Bakan Göktaþ: Vatandaþlarýmýzýn baþarýlarý gurur kaynaðýmýz oluyor
ABONE OL

Bakan Göktaþ, TOBB Brüksel Temsilciliðinde düzenlenen Göçün 60. Yýlý resepsiyonuna katýldý. Belçika Türk toplumu temsilcilerine hitap eden Göktaþ, Türkiye-Belçika Ýþgücü Anlaþmasýnýn 60. yýldönümü vesilesiyle doðup büyüdüðü kenti ziyaret etmekten duyduðu mutluluðu dile getirdi.

Göktaþ, bundan 10 yýl önce Türk göçünün 50. yýlýný Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn teþrifiyle Brüksel'de kutladýklarýný anýmsatarak, "O programda Brüksel'in ilk Türk marketçisi, herkesin tanýdýðý Hasan Malak da vardý. Göç hikayemizin baþlangýcý, üzerimde çok emeði olan ve iki sene önce kaybettiðimiz dedem Hasan Malak'a þükranlarýmý sunuyorum. Mekaný cennet olsun." dedi.

Türkiye ile Belçika arasýnda tesis edilen diplomatik iliþkilerin 185'inci yýl dönümünün geçen sene kutlandýðýný hatýrlatan Göktaþ, "Bu yýl da Türkiye-Belçika Ýþgücü Anlaþmasý'nýn 60. yýl dönümünde, dost ve müttefik ülkeler olarak güçlü baðlarýmýzý pekiþtiriyoruz. Göçmen iþçi anlaþmalarýyla Avrupa'ya gelen Türklerin, Belçika ve Almanya baþta olmak üzere Avrupa ülkelerinin kalkýnma sürecine önemli katkýlarý oldu. Bu süreçte Belçika Türk toplumu, Belçika'nýn asli bir unsuru ve vazgeçilmez bir parçasý oldu." diye konuþtu.

"VATANDAÞLARIMIZIN BAÞARILARI GURUR KAYNAÐIMIZ OLUYOR"

Göktaþ, nüfusu 300 bini bulan Belçika Türk toplumunun iki ülke arasýnda saðlam bir köprü vazifesi gördüðünü vurgulayarak, "Bu ülkede kültürümüzü ve deðerlerimizi en güzel þekilde temsil eden vatandaþlarýmýzýn pek çok alanda elde ettikleri baþarýlar gurur kaynaðýmýz oluyor. Ayrýca Avrupa'ya, Anadolu'nun hoþgörü iklimini taþýyan insanýmýz burada çok kültürlü ve çok dilli bir yaþam tecrübesi ediniyor." ifadelerini kullandý.

Ýki ülkenin zenginlikleriyle beslenen gençlerin barýþçýl ve kapsayýcý Belçika toplumunun öncüleri arasýnda olacaðýna yürekten inandýðýný dile getiren Göktaþ, "Belçikalý dostlarýmýzýn da Belçika Türk toplumunu ülkenin önemli bir deðeri olarak gördüðünü burada yetiþmiþ biri olarak çok iyi biliyorum." dedi.

Göktaþ, Türk toplumunun, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarýndan Belçika'nýn ekonomik ve toplumsal hayatýna saðladýðý katkýlarýn ikili iliþkilere her zaman olumlu yansýdýðýný vurguladý.

Göçmen olarak yeni bir coðrafyada köklenmek, yerli olmak ve kurumsallaþmanýn kararlý bir mücadeleyi gerektirdiðini ifade eden Göktaþ, þöyle devam etti:

"Belçika'ya gelen birinci nesil büyüklerimiz, kýsýtlý imkanlarla baþarýlý olmak için büyük bir özveriyle çalýþtýlar. Onlarýn bu çabasý sonraki nesillerin bu ülkedeki yaþamýný önemli ölçüde kolaylaþtýrdý. Misafir iþçi olarak Belçika'ya gelen vatandaþlarýmýz türlü zorluklara raðmen manevi deðerlerini korudu, milli kültürlerine baðlý kaldý. Örnek bir duruþ sergilediler, gözden uzak olaný gönülden uzaða koymadýlar. Ana vatanýmýz ile, Türkiye ile gönül baðlarýný hiçbir zaman koparmadýlar."

Göktaþ, Belçika Türk toplumunun destekleriyle 6 Þubat depremlerinin ardýndan Kahramanmaraþ'ta Önsen Çocuk Evleri Sitesi'nin temellerinin atýldýðýný ifade etti ve bu giriþimde emeði geçenlere teþekkür etti.

Öz kimliklerini unutmadan, yaþadýklarý ülke ile samimi baðlar kuran ve Belçika'ya deðer katan Türk diasporasýna da teþekkür eden Göktaþ, "Türkiye-Belçika arasýnda 60 yýldýr devam eden, her iki ülkenin de geliþimini destekleyen bu dostluðun göç alan ülkeler için ilham verici olduðunu düþünüyorum." dedi.

"Türkiye olarak dünyanýn dört bir yanýnda yaþayan vatandaþlarýmýza ülkemizin sunduðu tüm hukuki ve sosyal haklarý ulaþtýrmaya büyük özen gösteriyoruz" diyen Göktaþ, yurt dýþýndaki Türklerin bazý ayrýmcýlýklara da maruz kaldýklarýný ifade etti.

Göktaþ, "Vatandaþlarýmýzýn kendilerini yalnýz hissetmemeleri için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Ýhtiyaç duyduklarý her an yanlarýnda olmaya çalýþýyoruz. Belçika Türk toplumunun huzuru ve refahýna atfettiðimiz önemi resmi görüþmelerimizde de her düzeyde dile getiriyoruz." ifadelerini kullandý.

Aile ve Sosyal Hizmetler Ataþeliklerinin sayýsýný artýrmayý hedeflediklerini belirten Göktaþ, "Böylece vatandaþlarýmýzýn sorunlarýný yakýndan takip edecek, yaþayabilecekleri olasý sorunlara en hýzlý þekilde müdahil olmaya ve taleplerini hýzlýca karþýlamaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

Göktaþ, Belçika Türk toplumuna, kariyeri boyunca her sýkýntýsýnda ve her mutlu anýnda yanýnda olduklarý için teþekkürlerini ileterek, "Bu vefanýzý, sevginizi, muhabbetinizi asla unutmuyorum, unutmayacaðým. Bugün burada sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný olarak deðil, sizlerin bir kýzý, kardeþi olarak bulunuyorum ve her zaman yanýnýzdayým." dedi.

"60 yýlda büyük bir aile olduk" diyen Göktaþ, bu baðlarý güçlendirmek için Belçika'daki Türk toplumunun her bireyine büyük sorumluluklar düþtüðünü belirterek. þunlarý kaydetti:

"60 yýl önce baþlayan alýn teri ve emekle yazýlan göç hikayesi, Belçika ile olan iliþkilerimizi farklý bir boyuta taþýdý. Bu anlamda Avrupa Birliði (AB) Dönem Baþkanlýðýný yürüten dost ve müttefik ülke Belçika'nýn, AB üyelik sürecinde Türkiye'ye saðladýðý desteði sürdürmesini temenni ediyoruz. Ayrýca, haziranda yapýlacak Belçika genel seçimleri ile Avrupa Parlamentosu seçimlerinin karþýlýklý saygý ve barýþ içinde gerçekleþmesini diliyorum. Belçika ile iliþkilerimizin Avrupa'nýn birlikte yaþama kültürünü daha da güçlendireceðine inanýyorum."