Bakan Iþýkhan: Bizim iþimiz de derdimiz de milletimizin geleceðidir
ABONE OL

Iþýkhan, Adana'da bir otelde düzenlenen "Türkiye Yüzyýlý Çalýþma Hayatý Buluþmalarý" programýna katýldý.

Burada yaptýðý konuþmada Iþýkhan, "Türkiye Yüzyýlý" kabinesi olarak görevi devraldýklarýndan bu yana ülkenin çalýþma hayatý için þehrin ihtiyaç ve taleplerini ilk aðýzdan duymak amacýyla gezdiklerini belirtti.

"BÝZÝM ÝÞÝMÝZ DE DERDÝMÝZ DE MÝLLETÝMÝZÝN GELECEÐÝDÝR"

Ýstiþare, danýþma ve dayanýþmanýn, binlerce yýllýk devlet geleneðindeki kavramlar olduðuna dikkati çeken Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Bugün, ayný anlayýþý sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Bizi biz yapan, bizi bir ve diri yapan da tam olarak budur. Devleti, millete bir hizmet aracý olarak gören hükümetimiz 21 yýllýk iktidarý boyunca bir an olsun milletinden kopmamýþtýr. Gerek bugün bizler, gerekse önceki bakanlarýmýz olmak üzere devletimizin hiçbir kademesi sahayla irtibatýný asla koparmamýþtýr. Çünkü bizim iþimiz de derdimiz de milletimizin geleceðidir. Allah'a hamdolsun ki bugüne kadar, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan öncülüðünde yürüdüðümüz bu yolda vatandaþýmýza verdiðimiz hiçbir sözden geri dönmedik, tutamayacaðýmýz sözleri de vermedik."

Iþýkhan, bugün "Ýþ-Pozitif Adana Tanýtým Programý"ný gerçekleþtirdiklerini anýmsattý.

Çalýþmanýn, üretmenin, bereketin, bolluðun þehri Adana'nýn "Türkiye Yüzyýlý" yolculuðunun öncü merkezlerinden biri olacaðýný aktaran Iþýkhan, hem Adana'ya, hem de Adana'nýn kadýnlarýna güvendiklerini, inandýklarýný söyledi.

Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat 2023'teki depremlerin 11 il ile 85 milyonu derinden sarstýðýný hatýrlatan Iþýkhan, depremlerde yaþamýný yitirenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara ve Türk milletine sabýr diledi.

Adana'nýn da bu yýkýmý yaþayan þehirlerden birisi olduðunu hatýrlatan Iþýkhan, þunlarý paylaþtý:

"Biz daha depremin ilk gününden itibaren ne dedik? 'Acýmýz ne kadar büyük olursa olsun, devlet olarak biz bütün vatandaþlarýmýzýn yanýnda olacaðýz, yalnýz býrakmayacaðýz' dedik. 'Yaralarýmýzý kendi ellerimizle saracaðýz, maddi kayýplarýmýzý bir bir telafi edeceðiz' dedik. 'Geri getiremeyeceðimiz can kayýplarýmýz dýþýnda, vatandaþýmýzýn bütün maddi kayýplarýný, hiçbir maðduriyet yaþatmadan temin edeceðiz' dedik. Dediðimiz gibi de derhal çalýþmalara baþladýk. Bütün bakanlýklarýmýz seferber oldu. Hamdolsun þu an evlerimizi, binalarýmýzý, iþ yerlerimizi, iþletmelerimizi çok kýsa bir sürede yeniden ayaða kaldýrmaya baþladýk."

Vedat Iþýkhan, þehirlerin sosyal ve ekonomik yaþamýný yeniden canlandýracak en önemli etkenin ticaret ve o kentin çalýþma hayatý olduðuna dikkati çekti.

Nakdi Ücret Desteðinden Kýsa Çalýþma Ödeneðine, Toplum Yararýna Programlardan Aktif Ýþgücü Programlarýna kadar her kalemde sunduklarý hizmetleri depremzede vatandaþlar için özel hale getirdiklerini vurgulayan Iþýkhan, "Deprem bölgesi için mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatýlmasýyla iþverenlerimizin, sigortalýlarýmýzýn ve vatandaþlarýmýzýn çeþitli yükümlülüklerinin süresi içinde yerine getirilmiþ olduðunu varsaydýk, bazý yükümlülüklerini erteledik ve yapýlandýrma baþvurularýný düzenledik." ifadesini kullandý.

Bakanlýk olarak felaketin ilk günlerinden bu yana Adana'nýn iþgücü piyasasýný, istihdamýný harekete geçirmek için her türlü imkaný sunmaya devam ettiklerini belirten Iþýkhan, Adana'nýn Toplum Yararýna Programý kontenjanýný 1500 olarak belirlediklerini aktardý.

Iþýkhan, önümüzdeki süreçte de yine ihtiyaç duyulduðunda bu tür destek ve programlarý sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi.

"ADANA'YI HASRET KALDIÐI GERÇEK BELEDÝYECÝLÝKLE BULUÞTURACAÐIZ"

Bakan Iþýkhan, 31 Mart seçimlerine kýsa bir süre kaldýðýný anýmsatarak, þunlarý kaydetti:

"Ýnþallah 31 Mart akþamý Adana'yý hasret kaldýðý gerçek belediyecilikle buluþturacaðýz. Adana, 'Türkiye Yüzyýlý' þehirlerimiz arasýnda öncü olabilecek kapasiteye sahip kýymetli bir þehrimiz. Ancak maalesef Adana, büyükþehir belediyesi nezdinde bugün yaþadýðý bu muameleyi, vurdumduymazlýðý hak etmiyor. Yerel yönetimlerin önemini geçtiðimiz depremde hep birlikte gördük. Daha kendi þehrine yetemeyen ve sorunlarýný çözemeyen belediyelerin, þehirlerimiz için Türkiye çapýnda, dünya çapýnda projeler üretmesi beklenemez. Halk kelimesini sadece partisinin isminde tutan ile yüreðinde taþýyan anlayýþ ayný olabilir mi? Ben Adanalýlarýn bu farký çok iyi bildiðine ve 31 Mart akþamý da bu farkýndalýkla sandýða gideceðine yürekten inanýyorum. Fatih Mehmet Kocaispir baþkaným inþallah Adana'yý yeniden gerçek belediyecilikle buluþturarak bu þehrin Fatih'i olacak."

Konuþmalarýn ardýndan basýna kapalý devam eden programa, Vali Yavuz Selim Köþger, AK Parti Adana milletvekilleri Abdullah Doðru, Faruk Aytek, Sunay Karamýk, Cumhur Ýttifaký Adana Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Fatih Mehmet Kocaispir, oda ve borsa baþkanlarý ile iþ insanlarý katýldý.

  • Vedat Iþýkhan
  • Adana
  • Türkiye Yüzyýlý