Bakan Göktaþ: Türkiye'de ilk defa gerçekleþtireceðimiz bu projeyle faillere yönelik programlar geliþtirmeyi hedefliyoruz
ABONE OL

Göktaþ, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiðdem Erdoðan baþkanlýðýnda toplanan Kadýn Erkek Fýrsat Eþitliði Komisyonunu, Bakanlýðýnýn çalýþmalarý hakkýnda bilgilendirdi.

Bakan Göktaþ savaþlarýn, terör, düzensiz göç, salgýn ve afetlerin neden olduðu ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve siyasi sonuçlardan en çok kadýnlarýn ve çocuklarýn zarar gördüðünü ifade etti. Göktaþ, Gazze'deki saldýrýlarý hatýrlatarak, Ýsrail'in pervasýzca sürdürdüðü soykýrýma varan eylemleri görmezden gelemeyeceklerini vurguladý.

Görünmez kýlýnan Filistinli kadýnlarýn ve çocuklarýn yaþam haklarýný savunmak için de mücadele edeceklerini söyleyen Göktaþ, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) "Gazze'de ateþkesin saðlanmasýna" yönelik kararýnýn önemli bir adým olduðunu vurguladý.

Türkiye'de kadýn haklarý ve refahý konusunda büyük devrimin gerçekleþtirildiðini dile getiren Göktaþ, çalýþma hayatýna katýlan kadýnlarýn kalkýnmaya, büyümeye ve hedeflerin gerçekleþtirilmesine önemli katkýlar saðladýðýný kaydetti.

"Kadýnlar Türkiye ile güçlendi, Türkiye'ye güç veren bir konuma geldi." diyen Göktaþ, kamuda çalýþan kadýn oranýnýn yüzde 42,66'ya ulaþtýðýný bildirdi.

Mahinur Özdemir Göktaþ, kadýn istihdam oranýnýn yüzde 32,5'e, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýnýn yüzde 36,6'ya yükseldiðini belirtti.

- "SPK ÝLE PROTOKOL ÝMZALAYACAÐIMIZIN BÝLGÝSÝNÝ PAYLAÞMAK ÝSTÝYORUM"

Kadýnlarý, Türkiye'nin geleceðini þekillendiren güçlü aktör olarak gördüklerine iþaret eden Göktaþ, 2024-2028 dönemini kapsayan Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý ile kadýnlarýn gücüne güç katmaya devam ettiklerini söyledi.

Kadýnýn iþ gücüne katýlýmý, istihdamýnýn artýrýlmasý ve kadýn giriþimciliðinin desteklenmesinin öncelikleri arasýnda yer aldýðýný ifade eden Göktaþ, kadýn kooperatiflerini güçlendirmek için de yenilikçi projeler geliþtirdiklerini belirtti.

"Finansal Okuryazarlýk ve Kadýnlarýn Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri" ile kadýnlarýn ekonomik destekler, teþvikler ve baþvuru mekanizmalarýna daha kolay ulaþmalarýný saðladýklarýnýn altýný çizen Göktaþ, "Bu hafta içerisinde, yani yarýn SPK ile bir protokol imzalayacaðýmýzýn bilgisini kamuoyuyla paylaþmak istiyorum. Bu protokolle kadýnlara yönelik finansal okuryazarlýk eðitimlerinin kapsamýný daha da geniþleterek farklý kitlelere ulaþmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

- "ÞÝDDETÝ ÖNLEMEK ÝÇÝN TOPLUMSAL FARKINDALIÐI ARTIRAN TEDBÝRLER ALIYORUZ"

Kadýna yönelik þiddetin küresel bir sorun olduðuna dikkati çeken Göktaþ, kadýnýn yaþama, saðlýk, güvenlik ve özgürlük gibi temel haklarýný ihlal eden, aile ve toplum huzurunu tehdit eden þiddet karþýsýnda duruþlarýndan taviz vermediklerini belirtti.

