Bakan Kacýr: Ekonomiye iliþkin güven göstergeleri yukarý yönlü seyretmeye devam ediyor
ABONE OL

Çeþitli temaslarda bulunmak üzere geldiði Sakarya'da bir fabrikada gerçekleþtirilen Ferizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) toplu açýlýþ törenine katýlan Kacýr, ülkenin dört bir yanýnda sanayi ve teknoloji ekosistemine yeni tesisler ile altyapýlar kazandýrmanýn gururunu ve heyecanýný yaþadýklarýný söyledi.

Dünyanýn, küresel boyutta birçok krizin ardý ardýna yaþandýðý zorlu dönemden geçtiðine iþaret eden Kacýr, "Korumacý politikalarla tedarik zincirleri baþtan sona deðiþirken ticaretin vazedilmiþ kurallarý adeta yeniden yazýlýyor. Bu tabloda Türkiye; son 22 yýlda Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde inþa ettiðimiz siyasi istikrar iklimi, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapýsý, güçlü AR-GE ve inovasyon ekosistemimizle küresel ekonominin parlayan yýldýzý olarak öne çýkýyor. Son dönemde üretimde, istihdamda, ihracatta gördüðümüz tablo, bu gerçeðin yansýmasýdýr." diye konuþtu.

"ÜRETÝM ALTYAPILARINI YEÞÝL VE DÝJÝTAL DÖNÜÞÜME UYGUN HALE GETÝRECEK PROJELERE ÝMZA ATTIK"

Kacýr, gayrisafi yurt içi hasýlanýn 14 çeyrektir kesintisiz büyüyerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 trilyon dolarýn üzerine yükseldiðini aktararak þunlarý kaydetti:

"Ýhracatýmýz, kalkýnmamýzýn lokomotifi imalat sanayinden aldýðý güçle 255 milyar dolarý aþtý. 32 milyon kiþiyle istihdamda da tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladýk. Ekonomiye iliþkin güven göstergeleri yukarý yönlü seyretmeye devam ediyor. Bu baþarý; sanayicilerin, yatýrýmcýlarýn ülkemize güveninin ve yatýrým iþtahýnýn ne denli yüksek olduðunun, geleceðe ne denli büyük umutla ve heyecanla baktýðýnýn en önemli iþareti."

Vatan için alýn teri döken, taþ üstüne taþ koyan her ferdin yanýnda olmaya devam ettiklerini, katma deðerli üretimle kalkýnan Türkiye'yi birlikte inþa ettiklerini vurgulayan Kacýr, sanayicilere altyapýsý güçlü ve çevre dostu planlý sanayi alanlarý sunduklarýný ifade etti.

Kacýr, son 22 yýlda 70 ilde 159 organize sanayi bölgesi projesi (OSB) için 58 milyar lira, 61 ilde 139 modern sanayi sitesi projesi için yaklaþýk 25 milyar lira kaynak kullandýrdýklarýný belirterek bu kaynaklarla müteþebbisler için alt ve üstyapýsý tamamlanmýþ, ulaþým imkanlarý geliþmiþ sanayi alanlarý oluþturduklarýný, emekçilerin hayatlarýný kolaylaþtýracak tesisleri þehirlere kazandýrdýklarýný anlattý.

Nitelikli insan kaynaðýný güçlendirecek, üretim altyapýlarýný yeþil ve dijital dönüþüme uygun hale getirecek projelere imza attýklarýný aktaran Kacýr, yýllar içinde gerçekleþtirdikleri tüm bu projeler ve mevzuat düzenlemeleriyle OSB'lerin ülkenin yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat ekseninde büyümesinin anahtarý haline geldiðini belirtti.

Bakan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýnþallah önümüzdeki dönemde kamuoyuyla paylaþacaðýmýz Ulusal Sanayi Alanlarý Master Planý ile lojistik baðlantýlarý dikkate alarak kümelenme anlayýþýna uygun sürdürülebilir, yeni yeþil sanayi alanlarý oluþturmaya devam edeceðiz. Türkiye'de halihazýrda sanayi alanlarýnýn yüzölçümümüzdeki payý yüzde 0,36 düzeyinde. Bunu rakiplerimizle bazý Avrupa ülkeleriyle mukayese ettiðimizde yükseltmek zorunda olduðumuzu görüyoruz. Sanayi alanlarýný artýrmak için elbette þimdiye kadar olduðu gibi organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri yatýrýmlarýný sürdüreceðiz."

Bugün yürüttükleri planlý sanayileþme hamlesiyle Anadolu'nun dört bir yanýnda yeni üretim üsleri kurduklarýndan bahseden Kacýr, Sakarya'nýn da bunlardan biri olduðunu kaydetti.

