Bakan Göktaþ'tan 'dijital çaðda kadýnlarý teknoloji ve inovasyon alanlarýnda güçlendirme' mesajý
ABONE OL

Göktaþ, Bakanlýktaki konferans salonunda düzenlenen, Kadýnlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliþtirme Programý'nda yaptýðý konuþmada, 21. yüzyýlda bilimsel yöntemlerin belirlediði yaþam düzeninde bilginin en büyük güç olarak kabul edildiðini söyledi.

4. Sanayi Devrimi ile ulaþýlan teknolojilerin üretim ve sanayi ile sosyal hayatý da hýzla dönüþtürdüðünü belirten Göktaþ, bu dönüþümün dijitalleþme ve otomasyon gücüyle ilerleme saðladýðýný dile getirdi.

Temel bilgisayar becerileri olan veri kaydetme ve saklama iþlemlerinin dijitalleþme sürecinde yeni teknolojilerle zenginleþtiðini aktaran Göktaþ, "Günümüzde veriler insan zekasýna benzer yöntemlerle yorumlanabiliyor ve karar verme süreçlerine dahil edilebiliyor. Bu süreçte çalýþma hayatýnda köklü deðiþimler, yeni meslek tanýmlarý, teknoloji temelli yeni istihdam alanlarý oluþuyor. Yapay Zeka ve Veri Bilimi, bu dönüþümün önemli temsil alanlarýndan biri. Doðru analiz ve stratejilerle deðerlendirilen veriler, toplumun her alanýnda inovatif çözümlerin anahtarý olma potansiyeli taþýyor." diye konuþtu.

"GELECEÐÝN DÜNYASI, KAPILARINI SADECE DÝJÝTAL TEKNOLOJÝLERÝN DÝLÝNÝ BÝLENLERE AÇMAYA HAZIRLANIYOR"

Göktaþ, 2020'de yapýlan araþtýrmaya göre 2030'da en büyük deðiþikliðin yüzde 63 oraný ile teknoloji becerilerinde olacaðýnýn beklendiðini söyledi.

Geleceðin dünyasýnýn kapýlarýný sadece dijital teknolojilerin dilini bilenlere açmaya hazýrlandýðýna iþaret eden Göktaþ, þunlarý kaydetti:

"Dijital geliþmelerin hýzla ilerlediði böyle bir dönemde kadýnlarýn ve kýzlarýn da dijital becerilerini geliþtirmeleri, iþ dünyasýnda daha güçlü bir þekilde yer almalarýný saðlamak adýna kritik bir önem kazanýyor.

YÖK verilerine göre, bu yýl üniversite eðitimine baþlayan öðrencilerin yüzde 55'i kadýnlardan oluþuyor. Ancak STEM olarak tanýmlanan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarýndan mezun olanlarýn sadece yüzde 34,4'ünün kadýn olduðu görülüyor. Yakýn gelecekte ise mesleklerin yüzde 75'inin STEM alanlarýnda olacaðý tahmin ediliyor. Türkiye'de þu an yükseköðretim kurumlarýnda, lisans ve yüksek lisans düzeyinde, yapay zeka programlarýnda eðitim veriliyor. Biz de Bakanlýk olarak, Geleceðin Türkiye'sini inþa etmek için kadýn-erkek herkesi kapsayan bütüncül bir anlayýþla toplumu güçlendiren çalýþmalar yapýyoruz. Dijital çaðda kadýnlarý, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda güçlendirmeyi, ülkemizin geleceðine yapýlacak önemli bir yatýrým olarak görüyoruz. Kadýnlar ve kýz çocuklarýnýn teknolojik becerilerini artýrmaya yönelik eðitim programlarý düzenliyor, yeni nesil iþ gücü ve istihdam süreçlerine hazýrlanmalarýný destekliyoruz."

Bakan Göktaþ, 81 ili kapsayan "Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý"nda kadýnlara ve kýz çocuklarýna, teknolojik ve dijital dönüþüme uyumlu yeni beceriler kazandýrýlmasýný hedeflediklerini vurguladý.

Bugün baþlatýlan Kadýnlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliþtirme Programý'ný projenin en güçlü adýmlarýndan biri olarak hayata geçirdiklerini ifade eden Göktaþ, eðitimde, istihdamda veya mesleki eðitimde olmayan kiþileri nitelendiren "NEET" grubunda yer alan STEM alanýnda eðitim almýþ genç kadýnlar için tasarlanan bu programla öncelikle kadýnlarýn yapay zeka ve veri bilimi konusundaki yeteneklerini geliþtirmeyi hedeflediklerinin altýný çizdi.

Genç kadýnlarýn kariyer fýrsatlarýný artýrmayý ve onlarý bu alanda liderlik rollerine hazýrlamayý planladýklarýný aktaran Göktaþ, eðitim programý ile veri analizi, makine öðrenimi ve yapay zeka uygulamalarý gibi konularda çok yönlü bilgi ve tecrübe kazanma imkaný sunduklarýný söyledi.

"2028 YILI SONUNA KADAR KADIN ÝSTÝHDAM ORANINI YÜZDE 36,2'YE ÇIKARMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Bakan Göktaþ, Türkiye'nin dört bir yanýnda yaygýnlaþtýracaklarý bu program kapsamýnda ilk etapta 400 kiþinin eðitim alacaðýný, katýlýmcýlarýn ayný zamanda sektörde kendilerine rehberlik edecek ve ilham kaynaðý olacak kiþilerle baðlantý kurabileceðini dile getirdi.

Katýlýmcýlarýn uluslararasý geçerliliði olan eðitim müfredatýyla þekillendirilen eðitim sonunda uluslararasý geçerliliði olan sertifika alacaðýný da ifade eden Göktaþ, "Özellikle STEM alanýnda kadýnlarýn daha fazla temsil edilmesi ve NEET kadýnlarýn sosyal ve ekonomik açýdan güçlenmesi için gerçekleþtirdiðimiz çalýþmalara aðýrlýk vereceðiz." dedi.

Göktaþ, Türkiye'de kadýn istihdam oranýnda yüzde 32,9, kadýn iþ gücüne katýlým oranýnda ise yüzde 37,3 düzeyine ulaþýldýðýna iþaret eden Göktaþ, 2028 yýlý sonuna kadar kadýn istihdam oranýný yüzde 36,2'ye kadýn iþ gücüne katýlma oranýný ise yüzde 40,1'e çýkarmayý hedeflediklerini vurguladý.

Bakanlýk olarak kadýnlarýn ve kýz çocuklarýnýn bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarýnda daha fazla yer almalarýný saðlamayý amaçladýklarýnýn altýný çizen Göktaþ, "Çünkü þunu çok iyi biliyoruz, kadýnýn gücünü ekonomik kalkýnmanýn merkezine yerleþtirmek, Türkiye'nin küresel arenada rekabetçi bir pozisyona ulaþmasý için vazgeçilmezdir." diye konuþtu.

  • Mahinur Özdemir Göktaþ
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý
  • Kadýnlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliþtirme
  • yapay zeka