Bakan Göktaþ, "Fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutlarý olan bu sorunla mücadelemizi, 'sýfýr tolerans' ilkesi doðrultusunda büyük bir kararlýlýkla sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceðiz. 6284 sayýlý Ailenin Korunmasý ve Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Kanunu ile bu konuda dünyada eþi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahibiz. 2012 yýlýnda yürürlüðe giren bu kanun kapsamýnda Bakanlýk olarak, þiddetle mücadelede kurumlar arasý koordinasyonu ve iþbirliðini saðlýyoruz. Bunun yaný sýra þiddeti önlemek için toplumsal farkýndalýðý artýran tedbirler alýyoruz." þeklinde konuþtu.

Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunu yeniden yapýlandýrdýklarýný bildiren Göktaþ, þiddet maðdurlarýný koruyucu hizmetleri yaygýnlaþtýrdýklarýný, þiddet uygulayanlara karþý önleyici hizmet modelleri geliþtirdiklerini aktardý. Göktaþ, þöyle devam etti:

"Türkiye'de 'Kadýna Yönelik Þiddet Araþtýrmasýnýn' üçüncüsü için çalýþmalarýmýzý baþlattýk. Bu araþtýrma TÜBÝTAK'ýn Bakanlýðýmýz ile yürüteceði ilk sosyal araþtýrma olacak. Yürüttüðümüz bu kapsamlý araþtýrma ile kadýna yönelik þiddetin farklý boyutlarýný, nedenlerini tespit etmeyi ve sorunlara çözüm bulmayý hedefliyoruz. Bunun yaný sýra yakýn zamanda yeni bir proje daha hayata geçireceðiz. 'Þiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi' ile þiddet uygulayanlarýn profil analizinin yapýlmasýný planlýyoruz. Yine TÜBÝTAK ile iþbirliðinde, Türkiye'de ilk defa gerçekleþtireceðimiz bu projeyle faillere yönelik programlar geliþtirmeyi hedefliyoruz. Böylece þiddet uygulayanlara yönelik etkin psikososyal müdahalelerle þiddet döngüsünün kýrýlmasýný amaçlýyoruz."

Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planý kapsamýnda yapýlanlarý anlatan Göktaþ, 29 ilde yürüttükleri eylem planlarýyla erken yaþta ve zorla evliliklerin önüne geçmek için çalýþmalar yaptýklarýný vurguladý.

Mahinur Özdemir Göktaþ, "2002 yýlýndan bugüne 16-17 yaþ grubunda evlenen kýz çocuklarýnýn oranýný yüzde 74 oranýnda azalttýk. Hedefimiz erken yaþta ve zorla evliliði tamamen ortadan kaldýrmaktýr." bilgisini paylaþtý.

- "KADINA YÖNELÝK ÞÝDDETLE MÜCADELE SÝYASET ÜSTÜ BÝR MESELEDÝR"

Þiddet Önleme ve Ýzleme Merkezleri (ÞÖNÝM) ile kadýna yönelik þiddetle mücadelede bilgilendirici faaliyetler ve danýþmanlýk hizmetleri vermeye devam ettiklerini belirten Göktaþ, Bakanlýklarýna baðlý 112 kadýn konukevi aracýlýðýyla koruyucu ve önleyici hizmetler sunduklarýný ifade etti.

Bakan Göktaþ, Hatay, Adýyaman, Ýstanbul ve Kocaeli'ne yeni konukevleri kazandýrmak için de çalýþtýklarýný bildirerek, þunlarý kaydetti:

"Kadýna yönelik þiddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir. Biz bu konuya her zaman bu anlayýþla yaklaþtýk. Bugüne kadar bu soruna asla müsamaha göstermedik, göstermeyeceðiz. Her seferinde dile getirdiðimiz gibi, bizim için tek bir vaka çok fazla bir vakadýr. Bu anlayýþla þiddet riski taþýyan, þiddete maruz kalan herkesi koruma altýna alýyoruz. 81 ilde avukatlarýmýzla kadýn, çocuk ve aile bireylerine yönelik her türlü tehdit, þiddet, istismar ve ihmal vakalarýnýn hukuki süreçlerini büyük bir titizlikle takip ediyor, davalarda maðdurlarýn yanýnda yer alýyoruz. Kadýna yönelik þiddetle mücadele topyekün yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu mücadelede tüm bakanlýklarýmýzýn, kurumlarýmýzýn, sivil toplum kuruluþlarýmýzýn farklý sorumluluklarý vardýr. Hepimiz üstlendiðimiz bu sorumluluklarý en iyi þekilde yerine getirmekle yükümlüyüz."

