Bakan Kacýr'dan dikkat çeken 'uzay' açýklamasý: Türkiye ilk 11'e girecek
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde bulunduðu "VSS Unity" yörünge altý aracýný taþýyan uçaðýn, New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalanmasýnýn ardýndan, TÜBÝTAK Gebze Yerleþkesi'nde AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Bu görevde de týpký Alper Gezeravcý'nýnki gibi bilimsel araþtýrma projeleri icra edildiðini belirten Kacýr, 7 farklý deney gerçekleþtirildiðini ve bunlarýn bir kýsmýnýn Gezeravcý'nýn görevinde yürütülen bilimsel çalýþmalarýn devamý niteliðinde olduðunu anlattý.

Kacýr, uzay koþullarýnýn özellikle beyindeki kan yayýlýmý ve omurilik sývýsý dinamiði üzerindeki etkilerinden radyasyon ölçümüne hatta insülin kalemlerinin mikro yer çekimindeki performanslarýna kadar, çok farklý eksenlerde küresel bilim literatürüne katký sunacak çalýþmalar gerçekleþtirildiðini söyledi.

Bu misyonlarýn en önemli yönünün dönüþten sonra Türk gençliðiyle bu misyonun tecrübesinin paylaþýlmasý olduðunu vurgulayan Kacýr, "Alper Gezeravcý dönüþünden bu yana 4 ayda 70'e yakýn etkinlikte 100 binlerce gencimiz ve çocuðumuzla bir araya geldi. Týpký Alper Gezeravcý gibi Tuva Cihangir Atasever de karýþ karýþ Anadolu'yu ziyaret edecek. Gençlerle, çocuklarla bu tecrübesini paylaþacak ki bütün bu çalýþmalar onlar için güçlü birer ilham kaynaðý olmaya devam etsin." diye konuþtu.

Kacýr, uzay çalýþmalarýnýn çoðunlukla uluslararasý iþbirlikleriyle gerçekleþtiðinin altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Daha önce Alper Gezeravcý'nýn, bilimsel araþtýrmalarýný yürüttüðü uluslararasý uzay istasyonu çok sayýda ülkenin paydaþý olduðu bir altyapýydý. Þimdi o uzay istasyonunun yenilenme projeleri var. Bunlarla ilgili Türkiye'nin bir paydaþlýðý söz konusu olabilir. Ayný zamanda Türkiye bölgesel ve küresel düzeyde astronot yetiþtirmeye dönük altyapýlar kurabilir. Bütün bunlarý yapabilecek imkan ve kabiliyetlerimiz var. Bütün bunlarý yapabilecek tecrübeyi de bu misyonlarla kazanmýþ oluyoruz. Nihayetinde de bu misyonlarda paydaþlýk yaptýðýmýz uluslararasý kurumlarla, þirketlerle önümüzdeki dönemde atacaðýmýz yeni adýmlarýn da hazýrlýklarýný sürdürüyoruz. Uzayda bugüne dek 3 bine yakýn bilimsel araþtýrma gerçekleþtirilmiþ. Biz aslýnda bu yarýþa ancak dahil olabildik ama hýzlý bir giriþ yaptýk. Yani 20 farklý bilimsel araþtýrmayla bu yarýþa dahil olmak aslýnda Türkiye'yi pek çok ülkenin önüne geçirmiþ oldu. Tabii bu deneyler Türkiye'nin farklý alanlarda geliþtirmekte olduðu uzay sistemlerine yönelik önemli ipuçlarý veriyor."

"TÜRKÝYE UZAYDA A TAKIMINA GÝRECEK"

Uzayda radyasyon seviyesinin ölçülmesine yönelik imkan ve kabiliyetlerin, uydu geliþtirme çalýþmalarýna önemli bir girdi teþkil edeceðine iþaret eden Kacýr, Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularýný yapabilen az sayýda ülkeden biri olduðuna iþaret etti.

Kacýr, 8-14 Temmuz haftasýnda, ilk milli haberleþme uydusu olan TÜRKSAT 6A'nýn uzaya gönderileceðine dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Böylelikle bunu baþarabilen 11 ülkeden biri olacaðýz. Yani ilk 11'e girecek Türkiye, aslýnda uzay liginin A takýmýna dahil olmuþ oluyor. Yer sabit yörüngede görev yapacak, 4 bin 250 kilogramlýk bir haberleþme uydusundan bahsettiðimizde yaklaþýk 250 milyon dolar kýymetinde bir teknolojik üründen, Türkiye'nin bugüne dek ürettiði en yüksek pahaya, en yüksek deðere sahip teknolojik sistemden bahsediyoruz. Türkiye, bunlarý kendi imkanlarýyla teknisyenlerinin gayretleriyle kendi altyapýlarýyla geliþtiriyor."

