Bakan Kacýr: Gýdada israfýn önüne geçmeyi önemli görüyoruz
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye Gýda Sanayi Ýþverenleri Sendikasý (TÜGÝS) tarafýndan Ýstanbul'da düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gýda Zirvesi'ne katýldý. Zirvede bir konuþma yapan Bakan Kacýr, insanlýk tarihi boyunca sürdürülebilir gýdaya eriþimin, medeniyetlerin inþasýnda, ilerleyip büyümesinde etkin rol oynadýðý gibi kimi zaman ise sürdürülemeyen üretim yöntemlerinin uygarlýklarýn çöküþüne sebep olduðunu belirtti.

"GIDA SANAYÝMÝZÝN ÜLKEMÝZÝN KALKINMA YOLCULUÐUNDA BAÞAT SEKTÖRLER ARASINDA YER ALMASINI SAÐLIYORUZ"

Bu durumun, kaynaklarýn sýnýrsýz olmadýðý gerçeðini insanlýða ders niteliðinde bir öðreti olarak býraktýðýný söyleyen Bakan Kacýr, "Gýda arzý ve güvenliði konusunun geçmiþte olduðu gibi bugün de ülkelerin gündeminde önemli bir yer tuttuðuna þahit oluyoruz. Ýklim krizleri, pandemi, küresel göç ve bölgesel savaþlar; geliþmiþlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için tarým ve gýdayý ikamesi mümkün olmayan sektörler haline getiriyor. Biz de tarým ve gýda sanayi politikalarýmýzý buna göre þekillendiriyor, sektörün ihtiyaç duyduðu güncellemelere sahip, planlý uygulamalarý yürürlüðe alýyoruz. Attýðýmýz uzun soluklu adýmlarla tarým ve sanayi sektörlerimiz arasýnda baðlarý güçlendiriyoruz. Çiftçilerimiz, müteþebbislerimiz ve emekçilerimiz için ülkemizin yüksek tarým potansiyelinin ekonomik deðere dönüþmesini temin ediyoruz. Saðladýðýmýz çok yönlü desteklerle, gýda güvenliði hususunda önemli rol üstlenen gýda sanayimizin ülkemizin kalkýnma yolculuðunda baþat sektörler arasýnda yer almasýný saðlýyoruz. Ýþte bu anlayýþla, 2002 yýlýndan bugüne kadar gýda ürünleri imalatýna yönelik 8 bin 589 yatýrýma teþvik belgesi düzenledik. 708 milyar lira sabit yatýrýmýn ve 252 bin nitelikli istihdamýn önünü açtýk. Gýda sanayimizin üretimini; çevreci, sürdürülebilir ve altyapýsý tamamlanmýþ yatýrým sahalarýnda gerçekleþtirmesi için attýðýmýz adýmlarýn neticesinde; 11'i 'gýda ihtisas organize sanayi bölgesi' olmak üzere toplam 203 organize sanayi bölgemizde müteþebbislerimiz gýda ürünleri imalatý gerçekleþtiriyor. OSB'lerimizde faaliyet gösteren bu iþletmeler 187 bin kiþiye istihdam saðlýyor. Gelinen noktada, gýda sanayimizin yalnýzca iç talebi karþýlamakla kalmadýðýný ayný zamanda son yýllarda ihracatta kaydedilen gurur tablosunda da büyük pay sahibi olduðunu memnuniyetle ifade etmek isterim" dedi.

"GIDA VE TARIM TEKNOLOJÝLERÝNDE ÜLKEMÝZDEN DAHA FAZLA SAYIDA TEKNOLOJÝ GÝRÝÞÝMÝNÝN FÝLÝZLENMESÝNÝ ARZU EDÝYORUZ"

Geçtiðimiz yýl 18,9 milyar dolar ihracata ulaþan sektörün, önümüzdeki dönemde de yeni baþarý hikayeleri yazacaðýna inancýnýn tam olduðunu ifade eden Bakan Kacýr, "Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doðrultusunda, gýda sektöründe Ar-Ge odaklý üretimi önceliklendirerek sektörümüzün yenilikçi ve rekabetçi üretim altyapýsýný adým adým daha da ileriye taþýmak öncelikli hedeflerimiz.

