Bakan Kacýr: Türkiye bugün askeri insansýz hava araçlarýnda dünyada bir numaradýr
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye'nin son 22 yýlda adeta sýfýrdan dev bir araþtýrma geliþtirme ekosistemi inþa ettiðini, AR-GE çalýþanlarýnýn sayýsýnýn 300 bine yaklaþtýðýný belirtti.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'ne katýlan Kacýr, akademik çalýþmalarýn Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci asrýnda, "Türkiye Yüzyýlý" yolculuðunda en önemli kuvvet çarpaný olacaðýný söyledi.

Sunum eþliðinde konuþmasýný sürdüren Kacýr, Türkiye'nin yeni dönemde uyguladýðý sanayi politikasýný ve bu politikanýn ana unsurlarýndan Milli Teknoloji Hamlesinin detaylarýný paylaþtý.

Milli Teknoloji Hamlesinin, Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam baðýmsýzlýk yolculuðu olduðuna iþaret eden Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu yüksek ürün ve sistemlerinin kendi imkanlarýyla geliþtirebilmesi, üretebilmesi ve rekabetçi þekilde dünyaya ihraç edebilmesi yolculuðu. Bir yönüyle Türkiye'nin tam baðýmsýzlýk, bir yönüyle de refah artýþý yolculuðu. Tabii bu yolculukta son 22 yýlda kurduðumuz altyapý ve ekosistem aslýnda çok önemli bir rol teþkil ediyor. Türkiye son 22 yýlda adeta sýfýrdan dev bir araþtýrma geliþtirme ekosistemi inþa etti. Bugün Türkiye'nin AR-GE çalýþanlarýnýn sayýsý 300 bine yaklaþtý. 1600'den fazla firmamýzýn bünyesinde AR-GE ve tasarým merkezlerimiz var. Bugün Teknoparklarýmýzýn sayýsý 104. 11 bine yakýn firma, Türkiye'nin teknoparklarýnda inovasyon odaklý çalýþmalar sürdürüyor. Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatý 9 milyar dolarý aþtý. 22 yýlda 9 mislisine yaklaþan bir yüksek teknoloji ihracatýndan söz ediyoruz. 200'den fazla üniversitemizde Türkiye'nin dört bir yanýnda eþ zamanlý olarak teknoloji giriþimlerine hizmet sunan kuluçka merkezleri ve hýzlandýrma programlarýyla bugün büyük bir teknoloji ve AR-GE ve inovasyon altyapýsýna ve ekosistemine sahibiz."

Bakanlýðýn yatýrýmlarýna, projelerine ve desteklediði alanlara deðinen Kacýr, Türkiye'nin 22 yýlda sanayi ve teknoloji alanýnda katettiði mesafeyi rakamlarla anlattý.

- "TÜRKÝYE BUGÜN ASKERÝ ÝNSANSIZ HAVA ARAÇLARINDA DÜNYADA BÝR NUMARADIR"

Kacýr, Türk sanayisinin dünyanýn dört bir yanýna ürün ve hizmet ihraç ettiðini belirterek, Türkiye'nin imalat sanayisinin, milli gelirindeki payýnýn yükselmeye devam ettiðini bildirdi.

Türkiye'nin bu baþarý hikayesinin arkasýnda Türkiye'nin üretim gücü ve Türk sanayisinin yer aldýðýný vurgulayan Kacýr, tablolarla Türkiye'nin ihracatta yakaladýðý baþarýsýndan bahsetti.

Kacýr, Türkiye'nin rekabetçi olarak ihraç edilen ürün sayýsýnda çok daha iyi bir noktada olduðunu dile getirerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Hem yoðun ihracat yapýlan ülke sayýsýnda Türkiye olarak zirvedeyiz. Ayný zamanda toplam ihracatýmýzýn büyüklüðü de elbette muazzam bir hýzla arttý. Bu þunu gösteriyor, bu ülkenin en büyük gücünü gösteren parametrelerden biridir. Çin'den Avrupa'nýn ortasýna kadar en fazla sayýda, en fazla çeþitte ürünü en fazla ülkeye rekabetçi þekilde ihraç edebilen ülke biziz, Türkiye'dir. Türkiye, bugün askeri insansýz hava araçlarýnda dünyada bir numaradýr. Beyaz eþya üretiminde Avrupa'da bir, dünyada iki numaradýr. Güneþ paneli üretiminde Avrupa'da bir, dünyada dört numaradýr, demir çelik üretiminde, çimento üretiminde, ticari araç üretiminde Avrupa'da bir numarayýz. 35 milyar dolarýn üzerinde otomotiv ihracatýmýz var, 30 milyar dolarýn üzerinde kimya ihracatýmýz var, 25 milyar dolarýn üzerinde makine ihracatýmýz var. Bu yönüyle katma deðerli ürün üreten, teknoloji seviyesi yüksek ürünlerde iddia sahibi bir ülke, bugün Türkiye."

