Bakan Kacýr: Son 22 yýlda saðlýk sektöründe 3 bin 363 yatýrýma teþvik verdik
ABONE OL

Bezmialem Vakýf Üniversitesinin 2024-2025 Akademi Yýlý Açýlýþ Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr'ýn katýlýmýyla üniversitenin Vatan yerleþkesinde gerçekleþtirildi.

Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, üniversitenin köklü tarihine vurgu yaparak, 2010'da kurulan saðlýk temalý ilk üniversitelerden Bezmialem Vakýf Üniversitesi'nin de bu köklü ve kadim müessesenin temelleri üzerinde yükseldiðini söyledi.

Ýçinde bulunulan çaðda, küresel güç yarýþýnýn teknoloji ve inovasyon zeminine kaydýðý büyük bir deðiþime ve dönüþüme tanýklýk edildiðini kaydeden Kacýr, geçmiþin verdiði ilham ve sorumluluðun yanýnda medeniyet tasavvuruyla uygun bilimsel bir bakýþ açýsýyla çalýþmalarýný sürdürdüklerini dile getirdi.

Kacýr, "Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde geride býraktýðýmýz son 22 yýlda pek çok alanda büyük atýlýmlar, adeta sessiz devrimler gerçekleþtirdik. Türkiye'yi, dünyanýn en geliþmiþ ekonomileri arasýna yerleþtirme yolunda 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonunu ortaya koyduk. Kritik teknolojilerde 'Tam Baðýmsýz Türkiye' anlayýþýyla sürdürdüðümüz bu yolculukta, 'Türkiye Yüzyýlý'ný milli seferberlik ruhu ile hep birlikte inþa ediyoruz." diye konuþtu.

- "SALGIN DÖNEMÝNDE SAÐLIKTA MÝLLÝ ÜRETÝM KABÝLÝYETÝNE SAHÝP OLMANIN HAYATÝ OLDUÐUNU GÖRDÜK"

Bakan Kacýr, Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla gelinen noktada, küresel ölçekte savaþ paradigmalarýný deðiþtiren insansýz hava araçlarýnýn 50'ye yakýn ülkenin semalarýnda uçtuðunu vurguladý.

TCG Anadolu'nun mavi vatanda ve uluslararasý sularda özgürce yol aldýðýný anlatan Kacýr, "Uzaydaki gözümüz' ÝMECE yer yüzünün her noktasýndan yüksek çözünürlüklü görüntü sunuyor. Yerli ve milli haberleþme uydumuz TÜRKSAT 6A ile dünyanýn sayýlý ülkeleri arasýndayýz. 'Türkiye Yüzyýlý'nýn kapýsýný aralarken ülkemizi küresel bir üretim üssü haline getirme yolunda emin adýmlarla ilerliyoruz. Paradigma deðiþimlerine odaklanarak, savunma sanayinde elde ettiðimiz baþarýyý diðer alanlara yayma amacý taþýyoruz. Nitekim Togg, bu yaklaþýmýmýzýn bir meyvesi olmuþtur. Kamu destekli özel sektör giriþimi olarak hayata geçirilen Togg projesi, mobilite ekosisteminde yaþanan küresel dönüþüme ülkemizin adeta verdiði cevap niteliðindedir. Benzer baþarý hikayelerini baþkaca alanlarda da taþýmak istiyoruz." þeklinde konuþtu.

Kacýr, saðlýk sektörünün de bu alanlarýn baþýnda geldiðine dikkati çekerek, saðlýk harcamalarýn ve ihtiyaçlarýn arttýðý bu çaðda, saðlýk sektöründe yaþanan paradigma deðiþimlerinin ülkenin teknoloji geliþtirme ve üretme yetkinliklerini bir üst lige çýkarmasý için önemli fýrsatlar taþýdýðýný aktardý.