Gýda sektörümüzün teknoloji ve inovasyon odaklý dönüþümüne öncülük eden 61 Ar-Ge merkezine ve teknoparklarýmýz bünyesinde bulunan 174 teknoloji giriþimine destek sunuyoruz. Türkiye'nin tarým ve gýda sektöründe ihtisaslaþmýþ ilk teknoparký Mersin Agropark'ý kurduk. Gýda ve tarým teknolojilerinde ülkemizden daha fazla sayýda teknoloji giriþiminin filizlenmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) destekli en büyük gýda Ar-Ge ve inovasyon projesi; Gýda Sanayisinin Bölgesel Rekabet Edebilirliðin Artýrýlabilmesi için Araþtýrma ve Yenilik Tesislerinin Kurulmasý (INNOFOOD) ile gýda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaþlarý kapsayacak, iletiþim aðý ve kümelenme platformu Türkiye Gýda Ýnovasyon Platformu'nu (TÜGÝP) kurduk. Gýda Ýnovasyon Merkezi'mizi, gýda ve içecek sektörünün çözüm ortaðý olarak Gebze'de TÜBÝTAK MAM yerleþkesi bünyesinde faaliyete geçirdik. Gýda sanayinde öncü ve proje paydaþý olan Gaziantep ilimizde pilot ölçekli fýstýk üretim tesisini, Þanlýurfa ve Giresun'da ise gýda test ve analiz laboratuvarlarýný devreye aldýk.

Kalkýnma Ajanslarýmýz eliyle gýda sektörüne yönelik yürütülen 773 projeye 2,6 milyar lira destek saðlayarak gýda tedarikimizin sürdürülebilirliðini güçlendirdik. Coðrafyamýzýn önemli deðerlerini gün yüzüne çýkaran 'Anadolu'dakiler' projemizle de derinlerde saklý hazinemizi hem ülkemiz hem de dünya ile buluþturuyoruz. Topraklarýmýzýn bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, çeþitliliðini ve zenginliðini hak ettiði deðere ulaþtýrýyoruz" diye konuþtu.

"YEREL DEÐERLERÝMÝZ VE YÖRESEL ÜRÜNLERÝMÝZÝN, ÜRETÝLDÝKLERÝ BÖLGE YA DA ÞEHÝRLE ÖZDEÞLEÞEREK O YERÝN SÝMGESÝ HALÝNE GELMESÝNÝ HEDEFLÝYORUZ"

Sosyal fayda, süreklilik ve sürdürülebilirliði esas aldýklarý projelerle; tarým ve gýda sektörlerinin, üreticisinin önünü açtýklarýný belirten Bakan Kacýr, "Yakýn dönemde detaylarýný kamuoyu ile paylaþacaðýmýz Yerel Kalkýnma Hamlesi Teþvik Programý ile de gelecek nesillerin yeterli, güvenli ve besleyici gýdaya eriþimini saðlayacak, yerel tarýmsal ürünlerimizi deðer zincirinde katma deðeri yüksek gýda sanayi yatýrýmlarýna dönüþtürecek ve refaha katký sunacak projeleri destekleyeceðiz. Yerel deðerlerimiz ve yöresel ürünlerimizin, üretildikleri bölge ve þehirle özdeþleþerek o yerin simgesi haline gelmesini hedefliyoruz. Bin 658 tescilli coðrafi iþaretli ürünle büyük bir hazineye sahibiz. Önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle Avrupa Birliði nezdinde de tescillenen coðrafi iþaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma deðer oluþturmasýný saðlamaktýr. Bunun için kalite zincirini uçtan uca takip edeceðimiz bir mekanizma kurmalýyýz. Diðer yandan; gýdada israfýn önüne geçmeyi, ülkemizin küresel gýda deðer zincirindeki rolünü perçinleyecek ve öz yeterliliðimizi güçlendirecek adýmlar atmak kadar hayati ve önemli görüyoruz. Bugün insan tüketimi için üretilen gýdanýn beþte biri israf edilirken diðer yandan dünyada her 9 kiþiden biri açlýkla mücadele ediyor.

