Bakan Karaismailoðlu: ''Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-Ýzmit etabýnýn açýlmasýyla 595 milyon liralýk tasarruf saðlanacak
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Adil Karaismailoðlu Kuzey Marmara Otoyolu 5. Kesim Açýlýþ Töreni'nde konuþtu. Bakan Karaismailoðlu, burada yaptýðý konuþmada, uluslararasý yol güzergahýndaki Ýstanbul ve Marmara Bölgesi'nin trafik yükünün azaltýlmasýnýn hedeflendiði 400 kilometre uzunluðundaki Kuzey Marmara Otoyolu'nun 57,4 kilometrelik Gebze-Ýzmit etabýný hizmete açmanýn mutluluðunu yaþadýklarýný söyledi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun sadece bir otoyol deðil demir yolu ve ulaþým modlarýný da baðlayan bir lojistik koridor olduðunu ifade eden Karaismaloðlu, Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðinde hayata geçirdikleri her bir projenin Türkiye'yi dünyanýn en büyük ekonomileri arasýnda olma hedefine bir adým daha yaklaþtýrdýðýný aktardý.

Karaismailoðlu, dünyanýn gýptayla baktýðý projelerin Türkiye'nin her noktasýnda bütünsel kalkýnma vizyonlarý doðrultusunda ekonomik ve sosyal açýdan canlýlýðý arttýrdýðýný dile getirerek þöyle devam etti:

"Ülkemizde trafiðin en yoðun olduðu Marmara Bölgesi'nde inþa edilen Kuzey Marmara Otoyolu, daha önce açýlan etaplarýyla Ýstanbul ve mevcut boðaz köprülerindeki trafiðin yoðunluðunu azaltmayý baþarmýþtýr. Araçlarýn þehir içine girmeden, yüksek standartlý, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile transit geçiþ saðlanmýþtýr. 57,4 kilometrelik Gebze-Ýzmit etabýnýn da trafiðe açýlmasýyla Ýstanbul ile Kocaeli arasýnda yük trafik hacmine sahip TEM Otoyolu ve D-100'e alternatif, emniyetli ve konforlu yeni bir ulaþým koridoru oluþturmuþ oluyoruz."

'TÜRKÝYE GELECEÐÝ EN PARLAK BÖLGENÝN KALBÝNDE YER ALIYOR'

Trakya ve Ýstanbul'dan yoðun sanayi ve endüstri alanlarýnýn bulunduðu Kocaeli ve Sakarya'ya ulaþýmýn kolaylaþtýðýný aktaran Karaismaloðlu, Ýstanbul ile Ankara arasýndaki seyahat süresinin de azaldýðýný bildirdi. Karaismaloðlu, þunlarý söyledi:

"Kuzey Marmara Otoyolu'nun sadece Gebze-Ýzmit etabýnýn trafiðe açýlmasýyla yýllýk toplam 595 milyon liralýk tasarruf saðlanacak. Dünya ticaret yollarýnýn yeniden çizildiði günümüzde Türkiye geleceði en parlak bölgenin kalbinde yer alýyor. Lojistik anlamda iddialý bir geleceðe hazýrlanýyoruz. Doðru projeler ve atacaðýmýz adýmlarla geleceðin lojistik süper gücü olmamýzýn önünde hiçbir engel kalmýyor. Kuzey Marmara Otoyolu, dev bir proje olmasýnýn ötesinde Türkiye'yi aydýnlýk yarýnlara taþýyacak bir basamak niteliðindedir. Ülkemizi ve milletimizi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine taþýmak için hiçbir engel tanýmayacaðýmýzýn ispatýdýr. Ulaþýmýn tüm modlarýnda olduðu gibi haberleþmede de dünya ölçeðinde baþarýlara imza atýyoruz. 5A ve 5B uydularýmýzý kýsa bir süre içinde uzaya göndereceðiz. Kendi teknolojisini üreten ve ihraç eden bir ülke olarak yakýn gelecekte hak ettiðimiz küresel konuma eriþeceðiz."

Bu projelere desteði için Cumhurbaþkaný Erdoðan'a þükranlarýný sunan Karaismailoðlu, Erdoðan'ýn güçlü liderliðinde, milli ekonomi hedeflerine ulaþýlmasý yolunda nice projeler gerçekleþtirmek için çalýþmaya devam edeceklerini söyledi.

Karaismailoðlu, milli bir ekonominin milli baðýmsýzlýðýn temeli olduðunu belirterek projede emeði geçenlere teþekkür etti.

Konsorsiyum adýna konuþan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Cemal Kalyoncu da 400 kilometreden oluþan otoyolun yaklaþýk 5 milyar dolar yatýrým bedeli olduðunu ifade ederek bugüne kadar 16 bin kiþi istihdam ettiklerini söyledi.

Açýlacak 330. kilometreden sonra kalan 70 kilometrelik kýsmýn da yýl sonuna tamamlanacaðýný dile getiren Kalyoncu, otoyol açýldýðýnda Ýstanbul, Sakarya ve Kocaeli þehir içi trafiðinin rahatlayacaðýný kaydetti.

Konuþmalarýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn canlý baðlantýyla takip ettiði törende Bakan Karaismaloðlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Ýlyas Þeker, Radiye Sezer Katýrcýoðlu, Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Büyükakýn, DEÝK Baþkaný Nail Olpak, Karayollarý Genel Müdürü Abdülkadir Uraloðlu, AK Parti Kocaeli Ýl Baþkaný Mehmet Ellibeþ, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Cengiz, Limak Holding Onursal Baþkaný Nihat Özdemir ve beraberindeki ilgililer etabýn açýlýþ kurdelesini kesti.

Daha sonra Bakan Karaismaloðlu ve beraberindekiler, otoyolda pikap kullandý.