bakan Göktaþ, "Bazý milletvekillerimizin önemsizleþtirerek bahsettiði psikososyal destek hizmetlerimiz, baþta çocuklar olmak üzere, yaþananlardan olumsuz etkilenen herkesin üzerinde öyle bir etkisi var ki. Bu çocuklar, bu kadýnlar hepimizin çocuðu, hepimizin kardeþi." dedi.

Merkez Baðlar ilçesinin Tavþantepe Mahallesi'nde 21 Aðustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de cansýz bedenine ulaþýlan Narin Güran'a iliþkin sorulara da yanýt veren Bakan Göktaþ, dava sürecinin devam ettiðini, mahkemede onun hakkýný arayanýn kendileri (Bakanlýk) olduðunu, avukatlarýnýn savunmasýnýn herkes tarafýndan takdir gördüðünü aktardý.

"ÞÝDDETE SIFIR TOLERANS ÝLKESÝYLE HAREKET EDÝYORUZ"

Þiddetle mücadele, ÞÖNÝM ve kadýn konukevlerine de deðinen Göktaþ, kadýna yönelik þiddetle mücadele konusunda eleþtiriler sunan milletvekilleri olduðunu anýmsattý.

Kadýna yönelik þiddeti, açýk bir insan hakký ihlali olarak gördüklerini belirten Göktaþ, "Tekrar vurgulamak istiyorum. Tek bir vaka bile bizim için çok fazladýr. Þiddete sýfýr tolerans ilkesiyle hareket ediyor, bu ilkeden asla taviz vermeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün küresel bir sorun olan þiddet karþýsýnda gerek hukuki gerekse politika düzeyinde etkili bir mekanizmaya sahibiz. Çok yönlü bir sorun olan kadýna yönelik þiddeti sona erdirmek için tüm bakanlýklarýmýzla, kurumlarýmýzla, STK'lerimizle bu konuda topyekun bir seferberlik anlayýþla hareket ediyoruz. Toplumun tüm kesimlerini topyekun mücadelemize dahil ediyoruz. Þiddeti kökünden nasýl kazýyacaðýz diye sordunuz? Þiddeti siz, biz, hep birlikte, el ele vererek kazýyacaðýz. Bu konuda kurumsal kapasitemizi her geçen gün daha da güçlendiriyoruz." ifadesini kullandý.

Bakanlýðýnýn ÞÖNÝM açmadýðý yönündeki eleþtirilere de yanýt veren Bakan Göktaþ, bu yýl Ýstanbul ve Ýzmir'de toplam 2 ÞÖNÝM açtýklarýný, Türkiye'nin dört bir yanýnda 84 ÞÖNÝM ile hizmet verdiklerini söyledi.

Kadýn konukevlerinin sayýsýnýn artmamasý yönündeki eleþtirilere ise Bakan Göktaþ, "Þu an halihazýrda, Þanlýurfa, Diyarbakýr, Hatay, Adýyaman, Ýstanbul ve Kocaeli'de kadýn konukevi açmak için çalýþmalarýmýz devam ediyor. Þunu ayrýca belirtmek isterim ki bugün konukevlerimizin mevcut doluluk oraný yüzde 70. Temennimiz odur ki, þiddet sona ersin, kadýnlar, konukevlerine ihtiyaç duymasýn. Ayrýca 418 Sosyal Hizmet Merkezi ve 309 Þiddetle Mücadele Ýrtibat Noktasý ile koruyucu ve önleyici hizmetler sunuyoruz. Bazý milletvekillerimiz, kadýn konukevinden 'sýðýnak' olarak bahsetti. Geçen sene de benzer bir ifade kullanýlmýþtý. Biz, bu ifadeyi, kadýnlarý incitmemek adýna kullanmaktan imtina ediyoruz. Biz kadýnlarý misafirimiz olarak görüyoruz. Bu baðlamda, kadýn konukevlerinde, misafir ettiðimiz þiddet maðduru kadýnlarý, hak ettiði þekilde misafir ediyor, þiddetten koruyor, psikososyal yönden destekliyor ve güçlendiriyoruz." yanýtýný verdi.

KADIN KONUKEVLERÝNDE KADINLARIN OY KULLANAMADIÐI ÝDDÝASI

Kadýnlarýn, kadýn konukevinde oy kullanamadýklarýný iddiasýnýn doðru olmadýðýný söyleyen Göktaþ, hakkýnda gizlilik kararý bulunan kadýnlarýn ÞÖNÝM adresinin bulunduðu yerde, gizlilik kararý olmayan kadýnlarýn ise ikamet adreslerinin olduðu yerde oylarýný kullanabildiklerini anlattý.

