Bakan Kacýr: 594 milyar lira sabit yatýrýmla 246 bin istihdamýn önünü açtýk
ABONE OL

Bu yýl üçüncüsü düzenlenen F Ýstanbul Gýda ve Ýçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarý'nýn açýlýþý Bakan Kacýr'ýn katýlýmýyla Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) yapýldý.

Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, toplumlarýn gýdaya sürdürülebilir, sürekli ve kesintisiz bir þekilde eriþiminin sadece sosyal politika unsuru deðil, en temel insan haklarýndan da biri olduðunu söyledi.

Gýda arz güvenliðinin insanoðlunun binlerce yýldýr önemle üzerinde durduðu, gýdanýn doðrudan temini için tarihten bu yana çeþitli önlemler geliþtirdiði bir husus olduðunu vurgulayan Kacýr, þöyle konuþtu:

"Günümüzde, kimi zaman lezzet artýcý iþlem olarak gördüðümüz kurutma, fermente etme gibi yöntemler aslýnda atalarýmýzýn arz güvenliði için aldýðý birer önlemdi. Tarihin tekerleði hep ayný yoldan geçiyor olmalý ki gýda arzý ve güvenliði gündemlerimizi meþgul etmeye devam ediyor. Ýklim krizleri, salgýn, küresel göç ve bölgesel savaþlar, geliþmiþlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için tarým ve gýdayý ikamesi mümkün olmayan sektörler haline getiriyor. Biz de tarým ve sanayi politikalarýmýzý buna göre þekillendiriyor, güncelliyoruz."

"2002'DEN BUGÜNE 594 MÝLYAR LÝRA SABÝT YATIRIMLA 246 BÝN ÝSTÝHDAMIN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Bakan Kacýr, tarým ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek önemli adýmlar attýklarýný belirterek Türkiye'nin tarým potansiyelini çiftçiler, giriþimciler ve emekçiler için ekonomik deðere dönüþtürmek için gayret ettiklerini dile getirdi.

Özellikle tarým ürünlerinin en önemli müþterisi konumundaki gýda sanayisini çok yönlü desteklediklerini ifade eden Kacýr, yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda kalkýnma yolculuðunda öncü sektörler arasýnda yerini almasýný saðladýklarýný kaydetti.

Kacýr, "2002'den bugüne gýda ürünleri imalatýna yönelik olarak 8 bin 268 yatýrým için teþvik belgesi düzenledik. Bu teþvikler kapsamýnda 594 milyar lira sabit yatýrýmla 246 bin istihdamýn önünü açtýk. 11'i 'Gýda Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi' olmak üzere 201 organize sanayi bölgemizde giriþimcilerimiz, sanayicilerimiz 'gýda ürünleri imalatý' gerçekleþtiriyor ve bu iþletmelerde yaklaþýk 185 bin kiþiye istihdam olanaðý saðlýyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, Türk Standartlarý Enstitüsü (TSE) tarafýndan yürütülen uluslararasý standartlarda helal gýda belgelendirme ve sertifikasyon sistemiyle Türkiye'nin helal üretim altyapýsýný da güçlendirdiklerini aktardý.

"GIDADA YÜKSEK TEKNOLOJÝ ODAKLI ÜRETÝMÝN ADRESÝ, MERKEZÝ OLMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonu doðrultusunda, her alanda olduðu gibi gýda sektöründe de AR-GE odaklý üretimi önceleyerek sektörün yenilikçi ve rekabetçi üretim altyapýsýný adým adým daha da ileriye taþýdýklarýný anlattý.

Tarým ve gýda sektörünün bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasýyla baðýný güçlendirmeye devam ettiklerine dikkati çeken Kacýr, þöyle devam etti:

"Gýda sektörümüzün teknoloji ve inovasyon odaklý dönüþümüne öncülük eden 60 AR-GE merkezi ve teknoparklarýmýz bünyesinde 161 teknoloji giriþimine destek sunuyoruz. Ülkemizin tarým ve gýda sektöründe ihtisaslaþmýþ ilk teknoparký Mersin Agropark'ý kurarak gýda ve tarým teknolojilerinde yeni giriþimlerin filizlenmesini hýzlandýrýyoruz. TÜBÝTAK akademi, bilim insaný ve özel sektör AR-GE destek programlarý kapsamýnda, son 22 yýlda gýda alanýnda yürütülen 3 bin 102 projeye ve bu alanda araþtýrma gerçekleþtiren bin 643 bilim insaný ve gencimize 11,8 milyar lira destek sunduk. Türkiye'nin en büyük Avrupa Birliði destekli gýda AR-GE ve inovasyon projesi 'INNOFOOD' ile gýda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaþlarý kapsayacak, iletiþim aðý ve kümelenme platformu Türkiye Gýda Ýnovasyon Platformunu (TÜGÝP) kurduk."

Gýda Ýnovasyon Merkezi'ni, gýda ve içecek sektörünün çözüm ortaðý olarak faaliyete geçirdiklerini söyleyen Kacýr, gýda sanayiinde öncü ve proje paydaþý olan Gaziantep'te pilot fýstýk üretim tesisini, Þanlýurfa ve Giresun'da gýda test ve analiz laboratuvarlarýný devreye aldýklarýnýn bilgisini paylaþtý.

Kacýr, "Attýðýmýz bu adýmlarla, dünyayla entegre olarak gýda sanayimizin mevcut üretim kabiliyetlerini teknoloji geliþtirme altyapýmýz ile destekleyerek gýdada yüksek teknoloji odaklý üretimin adresi, merkezi olmayý hedefliyoruz." dedi.

