Bakan Güler tahliye planýna dikkati çekti: Ýcra kabiliyetimizi gözler önüne serdi
ABONE OL

Güler, beraberinde Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Selçuk Bayraktaroðlu, Hava Kuvvetleri Komutaný Ziya Kemal Kadýoðlu, Milli Savunma Bakan Yardýmcýlarý ve ordu komutanlarýyla, Polatlý'daki General Nahit Þenoðul Atýþ ve Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleþtirilen "Ateþ Serbest-2024"ün Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini takip etti.

Faaliyetin sonunda konuþan Güler, Sakarya Meydan Muharebesi'ne atýfta bulunarak, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaþlarýný, þehit ve gazileri andý.

Bakan Güler, "Ateþ Serbest-2024" faaliyetiyle Türk Silahlý Kuvvetlerinin ezici ateþ gücünü oluþturan silah sistemleri ve etkili mühimmatýyla personelin bunlarý kullanmadaki maharetine þahit olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduðunu ifade etti.

Çok sayýda farklý cins silah ve silah sisteminin ilk defa etkinlik gösterdiðini belirten Güler, yeni nesil fýrtýna obüslerinden, silah tespit radarlarýna, paramotorlardan, geliþtirilmiþ insansýz kara ve hava araçlarýna, uzaktan komutalý silah sisteminden, robotik kollu METÝ aracýna kadar muhtelif çap ve tesirdeki araç ve gereçlerin hareket kabiliyetleriyle baþarýlý atýþlarýný açýkça ortaya koymalarýný memnuniyetle müþahede ettiklerini söyledi.

- "MÜSTESNA BÝR DENEYÝM ÝMKANI SUNDU"

Güler, "Ateþ Serbest-2024" faaliyetiyle yerli ve milli savunma sanayisinin ürettiði sistemlerin etkinliðinin bir kez daha ortaya konduðuna vurgu yaparak, þunlarý kaydetti:

"Kuvvet Komutanlýklarýmýz arasýndaki birlikte çalýþabilirlik pekiþtirilmiþ, ateþ desteðinin koordinasyonu geliþtirilmiþ, silah sistemlerini kullanma pratikleri ve yetenekleri görülmüþtür. Ayný zamanda personelimizin farklý çap ve özelliklerdeki silahlarý tanýmasý bakýmýndan da tatbikat müstesna bir deneyim imkaný sunmuþtur. Elbette ki bu tatbikattan da elde ettiðimiz verilerle sistemlerimizi geliþtirmeye, kahraman personelimizin niteliklerini artýrmaya devam edeceðiz."

Küresel sýnamalarýn ve buna baðlý olarak yaþanan gerginliklerin arttýðý bir dönemden geçildiðini belirten Güler, yakýn coðrafya baþta olmak üzere sýnýrlarýn ötesinde meydana gelen çatýþmalarýn, terörizm tehdidi ve jeopolitik çekiþmelerin, ordunun harbe hazýrlýk seviyesi ve etkinliðini artýrmasýný zorunlu kýldýðýný söyledi.

- "DÜNYA BARIÞ VE ÝSTÝKRARINA DA KATKI SAÐLIYORUZ"

Özellikle son bir yýldýr Ýsrail'in Filistin'de, Gazze'de sergilediði devlet terörü ve zulmünü þimdi de Lübnan'a yayma çabalarýnýn, güney coðrafyanýn büyük bir kargaþaya sürüklenmesi riskini artýrdýðýna dikkati çeken Güler, þunlarý anlattý:

"Bu kritik ortamda caydýrýcýlýðýmýzý, muhtemel tüm senaryolara en iyi þekilde hazýr bulunarak ve proaktif politikalar takip ederek saðlayabiliriz. Bu baðlamda ülkemizin savunma ve güvenliði için bir yandan terör tehdidini sýnýrlarýmýzýn ötesinde bertaraf edip hudutlarýmýzýn emniyetini saðlarken diðer taraftan da mavi ve gök vatanýmýzdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlýlýkla koruyoruz. Tüm bu faaliyetlerin yaný sýra dünya barýþ ve istikrarýna da katký saðlýyoruz."

Güler, son olarak Lübnan'a yönelen Ýsrail saldýrýlarý karþýsýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn direktifleri ile bölgede bulunan vatandaþlarý tahliye etmek ve insani yardým malzemelerini dost Lübnan halkýna ulaþtýrmak maksadýyla TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerinin dün Beyrut'a ulaþtýðýný hatýrlattý.