Sakarya'da 2002'de 3 organize sanayi bölgesi varken 1 milyar liranýn üzerinde altyapý yatýrýmýyla kente 6 yeni OSB ve 2 endüstri bölgesi kazandýrdýklarýný belirten Kacýr, "Böylece Sakarya 'sanayi þehri' kimliðine kavuþtu ve mevcut istihdamý yaklaþýk 10 misline çýkardýk; 26 binden fazla nitelikli istihdamý organize sanayi bölgelerinde oluþturduk. Sakarya'yý katma deðerli ve teknoloji odaklý üretimin merkezi haline getirdik. Sakarya, Türkiye'nin üretimine yaptýðý katkýyla yüz aký illerimizden biri. Sakarya'ya her geldiðimizde organize sanayi bölgelerimizde gördüðümüz yeni yatýrýmlar bizleri gururlandýrýyor." dedi.

Kacýr, bugün de toplam 1,2 milyar lirayý aþan yatýrýmla hayata geçirilen 5 fabrika ve OSB itfaiye merkezinin açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini dile getirerek aðaçtan metale, otomotivden zirai ürünlere geniþ yelpazede faaliyet yürüten ve yatýrým teþvikleriyle hayata geçen bu üretim tesislerinin tam kapasite üretime geçtiklerinde 400 kiþiye daha istihdam saðlayacaklarýný dile getirdi.

"AR-GE TEÞVÝKLERÝMÝZLE YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Sanayicilere çaðrýda bulunan Bakan Kacýr, þöyle devam etti:

"Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapýsýnda var olmanýn yolu, sadece maliyet avantajý saðlamanýn ötesinde güçlü üretim kabiliyetlerinizi yüksek teknoloji odaklý AR-GE ve yenilikçilik yaklaþýmlarýyla buluþturmaktan geçiyor. Bu anlayýþla yaptýðýnýz yatýrýmlarý güçlü AR-GE ve inovasyon altyapýsýyla kuvvetlendirmenizi bekliyoruz. Katma deðerli üretim yolculuðunuzda her zaman yanýndayýz. Bunun için Sakarya'mýza 24 AR-GE ve 5 tasarým merkezi kurduk. Sanayicilerimizin katma deðerli AR-GE ve yenilik odaklý projelerine 8,7 milyar lira destek olduk. Gerçekleþtirdiðiniz bu yatýrýmlarda, teþviklerimizle nasýl yanýnýzda olduysak ülkemizin AR-GE ve inovasyon kapasitesini güçlendirecek her adýmýnýzda AR-GE teþviklerimizle yanýnýzda olmaya devam edeceðiz."

Savunma sanayisinde paradigma deðiþimlerini doðru zamanda yakalayarak Türkiye'yi dünyada insansýz hava aracý üretiminde liderliðe taþýdýklarýnda iþaret eden Kacýr, bu baþarý hikayesinin benzerlerini birçok alanda gerçekleþtirmelerinin mümkün olduðunu kaydetti.

Bunun için gerekli siyasi iradenin, AR-GE ve üretim kabiliyetinin, nitelikli insan kaynaðýnýn bulunduðunu aktaran Kacýr, Togg'un bu yaklaþýmýn sivil alandaki ilk örneði olduðunu söyledi.

Kacýr, Türkiye'nin otomotivde kendi milli markasýný hem de yeni nesil teknolojilerle yollara çýkarmayý baþardýðýný, küresel rekabet sahnesinde yerlerini aldýklarýný, 60 yýl aradan sonra "Devrim" otomobili rüyasýný devrin otomobiliyle gerçeðe dönüþtürdüklerini anlatarak "Þunun fakýndayýz, Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanýnda sýçrama yapabilmesi için bir tek Togg yetmez. Önümüzdeki dönemde yürüteceðimiz etkin sanayi politikalarýyla 5G teknolojilerinden uçan akýllý mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneþ panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hýzlý trenlere kadar pek çok alanda büyük bir atýlým dönemine adým atmayý hedefliyoruz."

Sakarya Valisi Yaþar Karadeniz de son dönemde yatýrým akýný yaþanan kentin bugün her yönüyle bölgenin parlayan yýldýzý haline geldiðini belirterek emeði geçen iþ insanlarýna ve iþçilere teþekkür etti.

Konuþmalarýn ardýndan Ýl Müftüsü Mehmet Aþýk'ýn dualarýyla kurdele kesilerek toplu açýlýþ gerçekleþtirildi.

Törene AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ali Ýhsan Yavuz, AK Parti Sakarya milletvekilleri Lütfi Bayraktar, Murat Kaya, Ertuðrul Kocacýk, Ferizli Kaymakamý Hasan Balcý, AK Parti Ýl Baþkaný Yunus Tever, Serdivan Belediye Baþkaný ve Cumhur Ýttifaký'nýn Sakarya Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Yusuf Alemdar, Ferizli Belediye Baþkaný Ýsmail Gündoðdu, sanayiciler ve çalýþanlar katýldý.