Göktaþ, ayrýca konukevlerinde kalan kadýnlarýn oy vermeleri sýrasýnda alýnmasý gereken güvenlik tedbirlerini de Ýçiþleri Bakanlýðý ile iþbirliði içerisinde yürüttüklerini ifade etti.

Ayrýca, þahsi olarak kendisinden vakalara iliþkin bilgi talep eden hiçbir milletvekilini, (çocuk istismarcýlarý hariç) geri çevirmediðini aktaran Göktaþ, þöyle konuþtu:

"Bu ülkede yýllarca yalnýzca baþörtüsü yüzünden kazandýklarý üniversiteye gidemeyen genç kýzlarýmýz oldu. Çalýþamayan, mesleklerini icra edemeyen kadýnlar oldu. Kadýný evlere hapsettiniz diyorsunuz, yýllarca kýlýk kýyafetinden dolayý istihdamdan sizler uzaklaþtýrmadýnýz mý? Çok yakýn bir geçmiþten bahsettiðimi de hatýrlatmak isterim. Yýllardýr kadýna yönelik þiddetle mücadelemizi Ýstanbul Sözleþmesi üzerinden dar bir çerçeveye hapsetmeye çalýþan bir yaklaþým görüyoruz. Kadýna yönelik þiddetle mücadeleyi biz en geniþ çerçevede bir insan haklarý mücadelesi olarak görüyoruz. Ülkemiz bu mücadeleyi pek çok ülkeden, uluslararasý sözleþmeden çok daha önce baþlamýþ, güçlü ve baþarýlý bir þekilde sürdürmüþtür, sürdürmeye de devam ediyor. Bu anlamda kadýna yönelik þiddetle mücadelemiz tek bir sözleþme ile baþlamadýðý gibi onun olmamasý durumunda da kesintiye uðramasý gibi bir durum söz konusu dahi deðildir. Kadýna yönelik þiddetle mücadelemizin somut araçlarý, 6284 sayýlý Kanun baþta olmak üzere hukukumuza derç ettiðimiz mevzuat ve ihtisaslaþmýþ kurumsal mekanizmalarýmýzdýr."

"ÝSTANBUL SÖZLEÞMESÝ TARTIÞMALARI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Göktaþ, kadýna yönelik þiddetle mücadelede dünyada "eþi benzeri az bulunan hukuki düzenlemeye" sahip olduklarýný belirterek, 2007 yýlýndan bu yana uyguladýklarý, Ulusal Eylem Planlarýyla yasal düzenlemeleri her geçen gün kadýna yönelik þiddetle mücadeleye daha duyarlý hale getirdiklerini söyledi.

Bakan Göktaþ, "(Ýstanbul Sözleþmesi) Geri çekilme kararý hiçbir þekilde ülkemizin 'kadýnlarýn korunmasýndan ve þiddetle mücadeleden taviz verdiði' anlamýna asla gelmemekte. Bu iddia herhangi bir bilimsel veriye dayanmadýðý gibi Ýstanbul Sözleþmesi'nden çýkmanýn þiddeti arttýrdýðýný iddia etmek art niyetli bir yorumdur. Þunun altýný özellikle çizmek isterim ki kullanýlan söylemler, eleþtiriler, hatta asýlsýz ve yakýþýksýz ithamlar þiddetle mücadelemize hiçbir katký sunmamakta. Bu meselelerde lütfen siyaset yapmayý bir kenara býrakýp, yapýlanlarý görerek birlikte çalýþmaya devam edelim." deðerlendirmesinde bulundu.

STK'ler ile yürütülen kapsamlý istiþare çalýþmalarýnýn olduðuna iþaret eden Bakan Göktaþ, þu ifadeleri kullandý:

"Nitekim, bu yýl içerisinde kadýnlara yönelik çalýþmalar yürüten sivil toplum kuruluþlarý ile de birçok toplantý, görüþme gerçekleþtirdik. Bu görüþmelere hiçbir ayrým yapmadan tüm STK'leri davet ettik. Tüm STK'lerden gelen görüþme taleplerine, kimden gelirse gelsin, karþýlýk verdik. Biz her türlü görüþü dinliyoruz, dinlemeye de devam edeceðiz. Hepimizin derdi bir, hepimizin amacý, ayrýþmadan, þiddetle mücadele etmek. Bu istiþareleri kadýnlarýn güçlenmesi ve kadýna yönelik þiddetle mücadele edilmesi noktasýnda çok kýymetli buluyoruz."

Ayrýntýlar geliyor...