Bakan Koca: Binlerce bebek takibe alýndý
ABONE OL

Koca, sosyal medya hesabý üzerinden Kahramanmaraþ merkezli depremlerin etkilediði bölgelerde saðlýk hizmetlerine iliþkin kapsamlý deðerlendirmelerde bulundu.

Depremden etkilenen bölgelerdeki týbbi malzeme ve ilaç ihtiyacýnýn karþýlanmasý için Adana ve Gaziantep'te iki merkezi týbbi depo oluþturulduðunu bildiren Koca, bölgelere sevk edilen ilaç ve týbbi malzemelerin öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edildiðini belirtti.

Koca, bu sevkiyatlarda 6'sý uçak, 1'i helikopter olmak üzere toplam 271 aracýn kullanýldýðýný aktardý.

Bakanlýðýn hizmet verdiði noktalarda ve sahra eczanelerince ücretsiz ilaç teminine devam edildiðine deðinen Koca, deprem bölgesinde olup, eczanesi hasar gören eczacýlar baþta olmak üzere geçici eczanelerle mobil eczanelere izin verildiðini ifade etti.

"145 BÝN 711 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"

Bakan Koca, deprem bölgesindeki saðlýk tesislerinde 14 bin 611 UMKE ve acil saðlýk personeliyle birlikte 18 bin 97'si doktor olmak üzere halen 145 bin 711 personelin görev yaptýðýný bildirerek, gerekli profesyonel güce sahip olunduðunu vurguladý.

Tedavisi devam eden afetzedelere iliþkin de bilgi paylaþan Koca, 15 bin 664'ü serviste, 3 bin 636'sý yoðun bakýmda olmak üzere 19 bin 300 depremzedenin ülke genelindeki hastanelerde tedavi altýnda olduðunu kaydetti.

Bakan Koca, bir kýsmý taburcu edilen 8 bin 851 hastaya cerrahi iþlem yapýldýðýný belirtti.

"HALK SAÐLIÐI KOORDÝNASYON BÝRÝMÝ'NÝ KURDUK"

Koca, "8 günü geride býraktýk. Koþullar gereði halk saðlýðý hizmetleri önem kazandý. Halk Saðlýðý Koordinasyon Birimi'ni kurduk." bilgisini paylaþarak, olasý hastalýklara karþý tedbirleri aldýklarýný, bölgeye yeterli miktarda kuduz ve tetanos aþýsý sevk edildiðini ifade etti.

Uzmanlarýn afet bölgesinde içme sularýnýn saðlýk açýsýndan kontrolünü yaptýðýna iþaret eden Koca, þunlarý kaydetti:

"Þebeke suyu bulunan ve tankerlerle su daðýtýlan yerlerde þu ana kadar 1 bin 485 noktadan klor ölçümü yapýldý, klor miktarý yetersiz yerlerde süper klorlama iþlemi gerçekleþtirildi. Gaziantep, Kilis, Þanlýurfa, Diyarbakýr, Malatya, Osmaniye ve Adana'da Halk Saðlýðý Laboratuvarlarý hizmet vermeye baþladý. 415 farklý noktadan su numunesi çalýþýlmýþ, bunlardan 49'unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli iþlemler baþlatýlmýþtýr."

Deprem bölgelerindeki illere ilk günden itibaren 80 bin 516, yaralýlarýn sevk edildiði illereyse stoklara ek olarak tetanos aþýsý gönderildiðini bildiren Koca, çocukluk dönemi aþýlarýna yine ayný özenin gösterileceðini ve aþýlar konusunda herhangi bir sorunun olmadýðýný vurguladý.

"3 BÝN 677 BEBEK DÜNYAYA GELDÝ"

Afetin yaþandýðý 10 ilde, o dakikalardan bu yana 3 bin 677 bebeðin dünyaya geldiðini bildiren Koca, "Onlarýn o ilk aðlamalarýný biz biraz da can kayýplarýna aðýt gibi hissettik. Deprem þehirlerinde yeni doðmuþ bebekler hepimizin evlatlarýdýr. Allah uzun ömür versin, hayat hiç incitmesin." ifadelerini kullandý.

Bakan Koca, afet bölgesinde yaþayan 2 bin 896 gebe, 3 bin 943 lohusa ve 9 bin 685 bebeðin takibe alýndýðýný kaydetti.

Hizmet verilebilir durumdaki Aile Saðlýðý Merkezlerini faaliyete geçirdiklerini, ek çözümler tesis ettiklerini de ifade eden Koca, afetin ilk gününden itibaren 295 bin 7 kiþinin muayene edildiðini, köylere ilaç, hijyen ve ihtiyaç malzemelerinin ulaþtýrýlarak saðlýk kontrollerinin yapýldýðýný bildirdi.