Bakan Kacýr: Türkiye'de yeni milli teknoloji inisiyatifleri baþlatmayý sürdüreceðiz
ABONE OL

Kacýr, "Gelecekteyiz" sloganýyla bu yýl 6'ncýsý Ankara Bilkent Hotel ve Konferans Merkezi'nde düzenlenen AI Tomorrow Summit 2024'te yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" yolculuðunda giriþimciler ve sivil toplum aktörlerinin kendileri için deðerli olduðunu söyledi.

Bu yolculukta elde ettikleri tüm kazanýmlarý, Türkiye'nin giriþimci gücüne borçlu olduklarýnýn altýný çizen Kacýr, siyaset kurumunun, kamu yönetiminin en öncelikli misyonunun, Türkiye'nin giriþimcilerinin önündeki engelleri kaldýrmak ve onlarýn hýzlanmasýný saðlamak olduðunu ve her adýmlarýný bu inançla attýklarýný söyledi.

Kacýr, Bakanlýk olarak yürüttükleri tüm çalýþmalarý "Milli Teknoloji Hamlesi" baþlýðýyla yapýlandýrdýklarýný vurgulayarak, "'Milli Teknoloji Hamlesi', Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam baðýmsýzlýk yolculuðu. Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu yüksek teknoloji ürün ve sistemlerini kendi imkanlarýyla geliþtirebilme ve nihayetinde rekabetçi þekilde dünyaya ihraç edebilme, böylelikle teknolojik, ekonomik ve siyasi baðýmsýzlýðýný tahkim etme ve elde edilen ekonomik kazanýmlar sayesinde toplumsal refahý artýrma yolculuðu." deðerlendirmesinde bulundu.

Bugüne dek Milli Teknoloji Hamlesi'nde büyük kazanýmlar elde ettiklerini söyleyen Kacýr, savunma sanayisi baþta olmak üzere pek çok alanda Türkiye'nin teknolojinin müþterisi olan deðil geliþtiricisi, üreticisi ve dünyaya rekabetçi þekilde yüksek teknoloji ürünlerini sunabilen bir ülke olduðunu ifade etti.

Kacýr, bunun bir günde olmadýðýný belirterek, "Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde 22 yýl boyunca atýlan adýmlar, kurulan dev AR-GE ve inovasyon ekosistemi ve bu ekosistem üzerinde yükselen yapýlar sayesinde mümkün oldu." ifadesini kullandý.

2006'da Türkiye'de yapýlan yýllýk bilimsel yayýn sayýsýnýn yaklaþýk 15 bin olduðunu hatýrlatan Kacýr, geçen yýl bu sayýnýn 48 bini aþtýðý bilgisini verdi.

Kacýr, ayný dönemde yýllýk patent baþvuru sayýsýnýn 414'ten 8 bin 663'e yükseldiðini belirterek, "Bütün bunlar attýðýmýz adýmlarýn, kurduðumuz ekosistemin ne kadar önemli olduðunu gösteriyor. Türk sanayisi AR-GE ve inovasyonun gücüyle dünyanýn dört bir yanýna ihracat yapýyor. Sanayi sektörlerimiz içinde yüksek teknolojili þirketler son 5 yýlda diðer gruplardan ayrýþýyor ve büyüme kaydediyor." diye konuþtu.

"SAVUNMA SANAYÝSÝ DESTAN YAZIYOR"

Türkiye'nin dev bir sanayi ülkesi olduðuna iþaret eden Kacýr, "Yatýrýmla, istihdamla, üretimle, ihracatla Türkiye'yi kritik teknolojilerde baðýmsýzlaþtýrmaya yönelik adýmlar atmaya, nitelikli istihdamý güçlendirmeye, yüksek teknoloji ihracatýný yükseltmeye ve katma deðerli üretimi artýrmaya dönük adýmlar atmaya devam ediyoruz. Teknolojide paradigma deðiþimlerinin Türkiye için eþsiz fýrsatlar sunduðunu deðerlendiriyoruz. Yüksek teknoloji bir yarýþ ve yarýþta yalnýz deðiliz." dedi.

Kacýr, Türkiye'nin 20. yüzyýlda bir havacýlýk ülkesi olma potansiyeli bulunduðunu ve ülkede havacýlýk sektörünün geliþtirilmesi için ortaya konulan çabalarý anlattý.

Türkiye'nin 21. yüzyýlda ise bu zor sektörde rakiplerinden daha baþarýlý olduðunun altýný çizen Kacýr, þöyle konuþtu:

"Bugün Türkiye'nin insansýz hava araçlarý bütün dünyanýn dikkatle takip ettiði, dostlarýmýzýn gýptayla, hasýmlarýmýzýn endiþeyle izlediði baþarý hikayeleri ortaya koyuyorlar. Savaþ paradigmasýný deðiþtiriyorlar. Yeri geldiðinde insanlýk yararýna misyonlar üstleniyor ve dünyada insanlarýn canlý yayýnda takip ettiði iþler yapýyor. Bu,paradigma deðiþimini yakalamamýz sayesinde mümkün oldu. Teknolojide büyük bir kýrýlým ortaya çýktýðýný gördük ve baþkalarýndan daha erken bir þekilde robot uçaklar diyebileceðimiz insansýz hava araçlarýna (ÝHA) yöneldik. Onlarýn çok baþarýlý olduðu alanlarda rakiplerimizi takip etmek yerine, onlarýn stratejilerini kopyalayýp yapýþtýrmak yerine, özgün yol haritalarýmýzý, fýrsatlarýmýzý, güçlü yanlarýmýzý dikkate alarak hayata geçirdik. Bu alanda dünyada bir numara olduk. Bugün ÝHA'lardan, Bayraktarlardan Anka'ya, Akýncý'dan Kýzýlelma'ya destan yazýyoruz. Bu baþarý hikayesi güçlenerek devam edecek."

