Iþýkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesi üzerindeki görüþmelerde milletvekillerinin sorularýný yanýtladý.
Yenidoðan çetesi soruþturmasý hakkýndaki sorular üzerine Iþýkhan, Ýstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'nýn 27 Kasým 2023'te SGK'ye 13 hastaneyle ilgili "fatura ve iþlemlerin incelenmesine" yönelik bir yazý geldiðini ve bu yazýya istinaden 29 Kasým 2023'te müfettiþ görevlendirdiklerini hatýrlattý.
Savcýlýðýn bildirdiði 13 hastaneden, SGK'nin sözleþmesi olan 12'sinin teftiþe alýndýðýný belirten Iþýkhan, teftiþ süreci tamamlanan Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi'nin 29 Nisan'da, Özel Baðcýlar Þafak Hastanesi'nin 9 Aðustos'ta SGK ile olan sözleþmelerinin feshedildiðini ve ödemelerinin durdurulduðunu anýmsattý.
Iþýkhan, teftiþlerinde sona yaklaþýlan diðer hastanelerin de Saðlýk Bakanlýðýnca ruhsatlarýnýn iptal edilmesiyle ödemelerinin durdurulduðunu ve SGK ile olan sözleþmelerinin feshedildiðini aktararak, "Yeni doðan çetesi soruþturmasý þu an Adalet Bakanlýðýmýz, Saðlýk Bakanlýðýmýz, Cumhuriyet savcýlýðýyla birlikte titizlikle yürütülmektedir. SGK ayaðýnda konuyla ilgili olarak halihazýrda 10 müfettiþ tarafýndan yürütülen inceleme ve soruþturma devam etmektedir. Sorumlularýn gerekli cezalarý almalarý ve bedellerinin ödenmesi için de bu iþin takipçisi olduðumuzu bir kez daha sizin huzurunuzda vurgulamak isterim." diye konuþtu.
SGK tarafýndan özel hastanelere aktarýlan kaynaklarla ilgili konuþan Iþýkhan, "SGK'nin saðlýk harcamalarýndan özel hastanelere olan ödemelerin oraný her geçen yýl azalmaktadýr. 2012'de yüzde 16,6 iken 2014'te yüzde 15'e, 2016'da yüzde 12,9'a, 2018'de yüzde 11,2'ye, 2020'de yüzde 8,6'ya, 2022'de yüzde 7,3'e ve 2023'te yüzde 6,2'ye düþmüþtür. Gördüðünüz gibi SGK bütçesinden özel hastanelere aktarýlan kaynak ciddi anlamda azalma göstermiþtir." ifadesini kullandý.
Iþýkhan, belediyelerin SGK'ye olan borçlarýnýn tahsil edilmesiyle ilgili soru üzerine, kapsamlý ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için SGK prim gelirlerinin tahsilatýnýn çok önemli olduðunu söyledi.
Toplandýklarý sigorta prim gelirleri oranýnda vatandaþlara iyi hizmet sunabileceklerini kaydeden Iþýkhan, "Belediyelerin 96 milyar liralýk borcu, bugün 150 milyar liraya ulaþmýþ durumdadýr. Maalesef sürdürülemez hale gelmiþtir." dedi.
Belediyelerin bu borçlarýný tahsil edebilmek için izledikleri yola iliþkin bilgi veren Iþýkhan, þöyle devam etti:
"Bütün belediyelere eþit yaklaþýyoruz. Bütün belediyelere kamuoyu önünde ayný çaðrýyý yapýyoruz. Tüm belediyelere sesleniyoruz. Sizin aracýlýðýnýzla bir kez daha sesleniyoruz, 'Borcunuzu ödeyin, borçlarýnýzýn birikmesine ve ödenmesi zor seviyelere gelmesine müsaade etmeyin. Tek seferde ödemiyorsanýz gelin bize baþvurun, taksitlendirelim. Ýsterseniz gayrimenkul takasý teklifi yapýn, deðerinde alalým' diyoruz. Bizim çaðrýlarýmýzý dikkate alýp borçlarýný ödeme iradesi gösteren belediyelerimize elbette bir iþlem yapmýyoruz. Bu belediyelerimize de huzurlarýnýzda teþekkür etmek istiyorum."
Bu süreçte hiçbir parti ayrýmý yapmadýklarýný dile getiren Iþýkhan, borçlarýný ödeme konusunda hiçbir adým atmayan belediyelere mevzuatýn öngördüðü þekilde haciz dahil gerekli iþlemleri uygulamak durumunda olduklarýný bildirdi.