- LÜBNAN'DAN TAHLÝYE OPERASYONU

Milli Savunma Bakaný Güler, Dýþiþleri Bakanlýðý ve ilgili kurumlar ile yapýlan koordinasyon sonucunda gerçekleþtirilen insani yardým operasyonunda 300 ton yardým malzemesinin Lübnan makamlarýna teslim edilirken vatandaþlarý alan gemilerin de planlandýðý þekilde harekete geçtiðine dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"TCG Bayraktar, 588 kiþiyle bu sabah 06.50'den itibaren TCG Salihreis ve TCG Bartýn refakatinde Mersin'e doðru yola çýkmýþ olup gemimizin saat 20.30 sýralarýnda limana ulaþmasýný bekliyoruz. TCG Sancaktar ise geri kalan 378 kiþiyle saat 11.30'da TCG Gaziantep ve TCG Bandýrma'nýn refakatinde Beyrut Limaný'ndan yola çýkmýþ olup gemimizin gece 23.00 sularýnda Mersin'e ulaþmasý beklenmektedir. Bu operasyon kahraman ordumuzun üstlendiði görevlerdeki icra kabiliyetini bir kez daha gözler önüne sermiþtir. Ýsrail'in, masum sivilleri barbarca bombalayýp meskun mahalleri yerle bir ettiði bu ortamda Türkiye Cumhuriyeti tarihi misyonuna uygun olarak zor durumdaki Lübnan halkýna ve Lübnan'da yaþayan yabancýlara da yardým elini uzatmýþ dostluk ve dayanýþma köprüleri inþa etmeye devam etmiþtir. Bu vesileyle, operasyonda görev alan ve yüksek bir özveri örneði sergileyen kahraman donanmamýzýn seçkin personelini yürekten kutluyorum."

- ATEÞ SERBEST-2024 FAALÝYETÝ

Ordunun üstlendiði görevleri layýkýyla yerine getirmesi ve gücünü daima diri tutmasý için de eðitim ve tatbikatlara aralýksýz devam ettiklerini vurgulayan Güler, "Her bir tatbikat faaliyetini ayrýntýlý planlayýp gerçek muharebe koþullarýna yakýn þekilde icra ederek personelimizi modern harp konseptine en uygun biçimde eðitiyoruz. Personelimizin daima göreve hazýr olmasý ve mesleki tecrübesini geliþtirmesine katký sunan bu gibi tatbikatlarýn genç personelimize de muharebe ortamýnýn simülasyonunu müþahede etmesi ve yerli milli silah envanterimizi yakýndan tanýmasý bakýmýndan büyük bir tecrübe kazandýrdýðýna inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Güler, Ateþ Serbest-2024 faaliyetinin planlama, intikal, tertiplenme, hazýrlýk, icra ve geri intikal safhalarýnda büyük bir özveriyle görev yapan silah ve mesai arkadaþlarýna üstün gayretleri nedeniyle teþekkür ettiðini belirterek, "Bir asýr önce istiklal mücadelesi veren bir ordudan asil milletimizin yüksek desteðiyle bugün üstün nitelikleri haiz personeli, yüksek teknoloji ürünü silah sistemleriyle dünyanýn önde gelen ordularýndan biri haline gelmenin haklý gururunu yaþýyoruz." dedi.

- "DAHA BÜYÜK VE DAHA GÜÇLÜ BÝR TÜRKÝYE ÝÇÝN GAYRET GÖSTERMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Bakan Güler, TSK'nýn, Cumhuriyet tarihinin en yoðun ve en kapsamlý faaliyetlerini ayný anda büyük bir baþarýyla yerine getirdiðini vurgulayarak, ulaþýlan bu üstün seviyeyi sürdürebilmenin en büyük öncelikleri olduðunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlýðý ve Türk Silahlý Kuvvetleri olarak bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da, bekaya yönelen ve yönelecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeyi sürdüreceklerine dikkati çeken Güler, "Daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye için gayret göstermeye devam edeceðiz. Bu yoðun görev ortamýnda, siz kahraman ve fedakar silah ve mesai arkadaþlarýmýn sergilediði yüksek özveri takdire þayandýr. Elbette ki bundan sonra da artan bir gayretle þanlý ordumuza güzide katkýlar saðlayacaðýnýza yürekten inanýyorum." ifadelerini kullandý.