Göktaþ, Ankara Hakimevi'nde ikincisi düzenlenen "Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Veri ve Ýstatistik Komitesi Toplantýsý"nda yaptýðý konuþmada, kadýna yönelik þiddetle etkin mücadelenin verilerin doðru analizi ve buna baðlý sunulan hizmetlerin kalýcý çözümleriyle mümkün olduðunu söyledi.
Gerek ulusal gerekse uluslararasý düzeyde belirlenen politikalara raðmen kadýna yönelik þiddetin küresel bir sorun olduðunu anlatan Göktaþ, 25 Kasým'da yayýmlanan Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi ile Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Kurulu bünyesinde bu alt komiteyi oluþturduklarýný, elde edilen veriler ne kadar saðlýklý ve güvenilir olursa yürütülecek politikalarýn o kadar etkin ve ihtiyacý karþýlayan nitelikte olacaðýný dile getirdi.
Ýlgili tüm taraflarýn katýlýmýyla oluþturulan Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Veri ve Ýstatistik Komitesinin büyük bir hassasiyetle çalýþmalarýný yürüteceðine inandýðýný vurgulayan Göktaþ, "Kadýna yönelik þiddet, bir insan hakký ihlalidir. Bu ihlal karþýsýndaki kararlý mücadelemizde tek bir vaka bile bizim için çok fazladýr." diye konuþtu.
Bakan Göktaþ, Türkiye'de Kadýna Yönelik Þiddet Araþtýrmasý'nýn üçüncüsü için çalýþmalarý baþlattýklarýný belirterek, TÜBÝTAK ile yürütülen bu kapsamlý araþtýrma ile kadýna yönelik þiddetin farklý boyutlarýný, nedenlerini tespit etmeyi ve çözüm bulmayý hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye genelinde ve 12 istatistiki bölgede kapsamlý veri elde edilecek söz konusu araþtýrma ile kadýna yönelik þiddetle mücadeleyi tüm yönleriyle ele alacaklarýnýn altýný çizen Göktaþ, araþtýrma sonuçlarýna uygun þekilde hizmetlerin ve politikalarýn çeþitliliðini ve etkinliðini artýracaklarýný, ulaþýlan verileri ilgili tüm taraflarla paylaþacaklarýný söyledi.
Araþtýrmaya, TÜBÝTAK'ýn yayýmladýðý çaðrýyla 5 Nisan-10 Mayýs tarihlerinde Türkiye'nin dört bir yanýndaki üniversitelerin baþvuruda bulunduðunu aktaran Göktaþ, "Þu an akademik bir jüri tarafýndan baþvurularýn deðerlendirme süreci devam ediyor. Araþtýrma sonucunda yayýnlayacaðýmýz raporun bu alanda temel bir kaynak olacaðýna ve iþbirliklerimizi güçlendireceðine inanýyorum." ifadesini kullandý.
Göktaþ, Dünya Saðlýk Örgütünün (DSÖ) 2021'de yayýmladýðý rapora göre, dünyada her 3 kadýndan 1'inin þiddete maruz kaldýðýna dikkati çekerek, þiddete maruz kalan kadýnlarýn yüzde 40'ýndan daha azýnýn yardým talep ettiðini dile getirdi.