Iþýkhan, bu iþlemleri en çok borcu olan belediyelerden baþlayarak uyguladýklarýný ifade ederek, þunlarý paylaþtý:
"En borçlu belediyeler de kimse alýnmasýn, üzerine de almasýn maalesef CHP'li belediyeler. Mesela Ankara Büyükþehir Belediyesinin þu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var. 2019 yýlýnda Melih Bey'den belediye devralýndýðýnda 200 milyondu SGK prim borcu. Bu konuyu mart ayýnda ilk kez dile getirdiðimizde 4,5 milyar lira borcu vardý. 7 ayda borcu neredeyse 2 katýna çýktý. Üstelik bu süreçte borçlarýný kapatma noktasýnda ne adým attýlar, ne de taksitlendirme baþvurusu yaptýlar. Her geçen gün üzülerek ifade etmem gerekir ki borçlarý katlanarak artýyor. Bu durumda haciz uygulamaktan baþka bir þey yapamayacaðýz. Son olarak, 150 milyar lira borcun parti bazýnda daðýlýmýný da vermek isterim. CHP yüzde 67,5, AK Parti yüzde 25, MHP yüzde 3 ve DEM Parti yüzde 2 diye daðýlmaktadýr."
- "VATANDAÞLARIN REFAHI ÝÇÝN TÜM ADIMLARI ATMAYA GAYRET EDÝYORUZ"
Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen illerdeki çalýþma hayatýna iliþkin yöneltilen soru üzerine Iþýkhan, aldýklarý tedbirlerin, Adýyaman dahil bölgenin genelinde çalýþma hayatýnýn yeniden canlanmasýna ve istihdamýn artmasýna önemli katkýlar saðladýðýný bildirdi.
Iþýkhan, depremden etkilenen illerdeki mevcut istihdam verilerine iliþkin "Adýyaman'da depremden önce 73 bin 506 olan sigortalý 4/A çalýþan sayýsý, Temmuz 2024'te 93 bin 449'a çýkarak deprem öncesindeki istihdamýn üstüne çýkmýþtýr. Kahramanmaraþ'ta depremden önce 174 bin 436 olan çalýþan sayýsý, depremden sonra 53 bin 115'e düþmüþ, Temmuz 2024'te ise 172 bin 731'e ulaþmýþtýr. Malatya'da ise depremden önce 124 bin 88 olan çalýþan sayýsý, depremden sonra ne yazýk ki 62 bin 685'e düþmüþ, temmuzda ise bu rakam, 115 bin 739'a ulaþmýþtýr. Aradaki farký inþallah verdiðimiz teþviklerle, desteklerle kapatmaya gayret edeceðiz. Her zaman olduðu gibi istihdamýn sürdürülebilirliði ve vatandaþlarýmýzýn refahý için de gerekli tüm adýmlarý atmaya gayret ediyoruz." ifadesini kullandý.
- "SURÝYELÝLERÝN SGK BÜTÇESÝNE YÜK OLUÞTURDUÐUNA DAÝR ÝDDÝALARI KESÝNLÝKLE REDDEDÝYORUZ"
Suriyeli sýðýnmacýlarýn Genel Saðlýk Sigortasý (GSS) kapsamýna alýnacaðýna iliþkin soruya Iþýkhan, þu yanýtý verdi:
"Geçici koruma saðlanan Suriyelilerin, GSS kapsamýna alýnmasýna yönelik herhangi bir çalýþmamýz bulunmamaktadýr. Geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin saðlýk harcamalarýnýn SGK bütçesinden karþýlandýðý, dolayýsýyla SGK bütçesine yük oluþturduðuna dair iddialarý da kesinlikle reddediyoruz ve bu iddialar doðru deðildir. Tüm çalýþmalarýmýz, ülkemizde bulunan yabancýlarýn iþ gücü piyasamýzýn ihtiyaçlarý doðrultusunda kayýtlý olarak istihdam edilmesine yöneliktir. Kayýtlý çalýþan herkes primleri yatýrdýðý sürece GSS de dahil olmak üzere sosyal güvenlik þemsiyesi altýnda yer alýp saðlýk hizmetlerinden yararlanabilmektedir."
Iþýkhan, EYT düzenlemesine iliþkin soru üzerine ise þunlarý kaydetti:
"2023 yýlýnda, yaþlýlýk aylýðý baðlanan 2 milyon sigortalýya yapýlan yaþlýlýk aylýðý, bayram ikramiyesi, emeklilik ikramiyesi ve 5 bin lira ikramiye ödemelerinin toplamý yaklaþýk 210 milyar liradýr. 2023 yýlýnda EYT kapsamýnda emekli olanlardan kaynaklanan 42,1 milyar lira da prim kaybý olduðu tahmin edilmektedir. EYT kapsamýnda, 2024 yýlýnda kullanýlacak maliyetin 592,6 milyar lira olacaðý tahmin edilmektedir. Bu yýl toplamda 2,2 milyon kiþi EYT'den emekli oldu. Söz konusu maliyet kalemleri içerisinde, emekli kaybý ödemeleri, prim kaybý ve bayram ikramiyesi yer almaktadýr. Emekli aylýklarýna etkisi, yýllýk yaklaþýk 416,9 milyar lira, prim kaybý etkisi 162,1 milyar lira. Bayram ikramiyesi etkisi ise yýllýk 13,7 milyar lira olarak öngörülmüþtür."
