Bakan Kacýr: Yüksek teknoloji ve katma deðer üreten öncü Türkiye'nin temellerini attýk
ABONE OL

Çeþitli programlara katýlmak için Nevþehir'e gelen Kacýr, Avanos ilçesine yapýlacak hükümet konaðýnýn temel atma törenine katýldý.

Kacýr, 5 bin 500 metrekare alana inþa edilecek yeni hizmet binasýný Avanos'a kazandýrmanýn memnuniyeti içinde olduklarýný belirterek, son 22 yýlda eðitimden saðlýða, tarýmdan ulaþtýrmaya, sanayi ve teknolojiden turizme her alanda atýlýmlar gerçekleþtirildiðini vurguladý.

"ÖNCÜ TÜRKÝYE'NÝN TEMELLERÝNÝ ATTIK"

Kurulan organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleriyle ülkenin küresel üretim üssü haline getirildiðine iþaret eden Kacýr, þöyle konuþtu:

"Otomotivden kimyaya, makineden çeliðe, beyaz eþyadan savunma ve havacýlýða, tekstilden mobilyaya pek çok alanda, sanayimizin öncülüðünde ihracatýmýzý 22 yýlda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. Yüksek teknoloji ve katma deðer üreten öncü Türkiye'nin temellerini attýk. Türkiye'yi 104 teknoparkla, 1600'den fazla AR-GE ve tasarým merkeziyle baþtan baþa donattýk. Bir yandan büyüme ve kalkýnma yolculuðumuzda elde ettiðimiz kazanýmlarý muhafaza ederken diðer yandan baþarý ivmemizi her geçen gün daha da yükseðe çýkaracak projeleri, programlarý tek tek hayata geçiriyoruz."

NEVÞEHÝR'E 501 MÝLYON LÝRALIK DESTEK

Kacýr, Nevþehir'de, Ahiler Kalkýnma Ajansý (AHÝKA) aracýlýðýyla kamu kurumlarý, mahalli idareler, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluþlarýnýn 195 projesine 501 milyon lira destek saðladýklarýný söyledi.

AHÝKA öncülüðünde geçen yýl Nevþehir'i gastronomi alanýnda "UNESCO Yaratýcý Þehirler Aðý"nda ulusal listeye aldýrmayý baþardýklarýný, 2025 yýlýnda da uluslararasý listeye dahil olmasý için çalýþmalarý sürdürdüklerini anlatan Kacýr, Kapadokya'yý hava sporlarýnda da önemli bir merkez haline getirmek için çalýþmalara baþladýklarýný dile getirdi.

Avanos'ta her yýl binlerce yerli ve yabancý turistin aðýrlandýðýný, ilçeye yönelik yatýrýmlarýn sürdüðünü belirten Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

CAM ÞÝÞE ATIKLARI MESAJI

"Kýzýlýrmak Kenarý Tanzim Projesi kapsamýnda inþa edilen, ülkemizin ilk yer altý Seramik Müzesi'ni AHÝKA desteðiyle daha önce hayata geçirdik. Çömlek ve seramik eser üretiminde bir marka haline gelmiþ ilçemizin Avrupa Seramik Rotasý'na dahil edilmesini saðlayarak kültür ve sanat turizminde marka deðerini güçlendirdik. Gelecek yýllarda da Avanos'un kadim kültürü olan çömlekçiliðin hak ettiði deðere ulaþabilmesi için ajansýmýz öncülüðünde yeni çalýþmalar yürüteceðiz. Diðer yandan, Kapadokya'nýn en önemli sorunlarýndan biri olan cam þiþe atýklarýnýn geri dönüþüm ile ekonomiye yeniden kazandýrýlmasý bizler için çok önemli. Bu nedenle geri dönüþümü saðlanan atýklarýn çömlek ve seramikle buluþturulmasý için Avanos'taki tasarýmcýlarýmýzla projeler yürütmek üzere de çalýþmalarýmýza baþladýk. Böylelikle hem atýk þiþelerin bir kýsmýný ekonomiye yeniden kazandýrmýþ olacaðýz hem de çömlekçilik ve seramik sektörümüzün yeni tasarýmlarla katma deðeri daha yüksek ürünler geliþtirmesine imkan tanýyacaðýz."

"ÝNÞALLAH HEDEFLERÝMÝZE ADIM ADIM ULAÞACAÐIZ"

Bakan Kacýr, dünyada sýcak hava balonu uçuþunun en fazla yapýldýðý yer olan Kapadokya'da çeþitli yatýrýmlarýn hayata geçirilmesi için desteklerine devam ettiklerini dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Sýcak Hava Balonu ve Ekipmanlarý Üretim Tesisi kurulumuna, Kapadokya'nýn tanýtýmýnda önemli bir rol oynayan dizi ve film çekimleri için film platosu oluþturulmasýna, hem ülkemizin veri güvenliðini saðlamaya katký sunacak hem de veri merkezlerinin iþletme giderlerini önemli ölçüde azaltacak olan 'Yer Altý Veri Merkezi' projelerine destekler vereceðiz. Küresel rekabette söz sahibi, refah düzeyi yüksek ve dirençli bölgeleriyle, yerel dinamiklerini kullanarak topyekun kalkýnmýþ bir Türkiye vizyonuyla inþallah hedeflerimize adým adým ulaþacaðýz. Biz Avanos'u, Nevþehir'i ihya etmek için devamlý yeni projeler üretmeye, bu kadim topraklarýn kalkýnmasýna ve geliþmesine katký saðlamaya devam edeceðiz. Geçtiðimiz yýl Nevþehir Avanos Organize Sanayi Bölgesi'ni ilan ettik."

Konuþmalarýn ardýndan Kacýr ve protokol üyeleri butona basarak hükümet konaðýnýn temelini attý.