90'lý yýllarda Ýnsan Genom Projesi baþlatýldýðýný anýmsatan Kacýr, konuþmasýna þöyle devam etti:

"2,7 milyar dolar gibi devasa bir bütçe harcanarak 13 yýl gibi uzun sürede insan gen haritasý ancak tamamlanmýþtýr. Bugün herhangi birimiz 600 dolar maliyetle gen haritamýza sahip olabiliyoruz. Saðlýkta yenilikçi teknolojilerin devrini baþlatan bu geliþmeyle birlikte artýk kiþiselleþtirilmiþ tedavi yöntemleri geliþtirmek çok daha mümkün. Bu sayede hastalýklarýn teþhis ve tedavi süreçleri çok daha hýzlý ve etkili bir þekilde gerçekleþiyor. Saðlýkta dijital dönüþüm ise hem hastalarýn saðlýk sistemine getirdiði maliyetleri etkin þekilde ölçmemizi ve yönetmemizi saðlýyor hem de vatandaþlara kaliteli saðlýk hizmeti sunmamýz için fýrsatlar sunuyor.

Diðer yandan salgýn dönemi ile beraber, saðlýkta yerli ve milli üretim kabiliyetine sahip olmanýn ne kadar hayati olduðunu tüm dünyada yaþanan acý tecrübelerle bir kez daha müþahede ettik. Medeniyetlerin beþiði olarak ifade edilen birçok geliþmiþ ülkede, doktorlarýn hangi hastanýn yoðun bakým solunum cihazýna baðlanabileceðini, adeta kimin öleceðini kimin yaþayacaðýný tayin etmek zorunda kalýþýna üzüntüyle þahit olduk. Böylesine elim bir tabloda hamdolsun, ülkemiz salgýn sürecini güçlü araþtýrma, üretim ve teknoloji geliþtirme altyapýsýyla, her türlü zorluða göðüs geren özverili ve fedakar saðlýk çalýþanlarýmýzýn, hekimlerimizin, hemþirelerimizi emekleriyle pek çok geliþmiþ ülkeye kýyasla daha baþarýlý bir þekilde yönetti."

- "22 YILDA SAÐLIK SEKTÖRÜNDE 759 MÝLYAR LÝRADAN FAZLA YATIRIMI HAREKETE GEÇÝRDÝK"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, saðlýk sistemimizin ihtiyaçlarýný yerli ve milli imkanlarla karþýlamak üzere güçlü üretim ve teknoloji geliþtirme altyapýsýný Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak seferber ettiklerini belirtti.

Salgýn döneminde tüm dünyanýn yoðun bakým solunum cihazý arayýþý içinde olduðunu hatýrlatan Kacýr, "Biz, BAYKAR, Arçelik ve ASELSAN'ýn destek ve çabalarýyla birkaç kiþilik bir teknoloji giriþimi olan BÝOSYS'in geliþtirdiði yerli solunum cihazýndan 14 gün içerisinde seri üretime baþladýk, binlerce, on binlerce cihazý ürettik, dünyada pek çok ülkeye bu hizmeti sunmuþ olduk. Ticarette liberalleþmeyi vaaz eden ülkelerin kendi vatandaþlarýný koruma adýna güçlü korumacýlýk duvarlarý ördüðü bir zamanda geliþtirdiðimiz teknolojiyi bizler insanlýðýn hizmetine sunduk." þeklinde konuþtu.

Kacýr, yoðun bakým solunum cihazýnýn hiç olmadýðý Somali gibi ülkelere de göndererek dost ve mazlum ülkelere yardým elini bir kez daha uzattýklarýný söyledi.

Bu salgýnýn saðlýk yatýrýmlarýnýn kýymetini ve saðlýkta millileþme ve yerlileþme hamlesinin ne kadar kritik olduðunu bir kez daha göstermiþ olduðunun altýný çizen Kacýr, þunlarý kaydetti:

"2022'de kamuoyuyla paylaþtýðýmýz 'Akýllý Yaþam ve Saðlýk Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasý' ile ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu analiz ederek ihtiyaçlarý ortaya koyduk. Küresel düzeyde üç önemli mesele, yaþlanan nüfus, kronik hastalýklarda artýþ ve yükselen saðlýk harcamalarýna karþý öngörücü, önleyici, kiþiselleþtirilmiþ ve katýlýmcý akýllý yaþam ve saðlýk sistemlerinin geliþtirilmesini önceliklendirdik. Kritik ve stratejik olarak belirlediðimiz ilaç, týbbi cihaz üretimine ve saðlýk biliþim teknolojilerinde yerlileþtirme hamlemize hýz verdik.