Ýnsan yaþamýnýn her alanýnda, huzur ve barýþ ortamýný tehdit eden þiddet olgusu karþýsýnda siyaset üstü bir duruþ benimsediklerini kaydeden Göktaþ, þöyle devam etti:
"Bakanlýk olarak, kadýnlarýn evde, iþ yerinde, sosyal hayatta maruz kaldýðý þiddeti önlemek için gerekli her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz. 6284 sayýlý Kanun ile bu mücadelede dünyada eþi benzeri az bulunan hukuki düzenlemeye sahibiz. Tüm boyutlarýný göz önünde bulundurarak þiddetle mücadelemizi, güçlü bir yasal zeminde, büyük bir kararlýlýkla sürdürüyoruz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da dile getirdiði gibi kadýn politikalarýnda her zaman en idealin, en iyinin, ülkemiz, milletimiz ve kadýnlar için en hayýrlý olanýn peþinde koþtuk. Bu anlayýþla kadýnlarýn refahýnýn artýrýlmasý, ayrýmcýlýðýn ve þiddetin önlenmesi, hak ve fýrsatlardan adil bir þekilde faydalanmasý için strateji belgeleri açýkladýk, projeler ve programlar yürüttük. Hayata geçirdiðimiz her yenilikçi uygulamayla kadýnýn siyasal, sosyal ve ekonomik statüsünü güçlendirmeye gayret ettik. Bugün sýfýr tolerans ilkemiz doðrultusunda, kadýna yönelik þiddetle mücadelemizi etkili bir þekilde sürdürmeye devam ediyoruz ve devam edeceðiz."
Bakan Göktaþ, 2021-2025 dönemini kapsayan Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planý'nýn 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet üzerine inþa edildiðini bildirdi.
Adana, Antalya, Bursa, Ýstanbul, Ýzmir, Konya ve Þanlýurfa'da yeni Þiddet Önleme ve Ýzleme Merkezini (ÞÖNÝM) faaliyete geçirmek için çalýþmalarý sürdürdüklerini aktaran Göktaþ, 112 kadýn konukevi ile þiddet maðduru kadýnlarý çocuklarýyla yepyeni, saðlýklý ve mutlu bir hayat için hazýrladýklarýný dile getirdi.
Kuruluþlarda Hizmet Standartlarý ve Özdeðerlendirme Sistemini uyguladýklarýný anlatan Göktaþ, Elektronik Kelepçe Uygulamasýyla ülke genelinde yüksek riskli vakalarý yakýndan takip ettiklerini, 11 dilde destek veren KADES mobil uygulamasý, Alo 183 Sosyal Destek Hattý ve GAMER ile þiddet riski taþýyan tüm olaylarda çaðrýlara hýzla cevap verdiklerini söyledi.
Geçen hafta Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile iþbirliði içerisinde yapýmcýlarla bir araya geldiklerini ifade eden Göktaþ, þöyle konuþtu:
"Yaptýðýmýz toplantýlarda medyada kadýn temsilinin iyileþtirilmesi konusunu ele aldýk. Bunun yaný sýra medya içeriklerinde þiddeti normalleþtirmeyen bir dilin kullanýlmasý yönünde görüþ beyan ettik. Yürüttüðümüz bu çalýþmalarý elbette yeterli görmüyoruz. Bu kapsamda yakýn zamanda Þiddet Uygulayanlara Yönelik Psiko-Sosyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi projemizi de hayata geçireceðiz. TÜBÝTAK iþbirliðinde gerçekleþtireceðimiz bu projeyle þiddet uygulayanlarýn profil analizinin yapýlmasýný planlýyoruz. Türkiye'de ilk defa gerçekleþtirdiðimiz bu projeyle uygun destek programlarý geliþtirmeyi hedefliyoruz. Böylece þiddet uygulayanlara yönelik etkin psikososyal müdahalelerle þiddet döngüsünün kýrýlmasýný hedefliyoruz."
Bakan Göktaþ, ihtisaslaþmýþ kadýn konukevlerinin kapasitesini artýrmayý amaçladýklarýný, önümüzdeki dönemde IPA kapsamýnda yürütülen projeyle 6 Þubat depremlerinden etkilenen kadýnlara yönelik þiddete karþý önleyici ve koruyucu hizmet modellerini yeniden yapýlandýracaklarýný, ayrýca depremden dolayý oluþan iç göçten etkilenen Hatay, Adýyaman, Ýstanbul ve Kocaeli'ne yeni kadýn konukevleri kazandýracaklarýný kaydetti.