Kadýnlarýn ekonomik ve sosyal hayatlarýna destek olmayý sürdürdüklerini söyleyen Göktaþ, ilerleyen dönemde kadýnlarý daha da güçlendirmek için yeni düzenlemeler ve yeni uygulamalar hayata geçirmeyi planladýklarýný dile getirdi.

Bakan Göktaþ, bu hedef doðrultusunda "esnek ve uzaktan çalýþma modeli" ile "mahalle tipi kreþler", "komþu annelik" gibi uygulamalara yönelik çalýþmalar baþlattýklarýný anlattý.

Uzaktan çalýþma gibi esnek çalýþma modellerinin kayýtlý ve güvenceli bir þekilde uygulanmasýný, yaygýnlaþtýrýlmasýný hedeflediklerinin altýný çizen Göktaþ, 0-3 yaþ arasý çocuklara yönelik "Mahalle Odaklý Kreþ Modeli" ile bakým ve eðitim hizmeti veren kurumlarýn sayýsýnýn artmasýný önemsediklerini söyledi.

Engellilerin hak ettiði hayat standartlarýna sahip olmalarý için büyük atýlýmlar gerçekleþtirdiklerini vurgulayan Göktaþ, eðitimden saðlýða, istihdamdan sosyal hayata kadar çok geniþ bir alanda yaþanan tüm sorunlarý ele aldýklarýný ifade etti.

Bakan Göktaþ, 560 bin engelli vatandaþýn evde bakýmlarý için ailelerine bugün toplam 113 milyar lira ödeme yapýldýðýný aktardý.

Türkiye'nin nüfusunun yaþlandýðýna iþaret eden Bakan Göktaþ, TÜÝK verilerine göre, 65 yaþ ve üzeri nüfusun son 5 yýlda yüzde 21 artarak 9 milyona yaklaþtýðýný, bunun her 10 kiþiden birinin yaþlý olduðu anlamýna geldiðini belirtti.

Göktaþ, "Yaþlý nüfus oranýnýn 2030 yýlýnda yüzde 13, 2040 yýlýnda yüzde 16'yý aþacaðý öngörülüyor. Uzak bir tarih olarak görülse de 2080'de ülkemizde her dört kiþiden birinin yaþlý olmasý bekleniyor. Bu gerçeklikten hareketle, saðlýklý ve aktif yaþlanmayý önemsiyoruz." dedi.

Yaþlýlarýn toplumsal hayata katýlýmlarýna ve ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik hizmetleri sürdüklerini dile getiren Göktaþ, Bakanlýklarýna baðlý 168 huzurevinde 14 bin 654 yaþlýya bakým hizmeti saðlandýðýný bildirdi.

- "AMACIMIZ, KADIN ERKEK FIRSAT EÞÝTLÝÐÝ POLÝTÝKALARINA FARKLI BAKIÞ AÇISI SAÐLAMAKTIR"

Komisyon Baþkaný Çiðdem Erdoðan, kadýn erkek fýrsat eþitliðinin saðlanmasýndaki politikalar konusunda Bakanlýðýn önemli çalýþmalar yaptýðýný söyledi.

Bakanlarý davet ettikleri toplantýnýn ikincisini düzenlediklerini belirten Erdoðan, bu toplantýlarýn süreceðini bildirdi.

Erdoðan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý ile iþbirliði içerisinde çalýþtýklarýný vurguladý.

Kadýn erkek fýrsat eþitliði politikalarýnýn kadýn-erkek eþitliðinin saðlanmasýnda önemli olduðunun altýný çizen Erdoðan, "Amacýmýz, sorular vesilesiyle kadýn erkek fýrsat eþitliði politikalarýna farklý bakýþ açýsý saðlamaktýr." ifadesini kullandý.

  • Mahinur Özdemir Göktaþ
  • TBMM
  • þiddet