Bakýnýz, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderlik ettiði hükümetler döneminde son 22 yýlda saðlýk sektöründe 3 bin 363 yatýrýma teþvik verdik, 759 milyar liradan fazla yatýrýmý harekete geçirdik ve yaklaþýk 212 bin nitelikli istihdamýn önünü açtýk. Katma deðerli üretimi teþvik etmek ve cari açýðý azaltmak üzere hayata geçirdiðimiz Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý kapsamýnda, biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eþdeðer ilaçlara kadar 16 milyar liralýk yatýrýmý 38 projede destekliyoruz. Elbette saðlýk teknolojilerinde önümüzdeki dönemde yeni saðlýk çözümleri geliþtirmemiz için nitelikli AR-GE çalýþmalarýna imza atmamýz gerekiyor."

- "TÜBÝTAK PROGRAMLARIYLA SAÐLIK SEKTÖRÜNDE PEK ÇOK ALANDA ÇALIÞMALARA ÖNCELÝK VERÝYORUZ"

Kacýr, üniversitelerin akademik potansiyeliyle özel sektörün nitelikli insan kaynaðýný giriþimcilik kültürüyle buluþturulmasý gerektiðine dikkati çekerek, baþarýyý yakalamada disiplinler arasý iþbirliðinin büyük öneme sahip olduðunu dile getirdi.

Saðlýk çalýþanlarýnýn, mühendislerin, araþtýrmacýlarýn bir arada olmasýný arzu ettiklerini ifade eden Kacýr, "Disiplinler arasý bir yaklaþým sergileyerek nitelikli AR-GE projelerine imza atsýnlar. Çýðýr açýcý buluþlara hep birlikte koþsunlar. Ýþte bu anlayýþla ilaç, týbbi cihaz ve medikal sektörü baþta olmak üzere saðlýk alanýnda faaliyet gösteren öncü firmalarýmýz bünyesinde barýndýran 71 AR-GE merkezinde 1886 araþtýrma projesini bakanlýk olarak destekliyoruz. Bugüne kadar teknoparklarýmýzdaki 1414 teknoloji giriþiminin saðlýk teknolojileri alanýndaki 1216 projesine katký verdik." açýklamalarýnda bulundu.

Kacýr, TÜBÝTAK destek programlarýyla AR-GE ve yenilik konu baþlýklarý altýnda saðlýk sektöründe pek çok alanda çalýþmalara öncelik verdiklerine vurgu yaptý.

Saðlýk alanýnda verilen burs ve imkanlara deðinen Kacýr, þöyle konuþtu:

"Burs ve destek programlarýmýzla son 22 yýlda saðlýk alanýnda 10 bin projeye ve 17 binden fazla bilim insaný ve gencimize TÜBÝTAK aracýlýðýyla 43 milyar lira destek saðladýk. Bizler için oluþturduðumuz ekosistem kadar bu ekosistemin çýktýlarý da büyük önem taþýyor. Ülkemiz teknoloji ekosistemi bugüne dek milyar dolar deðeri aþan 7 teknoloji giriþimi, bizim ifademizle 7 Turcorn çýkardý ama henüz saðlýk teknolojilerinde Turcorn çýkaramadýk.

Bugün dünyada 120'den fazla saðlýk teknolojisi giriþimi bu düzeye eriþmiþ durumda. Ýnanýyoruz ki saðlýk alanýnda nitelikli insan kaynaðýmýz ve kurduðumuz güçlü teknoloji ekosistemiyle önümüzdeki dönemde küresel ölçekte baþarý hikayeleri yazacaðýz. Türkiye'yi yalnýzca Türkiye'den deðil tüm dünyadan saðlýk giriþimleri için çekim merkezi konumuna taþýma yolunda atýlacak her adýmýn destekçisi ve hamisi olmayý sürdüreceðiz."

Kacýr, üniversite çatýsý altýnda bugün gerçekleþtirilecek olan Be Pathfinder BioStartup Festivali'ni de yenilikçi saðlýk giriþimlerinin müþteri, finansman ve pazarla buluþmasý için baþarýlý bir adým olarak gördüðünü kaydetti.

