Bakan Kacýr: Temmuz ayýnda Tüksat 6A'yý uzaya göndereceðiz
ABONE OL

Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi'nde düzenlenen "Gençlik Buluþmasý" etkinliðinde bir konuþma yapan Kacýr, Türkiye'nin insanlý ilk uzay bilim misyonunun ardýndan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile þehirleri gezerek gençlerle bir araya geldiklerini söyledi.

"TÜRKÝYE KENDÝ GENÇ, ÜRETKEN, ÇALIÞKAN NÜFUSUYLA DÜNYAYA MEYDAN OKUYOR"

Türkiye'nin bugün iftihar kaynaðý olan savunma sanayisi ve havacýlýk projelerini gençlerin gerçekleþtirdiðine iþaret eden Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Bugün destan yazan, dünyada 40'tan fazla ülkenin semalarýný koruyan, gözeten ve dünyada harp paradigmasýný deðiþtiren milli insansýz hava araçlarýmýzý geliþtiren takýmlarýn yaþ ortalamalarý 27-28 arkadaþlar. Türkiye kendi genç, üretken, çalýþkan nüfusuyla dünyaya meydan okuyor. Biz gördük ki savunma sanayisinde, havacýlýkta þahit olduk ki Türk gençliðinin önündeki engelleri kaldýrdýðýmýzda, onlarýn yolunu açtýðýmýzda pekala dünyanýn en iyisi iþler yapabilirlermiþ. Bu ülkenin öz evlatlarý alýn teriyle, akýl teriyle ortaya koyduklarý projelerle, gerçekleþtirdikleri eserlerle, Bayraktarlarla, ANKA'larla, AKINCI'larla, AKSUNGUR'la, Kýzýlelma'larla, Hürkuþ'la, Hürjet'le, Atak helikopteriyle, Gökbörülerle, KAAN'larla Türkün imzasýný gökyüzüne attýlar. Demek ki baþarabiliyormuþuz."

Havacýlýk ve sanayileþme tarihinin akamete uðratýlmýþ hikayeler tarihine dönüþtürüldüðünün altýný çizen Kacýr, 2000'li yýllarda Türkiye'de milli teknoloji hamlesinin baþladýðýný belirtti.

"Savunma sanayinde teknoloji hamlesi olmazsa olmazdý" diyen Kacýr, "Çünkü Türkiye 40 yýla yakýn zamandýr terörle mücadele eden bir ülke. Bu terörle mücadelemizde maalesef müttefikimiz olmasý gereken ülkeleri, ittifak anlaþmasý içerisinde olduðumuz ülkeleri çoðu zaman yanýmýzda görmedik. Hatta onlarý bazen mücadele ettiðimiz teröristlerin etrafýnda, yanlarýnda ve arkalarýnda gördük. Nihayetinde anladýk ki ancak kendi kuvvetimiz kadar netice alabiliriz." diye konuþtu.

Kacýr, savunma sanayisinde, havacýlýkta ve diðer tüm platformlarda Türkiye'nin tüm kritik ihtiyaçlarýný yerli ve milli olarak geliþtirebilen bir ülke olduðunu vurgulayarak, "En önemli yaklaþým paradigma deðiþimlerine odaklanmak. Teknolojinin dönüþtüðü alanlara odaklanmak. Baþka ülkelerin iþlerini taklit etmek, onlarýn izlerinden gitmek yerine geleceðin teknolojilerine vakitlice hazýrlanmak ve onlarýn önüne geçebilmek." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýsrail'den daha önce alýnan Heron'larla terörle mücadele edilmeye çalýþýldýðýna deðinen Kacýr, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Ne zaman ki kendi insansýz hava araçlarýmýzý geliþtirdik o vakit 40 yýla yakýn mücadele ettiðimiz teröristleri bu topraklardan sildik, kazýdýk, attýk. Bununla da yetinmedik sýnýrlarýmýzýn hemen yaný baþýnda kurulmaya çalýþýlan teröristan haritalarýný yýrttýk attýk. Arkalarýnda kim varmýþ hangi aðababalarýna güveniyorlarmýþ gözlerinin yaþýna bile bakmadýk. Bir yandan Türkiye'de bu mücadeleyi verdik, bir yandan küresel düzeyde harp paradigmasýný deðiþtirdik. 40'tan fazla ülkenin semalarýný koruyabilecek bir ölçeðe eriþti Türkiye'nin insansýz hava araçlarý. Bütün dünyanýn dikkatle takip ettiði, dostlarýmýzýn güvenle ve iftiharla takip ettiði, hasýmlarýmýzýn endiþeyle izlediði bir baþarý hikayesini yazýyoruz. Ýnanýyoruz ki bu salondaki gibi genç kardeþlerimiz çok daha büyük iþler yapacaktýr. Her alanda paradigma deðiþimlerine odaklanacaðýz. Bizler, sizlerin önündeki engelleri kaldýrmaya devam edeceðiz ve inþallah benzer baþarýlar ortaya koyacaðýz."