- "FONUN ÝSTÝSMAR EDÝLDÝÐÝ ÞEKLÝNDEKÝ ÝTHAMLARI KABUL ETMEMÝZ MÜMKÜN DEÐÝL"
Ýþsizlik Sigortasý Fonu'na iliþkin eleþtirileri yanýtlayan Iþýkhan, fonun hem Sayýþtay hem de baðýmsýz denetime tabi olduðuna dikkati çekti.
Hesap verilebilirliðe ve þeffaflýða dikkat ettiklerini belirten Iþýkhan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Her ay, fonun gelir ve gider durumlarýný web sayfamýzda, fon bülteni olarak paylaþtýðýmýz gibi baðýmsýz denetim raporlarýný da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Fonun istismar edildiði þeklindeki ithamlarý kabul etmemiz mümkün deðildir. Fondan yapýlan harcamalarýn yüzde 61,2'si doðrudan iþ gücüne ve iþsizlere yönelik yaptýðýmýz harcamalardýr. Yüzde 35'i ise istihdamý korumaya ve artýrmaya yönelik destek, teþvik ödemelerini kapsamakta, yüzde 3,7'si ise fon yönetiminin ve vatandaþa yönelik sunulan hizmetlerin daha etkin saðlanabilmesini temin etmek amacýyla yaptýðýmýz harcamalardan oluþmaktadýr. Ýþsizlik Sigortasý Fonu kurulduðu günden bu yana, sadece iþsizlik ödeneðinden faydalanan kiþi sayýsý 11 milyon 5 bin kiþi olmuþtur."
- "18 YAÞ ALTI 20 BÝN CÝVARINDA TÝP 1 DÝYABETLÝ ÇOCUÐUMUZ VAR"
Tip 1 diyabet rahatsýzlýðý bulunan 18 yaþ altý çocuklarýn sensörlü þeker ölçüm cihazlarýnýn SGK geri ödeme listesinde yer alýp almayacaðýna iliþkin soruyu yanýtlayan Iþýkhan, þu ifadeleri kullandý:
"Türkiye'de 18 yaþ altý 20 bin civarýnda tip 1 diyabetli çocuðumuz var. Bu çocuklarýmýzýn sensörlü þeker ölçüm cihazlarýna ihtiyacýnýn olduðunu ben de biliyorum. Sensörlü þeker ölçüm cihazlarýnýn geri ödeme kapsamýna alýnmasý için ilgili firmalar tarafýndan yapýlan baþvurular, Saðlýk Hizmetleri Bilimsel ve Akademik Danýþmanlýk Komisyonumuzca deðerlendirilmiþtir. Saðlýk Bakanlýðýndan da görüþ alýnarak kurumumuzca görüþülmüþtür. Sensörlü þeker ölçüm cihazlarýnýn geri ödeme kapsamýna alýnmasý için gerekli iþ ve iþlemlerin deðerlendirme süreci devam etmektedir."
Sürekli glikoz izleme sistemleriyle ilgili de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý tarafýndan ayrýca bir çalýþma yürütüldüðünü belirten Iþýkhan, bu kapsamda 7 bin çocuða bu aletin verildiðini kaydetti.
Iþýkhan, "Diyabet ve komplikasyonlarýna baðlý tedavi giderleri, hasta eðitimi, hiperbarik oksijen tedavisi iþlemlerine ait giderler ile diyabet tedavisinde kullanýlan ilaçlar, Saðlýk Uygulama Tebliði (SUT) kapsamýnda karþýlanmaktadýr. Sensörlü þeker ölçüm cihazlarýnýn geri ödeme kapsamýna alýnmasý için gerekli iþ ve iþlemler en kýsa sürede sonuçlanacaktýr. Biraz önce Maliye Bakanlýðýmýzýn yetkilileriyle de görüþtük. Onlarýn da olumlu görüþleri oldu. Ýnþallah yakýn zamanda komisyon kararýný sizinle paylaþma fýrsatýmýz olacak." diye konuþtu.
Öte yandan, bakanlýk kaynaklarýndan edinilen bilgiye göre, Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin 9,6 milyar lira, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin 5,9 milyar lira, Adana Büyükþehir Belediyesi'nin 4,2 milyar lira ve Þiþli Belediyesi'nin 2,5 milyar lira SGK'ye prim borcu olduðu öðrenildi.
Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin ise iki þirketinin borçlarýný 36 aya kadar taksitlendirmek için baþvuruda bulunduðu belirtildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, görüþmelerin ardýndan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2025 yýlý bütçeleri kabul edildi.