- "TÜRKÝYE YÜZYILI'NI ÝNÞA EDERKEN, GENÇLERÝN ALIN VE AKIL TERÝNE ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Bakan Kacýr, mekanýn üniversite, konunun araþtýrma, inovasyon ve giriþimcilik olunca öznenin de gençler olduðunu belirterek, gençlerin, yarýnlar adýna herkesin umudu olduðunu söyledi.

Bu topraklarýn evlatlarý olarak gençlerden büyük beklentileri olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Türkiye Yüzyýlý'ný inþa ederken, onlarýn alýn ve akýl terine ihtiyacýmýz var. Bizlere düþen de gençlerimizin hayallerini bu topraklarda gerçeðe dönüþtürmesine imkan tanýyacak iklimi hep birlikte inþa etmektir. Özellikle TÜBÝTAK bünyesinde yürüttüðümüz programlarla gençlerimizin üniversite eðitimleri esnasýnda giriþimci olmalarýný ve aktif bir þekilde bilimsel araþtýrmalarda yer almalarýný temin ediyoruz. Üniversite Öðrencileri Araþtýrma Projeleri Destekleme Programlarýmýzla gençlerimizin araþtýrma projesi hazýrlama, yürütme ve yönetme kültürü kazanmalarýný teþvik ediyoruz." diye konuþtu.

Stajyer Araþtýrmacý Burs Programlarý STAR programý ile gençlere TÜBÝTAK merkez ve enstitülerinde yürütülen, TÜBÝTAK tarafýndan desteklenen araþtýrma projelerinde görev alma imkaný tanýdýklarýný anlatan Kacýr, "Sektör Kampüste" programýyla üniversite öðrencilerine sektör profesyonelleri tarafýndan güncel ve sahadan içeriklerle hazýrlanan zenginleþtirilmiþ dersler alma imkaný sunduklarý bilgisini paylaþtý.

Kacýr, "TEKNOFEST'lerle gençlerimizin teknoloji ekosistemimizdeki yerini güçlendiriyoruz. TEKNOFEST ile gençlerimize hayallerinin peþinden koþma imkaný sunuyor. Bu yýl Adana'da düzenlediðimiz TEKNOFEST Akdeniz bünyesinde gerçekleþen 9. Ýstanbul Uluslararasý Buluþ Fuarý'nda Bezmialem Vakýf Üniversitesi bir altýn, bir gümüþ ve iki bronz olmak üzere dört madalya birden kazandý." dedi.

Bu baþarýlarýn gelecek yýllarda daha da üst seviyelere çýkmasýný temenni eden Kacýr, gençlerin ülkenin en deðerli varlýklarý olduðunu ve "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefleri doðrultusunda ilerlerken, "Türkiye Yüzyýlý"nda gençlerin yýldýzýnýn parlayacaðýnýn altýný çizdi.

Kacýr, bilim ve teknolojinin ancak insanlýða hizmet ettiði ölçüde kýymet taþýdýðýný vurgulayarak, ahlaki deðerler üzerine yükselmeyen bilim ve teknolojinin insanlýk için ancak felaket doðuracaðýna tarih boyunca çok defa þahit olunduðuna iþaret etti.

20'nci yüzyýlýn en büyük keþiflerinden biri olarak kabul edilen nükleer teknolojilerin Hiroþima'da, Nagazaki'de binlerce masum insanýn hayatýný kaybetmesine, öldürülmesine vesile olduðunu anýmsatan Kacýr, "Bir yýlý aþkýn bir süredir Gazze'de, Filistin topraklarýnda, Ýsrail tarafýndan gerçekleþtirilen soykýrým bu silsilenin son bir örneði oldu. Bizler inanýyoruz ki sizlerin ellerinde yükselen 'Milli Teknoloji Hamlesi' sadece Türkiye'nin istiklaline ve istikbaline deðil insanlýðýn yeniden medeniyet deðerlerimizle, adaletle, merhametle buluþmasýna da hizmet edecektir. Bizler bu yolda her daim sizlerin yanýnda olmaya, önlerinizdeki engelleri kaldýrmaya devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • saðlýk sektörü
  • destek