Göktaþ, bakanlýðýnýn yaný sýra Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Yapay Zeka Politikalarý Derneði (AIPA) iþbirliðiyle Ankara'da bir otelde düzenlenen "Uluslararasý Yapay Zeka Çaðýnda Medya Zirvesi"ne katýldý.
Açýlýþta konuþan Göktaþ, yapay zeka ve medyayý bir arada ele almanýn çok anlamlý olduðuna inandýðýný ifade etti.
Yapay zekanýn pek çok alana entegre olmasýyla birlikte hýzlý bir dönüþüm yaþanmaya baþlandýðýný anýmsatan Göktaþ, yapay zekanýn faydalarýnýn önemli olduðunu belirtti.
Yapay zekanýn geliþmeyi desteklerken, verimliliði artýrma ve devam eden zorluklarý çözme konusunda büyük bir potansiyel barýndýrdýðýný kaydeden Göktaþ, "Bu dönüþüm bilgiye eriþimi ve tüm iletiþim süreçlerini kolaylaþtýrýrken, güvenilirlik ve etik sorunlarý da beraberinde getirmekte. Bu anlamda karþý karþýya kalabileceðimiz risklerin tüm boyutlarýyla ele alýnmasýný oldukça kýymetli buluyoruz. Bu risklerin bertaraf edilmesi için yapay zeka teknolojilerinin þeffaf, adil ve eriþilebilir bir þekilde geliþtirilmesi büyük bir önem taþýyor." diye konuþtu.
- "YANLIÞ ALGORÝTMALAR ÖÐRENME EÞÝTSÝZLÝKLERÝNÝ DERÝNLEÞTÝREBÝLÝR"
Göktaþ, KADEM'in iþbirliðinde "Yapay Zeka ve Kadýn" temasýyla düzenledikleri "Kadýn ve Adalet Zirvesi"nde yapay zekanýn pek çok alanda kadýnlara sunduðu fýrsatlarý ve karþý karþýya kaldýklarý engelleri deðerlendirme imkanlarý olduðunu aktardý.
Bakan Göktaþ, "Yapay zekanýn en büyük risklerinden biri, bu sistemlerin veri setlerine ön yargýlarýn yansýmasýdýr ve bunun sonucunda da kadýnlara karþý ayrýmcýlýðýn artmasýdýr. Bunun yaný sýra çocuklar özelinde yapay zeka destekli eðitim platformlarý, kiþiselleþtirilmiþ öðrenme fýrsatlarý sunarken, yanlýþ algoritmalar öðrenme eþitsizliklerini derinleþtirebilir." dedi.
Çevrim içi içeriklerin yetersiz denetiminin, çocuklarýn psikolojik geliþimini olumsuz etkilerken, etik tasarýma uygun olmayan sistemlerin mahremiyetleri riske atabildiðine dikkati çeken Göktaþ, ayrýca yapay zeka tabanlý dijital araçlarýn bir taraftan aile içi iletiþimi desteklerken diðer taraftan yanlýþ kullanýmýn, aile baðlarýný zayýflatýp iletiþim sorunlarýný artýrabileceðine deðindi.
Aþýrý dijitalleþmenin, çocuklar ve ebeveynler arasýnda duygusal kopukluða yol açabileceðini kaydeden Göktaþ, þunlarý söyledi:
"Yapay zeka sistemlerinin tasarým ve kullaným süreçlerinde, her yaþ grubunun, çocuklarýn, kadýnlarýn, yaþlýlarýn ve ailelerin ihtiyaçlarýný merkeze alan, etik ve kapsayýcý yaklaþýmlar benimsenmesi gerektiðine inanýyoruz. Aksi takdirde, bu teknolojilerin fýrsatlar sunmaktan çok, toplumdaki eþitsizlikleri ve kýrýlganlýklarý derinleþtiren bir araç haline gelmesi kaçýnýlmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu anlamda medya temsilcilerine ve çalýþanlarýna çok önemli bir sorumluluk düþüyor. Medyanýn toplum üzerindeki etkisini ve ikna edici gücünü hepimiz çok iyi biliyoruz."
Bakan Göktaþ, geleneksel ve yeni medya kanallarýnda kadýnlarýn basmakalýp rollerle temsil edildiðini, kadýn bedeninin metalaþtýrýldýðýný ve bu temsil biçimleri nedeniyle kadýnlara karþý ayrýmcýlýðýn daha da pekiþtiðini üzülerek gördüklerini ifade etti.
- "ÞÝDDETÝ NORMALLEÞTÝRDÝÐÝ YÖNÜNDE BULGULAR ELDE ETTÝK"
Dijitalleþen dünyada, gençlerin kendilerine yapay bir hayat inþa ederek, kendi kiþiliklerinden tavizler verdiðine, sanal ve sahte kimliklere büründüklerine þahit olduklarýný da kaydeden Göktaþ, þöyle konuþtu:
"Bugün sosyal medyanýn etkileri ve dijital riskler, aileler için büyük bir endiþe kaynaðý haline geldi. Ayrýca gördük ki, dijital çað, ebeveyn-çocuk iliþkilerini deðiþtirerek roller arasýndaki sýnýrlarý belirsizleþtiriyor ve kuþaklar arasý iletiþim sorunlarýný artýrýyor. Gerek haberler gerek gündüz kuþaklarý gerek dizi ve filmlerde kadýna, çocuða yönelik þiddetin sunuluþ biçiminin, var olan þiddeti yeniden ürettiði ve þiddeti normalleþtirdiði yönünde bulgular elde ettik."
Tüm bu hususlara dikkati çekmek için yýl içinde dizi yapýmcýlarýyla, medya ve sosyal medya temsilcileriyle bir araya geldiklerini, tüm taraflara hassasiyetleri aktararak, yayýn ve içeriklerin bu hassasiyetler çevresinde desteklenmesine yönelik görüþleri dile getirdiklerini belirten Bakan Göktaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Yapay zeka çaðýndaki medyanýn ürettiði yanlýþ ve yýkýcý etkilerle deðil, ürettiði ve yaydýðý bilgiyle, kültürle bütünleþmek istiyoruz. Medya, insani deðerleri yücelten ve yaþatan bir araç olmalý. Söz konusu aile, kadýn, çocuk ve gençlik olduðunda herkesin büyük bir hassasiyetle meselelere yaklaþmasý gerekiyor. Toplumsal farkýndalýðý artýracak yayýnlar, toplumsal sorunlarýn aþýlmasýna da katký sunacaktýr. Gerçekleþtirdiðimiz bu zirvenin, yapay zeka ve dijital dönüþüm yolculuðunda yeni kapýlar aralayacaðýna inanýyorum."
Zirvede Göktaþ'a, yapay zekayla iþlenen ve 1951 yýlýnda çekilen "Köy Okulundan Yansýmalar" fotoðrafý hediye edildi.