GÖRÜNTÜLEME UYDULARININ STRATEJÝK ÖNEMÝ

Türkiye için gelecek dönemde yeni kapýlar açýlacaðýna deðinen Kacýr, yýllýk 600 milyar dolarlýk küresel uzay ekonomisi olduðunu ve bunun 10 yýlda 1,5 trilyon dolara eriþeceðinin öngörüldüðünü aktardý.

Kacýr, küresel uzay ekonomisinden pay almak istediklerini, bunu yapabilecek iddiaya, imkana ve tecrübeye sahip olduklarýný anlattý.

Bu yarýþta güçlü þekilde var olmaya devam edeceklerinin altýný çizen Kacýr, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Yeryüzündeki çalýþmalar, uydular tarafýndan destekleniyor. Görüntüleme uydularýný yurt dýþýndan aldýðýnýzda bazý problemlerle karþýlaþabiliyorsunuz. Çok yüksek çözünürlüklü kameralar marifetiyle, dünyanýn bazý bölgelerinden sürekli görüntü alma kabiliyetiniz olmasýný arzu etmeyen ülkeler olabiliyor ve onlar sizlerin bu uydularý tedarik etmenize dönem dönem mani olmaya çalýþabiliyor. Türkiye artýk yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularýný, yerkürenin her bir noktasýndan görüntü alma imkanýný sýnýrsýzca ülkeye saðlayacak bu uydularý kendi imkanlarýyla geliþtirebiliyor. Bu Türkiye'nin tam baðýmsýzlýðý ve stratejik teknolojik kabiliyetleri için çok önemli. Haberleþme uydularý, hem sivil uygulamalar açýsýndan çok yaygýn etkisi olan teknolojik altyapýlar hem de aslýnda askeri uygulamalarý destekleyen altyapýlar. Bizim herhangi bir savunma sanayi sistemimiz, gökyüzünde uçarken bulunduðu konumu biz uydular marifetiyle aslýnda tayin ediyoruz ya da bir akýllý mühimmatýnýzýn yolculuðu uydular tarafýndan destekleniyor. Dolayýsýyla bunlar aslýnda Türkiye'nin stratejik kabiliyetlerini yükseltmesine imkan saðlýyor."

"TEKNOFEST'LER DÜNYA ÝÇÝN BÝR ÖRNEK"

Kacýr, bu çalýþmalarla Türkiye'nin sadece savunma sanayisinde deðil teknolojinin tüm alanlarýnda bir sýçrama gerçekleþtirmesine vesile olduðunu söyledi.

Türkiye'nin dünyanýn pek çok ülkesi tarafýndan çok yakýndan takip edilip izlendiðini belirten Kacýr, yapýlan çalýþmalarýn diðer ülkeler için de ilham olduðunu ifade etti.

Kacýr, Türkiye'nin insansýz hava araçlarýnda dünyada 1 numara olduðunun altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Þimdi uzay çalýþmalarýmýz da büyük dikkatle takip ediliyor. Bütün bunlarý Türkiye'nin kendi teknoloji geliþtirme modeliyle icra etmesi dünya için bir ilham kaynaðý. Ben buna Türkiye kendi garaj modelini inþa etti diyorum. Çünkü, gerçekten TEKNOFEST'ler ile Türkiye'nin dört bir yanýna kurduðumuz 100'den fazla teknoparklar ile buralardaki binlerce teknoloji giriþimiyle dünyada eþine rastlanmayacak düzeyde tabana yayýlmýþ bir teknoloji geliþtirme ekosistemi inþa ettik. Teknoloji geliþtirme süreçlerini demokratikleþtirdi, toplumun tüm kesimlerine açmýþ oldu. Sadece aðzýnda altýn kaþýkla doðanlarýn deðil, bu alanda alýn ve akýl teri dökmek isteyenlerin de yolunu açtýðýmýz bir ekosistem inþa ettik ve bu dünya için bir örnek. Türkiye, bu örneði transfer etme iddiasýna sahip. Ýstiyoruz ki teknoloji sadece birkaç ülkenin ya da þirketin tek elinde kalmasýn. Bunun için elde ettiðimiz tecrübeyi ve deneyimi dostlarýmýzla, kardeþlerimizle ve Afrika kýtasýndakilerde paylaþmaya hazýrýz."