Yapýlan araþtýrmalar gýda kaybý ve israfýnýn toplam maliyetinin küresel ekonomi için 1 trilyon dolara ulaþtýðýný ortaya koyuyor. Bu adaletsiz tabloyu deðiþtirmek adýna seferberlik ruhuyla hareket ederek 'Gýdada Sýfýr Kayýp' hedefimiz doðrultusunda gerek ülkemiz sýnýrlarý içinde gerekse de uluslararasý arenada inisiyatif alýyoruz" ifadelerini kullandý.

"GIDA SEKTÖRÜMÜZÜN, YENÝLÝKÇÝLÝÐÝ DESTEKLEYEN VE GIDA ÝSRAFINI ÖNLEMEYE YÖNELÝK HER ADIMINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Açlýk tehlikesiyle karþý karþýya olan mazlum coðrafyalarda yaþayan milyonlarca insanýn da gýdaya ve suya eriþimi için örnek kalkýnma ve insani yardým projeleri yürüttüklerini kaydeden Bakan Kacýr, "Ülkemizin sürdürülebilir kalkýnmasýnda öncü bir rol üstlenen gýda sektörümüzün, yenilikçiliði destekleyen ve gýda israfýný önlemeye yönelik her adýmýný Türkiye Yüzyýlý'nda da desteklemeye devam edeceðiz. Bugünkü birlikteliðimizi de bu doðrultudaki kararlýlýðýmýzýn bir iþareti olarak deðerlendirmenizi istiyorum. Gýda sanayi girdileri olan gýda katký maddeleri, yardýmcý maddeler ve ambalajlarda yerli üretim kapasitemizi artýrmak, dýþa baðýmlýlýðý azaltýlmak; tedarik zincirinde lisanslý depoculuk gibi faaliyetleri desteklemek; hedef odaklý tarým ve gýda Ar-Ge-Yenilik programlarý oluþturulmak; tarým ve gýda sektöründe geleceðin gýdalarýna geçiþ sürecine katký saðlamak, yenilikçi gýda ürünlerinin geliþtirilmesine yönelik Ar-Ge çalýþmalarýnda bulunmak ve endüstriyel ölçekte prototipleme amaçlý ortak kullanýma açýk Ür-Ge merkezlerinin oluþturulmasýný tetikleyecek araþtýrma altyapýlarý kurmak; depolama ve taþýmacýlýk altyapýsýný güçlendirmek; tarým ve gýda sanayi makinalarýný kaliteli ve yüksek standartlarda yerli imkanlarla üretmek; akýllý tarým, hassas tarým ve tarýmda dijital uygulamalarla ilgili teknolojileri yaygýnlaþtýrmak; ve nihayetinde katma deðeri yüksek, tanýtým faaliyetleriyle piyasa çeþitliliði ve büyüklüðü saðlanmýþ, kalite standartlarý yüksek, pazar altyapýsý iyi, devamlýlýðý saðlanabilen, daha rekabetçi, mukayeseli üstünlüðü olan ürünlerle ihracatýmýzý artýrmak için hep birlikte çalýþmaya devam etmeliyiz. Gýda zayiatlarýnýn azaltýlmasý, birincil üretimde þekillenen üretim kayýplarýnýn minimize edilmesi, üretim kapasitesinin kullanýlmamasýna baðlý kayýplarla depolama ve lojistik aþamalarýndaki kayýplarýn azaltýlmasý; gýda üretim aþamalarýnda ortaya çýkan yan ürün veya artýklarýn deðerlendirilmesi anlayýþýyla; gýdada sýfýr atýk, sýfýr israf hedefiyle gayretlerimizi sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandý.

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • gýda
  • israf