"GIDA VE GASTRONOMÝ SEKTÖRÜNE YÖNELÝK 680 PROJEYE 5 MÝLYAR LÝRALIK YATIRIM HACMÝ OLUÞTURDUK"

Bakan Kacýr, bir pergel gibi bir ayaðýyla gýda sanayisini AR-GE ve inovasyonla buluþtururken diðeriyle de Türkiye'nin lezzetlerinin kýymetli bir hazineye dönüþtürdüklerinin altýný çizdi.

Kacýr, "Yerel ve geleneksel deðerlerimizi yenilik ve teknolojiyle buluþturmayý önceleyen 'Yerel Kalkýnma Hamlesi' vizyonumuz doðrultusunda, gýda ve gastronomi sektörüne yönelik kalkýnma ajanslarý eliyle yürütülen 680 projeye 3,2 milyar liralýk destek olduk ve yararlanýcýlarýn eþ finansmaný ile birlikte 5 milyar liralýk yatýrým hacmi oluþturduk. Topraklarýmýzýn bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, çeþitliliðini ve zenginliðini 'Anadoludakiler' projesi ile gün yüzüne çýkardýk." diye konuþtu.

Anadolu'nun bereketli topraklarýnda yeþeren ürünleri bir araya getirerek Türkiye ve dünya ile paylaþtýklarýný aktaran Kacýr, sosyal fayda, süreklilik ve sürdürülebilirliði esas aldýðýklarý projelerle tarým ve gýda sektörlerinin, üreticinin önünü açtýklarýný ifade etti.

Kacýr, gerçekleþtirilecek her türlü giriþimi tüm imkanlarýyla desteklediklerini de vurguladý.

"BUGÜN ÝTÝBARIYLA TESCÝLLÝ 1600 COÐRAFÝ ÝÞARET VE GELENEKSEL ÜRÜNE SAHÝBÝZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, Türkiye'nin dört bir yanýnda, yerel lezzetleri coðrafi iþaretle tescilleyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma altýna aldýklarýný belirtti ve bugün itibarýyla tescilli 1600 coðrafi iþaret ve geleneksel ürüne sahip olunduðunu söyledi.

Kacýr, bugün de iki coðrafi iþaretli ürünün daha tescillendiði dile getirerek þunlarý söyledi:

"Osmaniye yer fýstýðý ve Bingöl balýnýn da Avrupa Birliði coðrafi iþareti almasýnýn mutluluðunu yaþýyoruz, hayýrlý uðurlu olsun. Özellikle son dönemde coðrafi iþaret tescilli ürünlerimizin uluslararasý tanýnýrlýðýný ve ekonomik deðere dönüþmesini hýzlandýrabilmek, güçlendirebilmek adýna Avrupa Birliði coðrafi iþaret tescillerinde bir atak yaptýk ve bu sayede 23 ürünümüzün Avrupa Birliði coðrafi iþaret tescili almasýný saðladýk. Bu listeyi büyütmeye, geniþletmeye ve bu listeye dahil olan tüm ürünlerimizi muhafaza etmeye ve onlardan daha fazla ekonomik deðer üretebilmek adýna sizlerin, giriþimcilerin, yatýrýmcýlarýn yanýnda olmaya devam edeceðiz. Bizler yerel ürünlerimizin tescilinden üretimine, markalaþmasýndan pazarlamasýna kadar tüm süreçler için desteklerimizi sunmaya ve iktisadi deðerlerini yükseltmeye devam edeceðiz."

Dünyada her 9 kiþiden 1'inin açlýkla mücadele ettiðini dile getiren Kacýr, diðer yandan israf edilen tonlarca gýda olduðuna vurgu yaparak "Gýdada sýfýr kayýp" hedefiyle gýda israfýnýn da önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kacýr, yenilikçiliði destekleyerek, gýda israfýný önleyerek, gýda ve içecek sektörünün ve sektörü besleyen diðer alanlarýn Türkiye'nin sürdürülebilir kalkýnmasýnda öncü rol üstlenmesini saðlayan tüm giriþimlerin yanýnda yer alacaklarýný söyledi.

Fuarýn gýda, teknoloji ve ihracatý buluþturduðu için çok kýymetli bulduðunu ifade eden Kacýr, "Zengin ve kaliteli ürünlerimizi daha geniþ kitlelere tanýtma fýrsatý saðlayan, sektörde gerçekleþecek yeni iþbirliklerine de zemin hazýrlayan organizasyona gösterilen teveccühün yüksek olmasýný diliyorum. Ýnanýyorum ki iþlenmiþ gýda, içecek, þekerleme, gýda katký maddeleri, gýda iþleme ve ambalaj endüstrisi dahil gýda sanayisinin tüm paydaþlarýnýn katýlýmýyla gerçekleþen bu fuar geçmiþ yýllarda olduðu gibi bu yýl da ülkemizin üretim odaklý büyümesinde çok katmanlý bir etki oluþturacak." dedi.

FUAR, TÜRKÝYE'NÝN TÝCARET HACMÝNÝ GÜÇLENDÝRMEYÝ HEDEFLÝYOR

F Ýstanbul Gýda ve Ýçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarý, çeþitli sektörlerden firmalarýn ürün ve hizmetlerini sergileme, yeni iþ baðlantýlarý kurma ve mevcut iliþkileri güçlendirme imkaný sunarak ulusal ve uluslararasý ticaretteki yerini koruyarak güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye'de organize edilen, iþlenmiþ gýda, içecek, þekerleme, gýda katký maddeleri, gýda iþleme ve ambalaj endüstrisi dahil gýda sanayisinin tüm paydaþlarýnýn katýlýmýyla düzenlenen geniþ kapsamlý fuarda, firmalar, üretim konularýna göre farklý salonlarda katýlýmla ürünlerini sergiliyor.

Fuar, 13 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.

  • Kacýr
  • fuar
  • Fatih Kacýr