Bakan Kacýr: Daha nice projeyi birlikte gerçekleþtireceðiz
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý, Türkiye Uzay Ajansý (TUA) Baþkaný Yusuf Kýraç, TÜBÝTAK UZAY Ýþ Geliþtirme Grup Lideri Sadýk Murat Yüksel ve Ýþ Geliþtirme Grubu'ndan Can Bayraktar TÜBÝTAK Gebze Yerleþkesi'nde düzenlenen söyleþiyle, Tuva Cihangir Atasever'in uçuþunu canlý olarak aktardý.

Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, canlý olarak uçuþu heyecanla izleyen gençler arasýnda yeni astronotlarýn yetiþeceðini, bu gençlerin de milli uzay hamlesinin geleceði olduðunu söyledi.

Türkiye'nin uzay yolculuðunun gençler için yeni bir sayfa açacaðýný belirten Kacýr, "Açýlan yeni sayfanýn ardýndan ülkemizde nice proje hayata geçecek. Türk gençleri artýk en heyecanlý hayalleri kurmaktan vazgeçmiyor, bizler de onlara bu hayalleri gerçekleþtirmeleri için desteklerimizi vermeye devam edeceðiz. "diye konuþtu.

Yapýlacak deneylerin içeriðine iliþkin bilgi veren Kacýr, deneylerin bilimsel çalýþmalara yeni bir ivme kazandýrarak Türk gençlerine ilham olacaðýný aktardý.

Kacýr, uzay alanýnda Türkiye'nin hak ettiði payý almaya devam edeceðine dikkati çekerek, "Türkiye artýk kendi imkanlarýyla uydu geliþtirebilen bir ülke. Ülkemiz pek çok alanda nitelikli mühendisleriyle teknoloji atýlýmlarý yapýyor. Tüm uydu geliþtirme faaliyetlerini kendi imkanlarýmýzla geliþtiriyoruz. Tüm testlerini de kendi imkanlarýmýzla yapýyoruz. Yeni uydumuzu da 8-14 Temmuz haftasý uzaya göndermek için sabýrsýzlýkla bekliyoruz." ifadelerini kullandý.

Dünya genelinde bugüne kadar uzay alanýnda çok fazla çalýþma gerçekleþtiðini aktaran Kacýr, Türkiye'nin bu yarýþa geç girdiðini ancak gereklilikleri yerine getirerek uzay hakkýnda söz sahibi olan ülkeler arasýnda yerini aldýðýný vurguladý.

Kacýr, Tuva Cihangiroðlu'nun da tecrübeli bir mühendis olduðunu ve bu tecrübelerden yararlandýklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Her iki astronotumuzun kariyerini, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi yolculuðuna benzetiyorum. Her iki astronotumuz, Türk Silahlý Kuvvetleri ile savunma sanayisinin birbirine olan faydalarýna benziyor. Bir asker ve bir mühendis. Yeter ki gençlerimiz bu alanlara ilgi duyarak bir þeyler yapmak istesinler. Bizim en büyük önceliðimiz onlarýn yollarýný açmak. Daha nice projeyi birlikte gerçekleþtireceðiz."

"DENEYLER ÝNSANLIÐA BÜYÜK KATKILAR SUNACAK"

TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal ise Türkiye'nin uzay çalýþmalarýnýn 1980'lere dayandýðýný ancak 2000'li yýllara gelindiðinde ülkenin adýný duyurmaya baþladýðýný anlattý.

Bugüne kadar Türkiye'nin baþarýyla gerçekleþtirerek uzaya gönderdiði ve halihazýrda kullanýmda olan uydu projelerine iliþkin de bilgiler veren Mandal, Türksat 6A'yý da temmuz ayýnda uzaya yollayacaklarýný belirtti.

ÝMECE 2 ve ÝMECE 3 uydularýnýn bütçelerinin onaylandýðýný bildiren Mandal, "Takým uydularý kapsamýnda artýk istediðimiz coðrafyada istediðimiz zaman görüntü alabilmek için bunlarýn koordinasyonu da yine TÜBÝTAK Uzay bünyemizde gerçekleþiyor olacak." diye konuþtu.

TUA Baþkaný Yusuf Kýraç, Türkiye'nin uzay teknolojisinde daha fazla söz sahibi olmak için kurumlarla iþ birliði içerisinde çalýþtýklarýný belirterek, "Alper Bey'le 81 ildeki tüm üniversitelere gitme hayalimiz var. Çünkü bu misyonu devam ettirmemiz gerekiyor. Bugün de yeni uçuþumuz için buradayýz. Giyilebilir teknolojiler sayesinde bazý deneyleri Tuva'nýn üzerinde yapabiliyoruz, bu deneyler insanlýða büyük katkýlar sunacaktýr." ifadelerini kullandý.

Alper Gezeravcý da Türkiye'nin insanlý ilk uzay misyonunu gerçekleþtirme sürecine iliþkin bilgiler vererek, artýk gençlerin uzay konusunda çalýþmalar yapabilmesinin önünün açýlmasýndan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.