"TÜRKÝYE'DE YENÝ MÝLLÝ TEKNOLOJÝ ÝNÝSÝYATÝFLERÝ BAÞLATMAYI SÜRDÜRECEÐÝZ"

Yapay zekanýn dönüþtürdüðü pek çok sektör olduðunu dile getiren Kacýr, "Bu sektörlerin her birinde Türkiye için eþsiz fýrsat pencereleri var. bunlardan bir tanesi otomotiv. Türkiye bir otomotiv ülkesi, 30 milyar dolardan fazla ihracat yapan pek çok global markanýn üretim yaptýðý bir ülke." deðerlendirmesinde bulundu.

Her daim paradigma deðiþimlerine odaklanacaklarýný ve yenilikçi teknoloji alanlarýnda netice elde etmeye gayret edeceklerini ifade eden Kacýr, "TOGG Projesi'nde olduðu gibi kamu yönlendirmesiyle Türkiye'de yeni milli teknoloji inisiyatifleri baþlatmayý sürdüreceðiz. Savunma sanayisinde nasýl bir baþarý hikayesini son 22 yýlda ortaya koyduysak önümüzdeki yýllarda uzay teknolojilerinde de benzer baþarýlarý Türkiye olarak yakalayacaðýz. Küresel uzay ekonomisinden yýldan yýla daha fazla pay alacaðýz. Halihazýrda 600 milyar dolarý aþmýþ bir uzay ekonomisinden söz ediyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, uzay ekonomisinin 12 yýl içinde 1,5 trilyon dolara eriþmesinin beklendiðini belirterek, atacaklarý adýmlarla, yeni nesil uydu giriþimleriyle ve insanlý uzay programlarýyla Türkiye'nin bu pastadan daha fazla pay almasýný saðlayacaklarýný vurguladý.

Yapay zekanýn bu süreçte katedilmesi gereken mesafelerden olduðunu dile getiren Kacýr, "Yapay zeka adeta internet gibi çok büyük bir devrim yaratarak geliþen veri iþleme kapasitesiyle ve artan iþlemci gücüyle insan performansýný dahi aþan uygulamalarý beraberinde getiriyor. Türkiye olarak bu sürecin dýþýnda kalamayýz. Tüm alanlarda 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla Türkiye'nin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliþtirmesi iddiasý taþýyan iþleri, hayata geçirmek zorundayýz." ifadelerini kullandý.

Kacýr, dünyada yapay zekanýn yükseliþe geçtiðini vurgulayarak, yapay zeka alanýnda birçok bilimsel çalýþmanýn ve patent sayýsýnda da hýzlý bir yükseliþ kaydedildiðini söyledi.

Türkiye'nin yapay zeka alanýnda yürüteceði çalýþmalarý yapýlandýrmak Türkiye'nin önceliklerini tayin etmek için Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin yayýmlandýðýný anýmsatan Kacýr, strateji kapsamýnda yapýlacak çalýþmalara iliþkin bilgi verdi.

Kacýr, TÜBÝTAK Araþtýrma Enstitülerinin de savunma sanayisinde, kriptolojiden uzaya, enerji ve çevre teknolojilerinden kutup araþtýrmalarýna kadar önemli roller üstlendiðini anlattý.

TÜBÝTAK'ýn Türkiye'deki tüm AR-GE faaliyetlerini güçlü þekilde desteklediðini belirten Kacýr, öte yandan TÜBÝTAK Yapay Zeka Enstitüsünü de kurduklarýný söyledi.

Kacýr, bu enstitüyü diðer enstitülerden farklý þekilde yapýlandýrdýklarýný vurgulayarak, "Bunun, araþtýrmacýlarý bünyemizde istihdam etmek yerine, Türkiye'nin tüm yapay zeka araþtýrma ekosistemini bir araya getiren, katalizör ve köprü rolü üstlenen bir enstitü olmasýna arzu ettik. Bu anlayýþla sektörleri ve araþtýrma alanlarýný yatay olarak kesen ve yükselen bir teknoloji alanýna doðrudan odaklý olarak kurulan ilk enstitümüz oldu." dedi.

Stratejileri kapsamýndaki hedefleri gerçekleþtirebilmek için son yýllarda uluslararasý ortaklýklara da dahil olduklarýný hatýrlatan Kacýr, bu alandaki standartlara çok önem verdiklerini aktardý.

Kacýr, üretken yapay zeka konusunda ise þunlarý kaydetti:

"Üretken yapay zeka alanýndaki yatýrýmlarda 2023'te 5 misli artýþ gerçekleþti, küresel düzeyde yaklaþýk 25 milyar dolarlýk bir yatýrým, üretken yapay zekaya yönelik çalýþan giriþimlere yapýlmýþ oldu. Bu, ne kadar büyük bir devrimin arifesinde olduðumuzun iþareti."