"ÝNÞALLAH TEMMUZ AYINDA TÜKSAT 6A'YI UZAYA GÖNDERECEÐÝZ"

Kacýr, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn milli teknoloji hamlesini baþlattýðýnda Türkiye'nin milli uydu geliþtirme programlarýný da baþlattýðýný belirterek, "Haberleþme uydularýnda da kendi imkanlarýyla kendi uydularýný üreten bir ülke olmak üzere yola çýktýk. Türksat 6A projesini baþlattýk. Nihayetinde yine bilim insanlarýmýzýn, mühendislerimizin ortak çalýþmalarýyla yüzde 80'den fazla yerlilik oranýyla Türkiye'nin ilk milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn üretimini de tamamladýk. Ýnþallah Temmuz ayýnda Tüksat 6A'yý uzaya göndereceðiz ve bunu baþarabilen 11 ülkeden biri olacaðýz." ifadelerini kullandý.

"HÝBRÝT YAKITLI ROKETLERDE DÜNYADA 3-4 ÜLKEDEN BÝRÝYÝZ"

Türkiye'nin uzaya baðýmsýz eriþimini gerçekleþtirecek roket projelerini tamamlayacaklarýný dile getiren Kacýr, "Hem sývý yakýtlý roketlerde hem hibrit yakýtlý roketlerde Türkiye iddia sahibi bir ülke. Hibrit yakýtlý roketlerde dünyada 3-4 ülkeden biriyiz. Ýnþallah milli uzay programýndaki hedefimiz kapsamýnda bu teknolojiye uzayda tarihçe kazandýran ilk ülke Türkiye olacak. Böylelikle inþallah uydularýn yörüngeler arasý transferlerini de yapabilecek uzay araçlarýný da Türkiye'de geliþtireceðiz, üreteceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacýr, tüm bunlarýn Türkiye'nin uzay ekonomisinden pay almasýný saðlayacaðýna iþaret ederek,þöyle dedi:

"Küresel düzeyde yýlda 600 milyar dolar uzay teknolojilerine harcanýyor. Türkiye gibi iddialý ve güçlü bir ülkenin bu uzay ekonomisinden çok daha fazla pay alabiliyor olmasý lazým. Bir yandan uydu projelerini gerçekleþtirirken, bir yandan uzay sanayi ekosistemi kuracaðýz. Ankara'da bir uzay teknoloji geliþtirme bölgesi inþa edeceðiz. Ayný zamanda yerkürenin en doðru noktasýnda bir uluslararasý anlaþmayla kendi uzay limanýmýzý kuracak ve kendi limanýmýzdan kendi roketlerimizi uzaya fýrlatacaðýz. Nasýl savunma sanayinde tek tek baþarmýþsak uzay alanýnda da Allah nasip edecek inþallah bu milletin evlatlarý bu baþarýlarý tek tek gerçekleþtirecek."

Etkinliðe katýlan Alper Gezeravcý ise Türkiye'nin 10 yýllýk süre içerisinde uzay alanýnda hedeflemiþ olduðu projelere deðinerek, "Bu açýklanmýþ projelerden bir tanesinin mutluluðunu yaþamaktayýz. Bu memleketin evlatlarýnýn yaþamayý hak ettiði nice baþarý hikayelerine üye olacaðýz. Hali hazýrda bu projeyi tamamlamýþ bulunmaktayýz." ifadelerini kullandý.

Ýnsanoðlunun Mars'a gitme hedefine iþaret eden Gezeravcý, "Mars'a gidiþ açýsýndan önündeki engel her zaman atmosferi kat etmesi. Atmosferden çýkýþ iþin en sýkýntýlý parçasý. Gerçekleþtirmiþ olduðum görev bir kerelik heves deðildi. Bizim yapmýþ olduðumuz Türk astronot misyonu bir yere varýþ hikayesi deðil. Bu bir hikayenin baþlangýcýdýr. Bundan sonra bu bayraðý bizden daha ileri götürecek siz gençlersiniz. Bu hikayenin altýna imza atacak sizlersiniz." deðerlendirmesinde bulundu.

Kacýr, ayrýca Rize Valiliðini de ziyaret ederek Vali Ýhsan Selim Baydaþ ile görüþtü.

  • Bakan Kacýr
  • Rize
  • gençlik buluþmasý