- "TÜRKÝYE'NÝN MÝLYAR DOLARLIK TEKNOLOJÝ GÝRÝÞÝMLERÝ VAR ARTIK"

Kacýr, Türkiye'nin mobilite alanýnda hizmet veren küresel teknoloji markasý Togg üretim süreci ve Milli Uzay Programý hedeflerini paylaþtý.

Türkiye'nin organize sanayi bölgelerindeki üretimine ve istihdam sayýsýna deðinen Kacýr, "Türkiye muazzam bir sanayi hamlesi gerçekleþtirdi, geçtiðimiz 20 yýl boyunca." dedi.

Kacýr, teknogiriþimlerin kýymetli, ekonominin dönüþtürücü ve öncü gücü olduðuna iþaret ederek, "Türkiye'nin milyar dolarlýk teknoloji giriþimleri var artýk. Biz 2019 yýlýnda sanayi ve teknoloji stratejisini ilan ettik ve 10 unicorn bizim tarifimizle 10 Turcon hedefi koyduk. Yani milyar dolar deðeri aþan 10 Türk teknoloji giriþimi olacak dedik. O gün hiç yoktu, olacaðýna inanmayanlar da vardý. Bugün 7 Türk teknoloji giriþimimiz var, milyar dolar deðeri aþan ve Turcon olan. Hedefimiz 2030 yýlýnda 100 bin tekno giriþiminin Türkiye'de doðmasý ve aralarýndan en az 100'ünün milyar dolar deðeri aþmasý ve Turcon olmasý. Türkiye bunu baþarabilecek bir ülkedir." ifadelerini kullandý.

Önümüzdeki dönemde sanayicilerle daha AR-GE yoðun iþler yapacaklarýný vurgulayan Kacýr, teþvik ettikleri ve destekledikleri sanayicilere AR-GE ödevleri vereceklerini bildirdi.

Kacýr, sanayicilere, üniversite iþbirliði ödevlerini daha güçlü þekilde vereceklerini aktararak, "Ýstiyoruz, arzu ediyoruz ki Türk sanayisinin dönüþümü bilgi temelli ekonomiyle devam etsin. Bunun için de yatýrým teþvikleri sunan bir bakanlýk olarak, týpký savunma sanayisindeki gibi bu firmalarýn araþtýrma, geliþtirme iþbirliklerini daha güçlü þekilde sürdürmelerini zorunlu kýlacaðýz." diye konuþtu.

- "YÖRÜNGE OPERASYONLARI KONUSUNDA DA ÝLK KEZ DENEYÝM KAZANDIK"

TÜBÝTAK'ýn çalýþmalarýndan bahseden Kacýr, "TÜBÝTAK enstitüleri, emin olun hayallerinizin sýnýrlarýný çok daha öteye taþýyacaðýnýz merkezler." dedi.

Kacýr, dijital ve yeþil dönüþümün öncelikli alanlardan biri olduðunu, küresel iklim deðiþikliðiyle mücadelenin önemine deðinerek, bu mücadelede pek çok alanda emisyonlarý düþürmeyi amaçladýklarýný, bunun için yeþil dönüþümü gerçekleþtirmeleri gerektiðini kaydetti.

Türkiye'nin kendi haberleþme uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduðunu hatýrlatan Kacýr, Türksat 6A'nýn özelliklerini anlattý.

Türkiye'nin önemli bir baþarý elde ettiðini kaydeden Kacýr, "Türksat 6A ile birlikte yörünge operasyonlarý konusunda da ilk kez deneyim kazandýk. Bu deneyim bize ay projesinde katký sunacak. 380 bin kilometre öteye, aya kendi geliþtirdiðimiz uzay aracýyla kendi ürettiðimiz hibrit roket motorunu ateþleyerek eriþmeyi amaçlýyoruz. Bu da Milli Uzay Programýmýz önemli hedeflerinden biri." dedi.

Konuþmalarýn ardýndan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacý Ali Mantar, Bakan Kacýr'a üniversite-sanayi iþbirliðiyle geliþtirilen ev tipi topraksýz akýllý bahçe ürünü hediye etti.

Törene, Vali Ýlhami Aktaþ, Büyükþehir Belediyesi Baþkan Vekili Berna Abiþ, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Ýl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, akademisyenler ile öðrenciler katýldý.

  • araþtýrma geliþtirme
  • dev ekosistem
  • askeri insansýz hava araçlarý