Bakan Kurum Gaziantep'te: 2025'te tüm deprem bölgesi artýk afet bölgesi olarak anýlmayacak
ABONE OL

Bakan Kurum, kentteki temaslarý kapsamýnda Nurdaðý Rezerv Alaný'nda yaptýðý açýklamada, depremlerde hayatýný kaybeden vatandaþlara Allah'tan rahmet dileyerek, depremin olduðu ilk andan itibaren deprem bölgelerinde olduklarýný anýmsattý.

Göreve geldikleri ilk andan itibaren bütün ekipleriyle deprem bölgesinde olduklarýný belirten Kurum, depremde zarar gören 11 ildeki proje alanlarýnda yerinde inceleme yaptýklarýný ve annelerin yüzü gülene kadar da bölgeden ayrýlmayacaklarýný söyledi.

Kurum, Nurdaðý'nýn kendisi için özel anlam taþýyan bir yer olduðunu dile getirerek, "Bugün buraya gelirken de bir taraftan o hüznü, acýyý tekrar yaþadýk. Bir taraftan da sevinçliyiz, inþaatlarýmýz Nurdaðlý, Gaziantepli, Ýslahiyeli kardeþlerimize verdiðimiz sözler çerçevesinde inþallah kararlý bir þekilde yürümektedir. Onlarýn sevinci bizim sevincimiz, onlarýn hüznü bizim hüznümüz olacak. Ýnþallah o 6 Þubat sabahý tuttuðumuz eli, depremzede kardeþlerimiz evlerine girene kadar, onlarýn yüzü gülene kadar inþallah o eli hiçbir zaman býrakmayacaðýz. Onlarla beraber aðlayýp, onlarla beraber sevineceðiz. Beraber mücadele edeceðiz." dedi.

Deprem bölgesini asla kaderine terk etmeyeceklerini ilk günden itibaren söylediklerini hatýrlatan Kurum, vatandaþlarýn ihtiyaçlarýný gidermek ve saðlam yuvalarýna kavuþmalarý için gece gündüz çalýþtýklarýný ifade etti.

Kurum, her afetzedeye eþit hizmet götürebilmek amacýyla çalýþmalarýný sürdürdüklerini vurgulayarak þöyle devam etti:

"Bu çalýþmalarý yapmak deðerli arkadaþlar kolay deðil. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn göstermiþ olduðu liderlikle, ortaya koymuþ olduðu vizyonla gerçekleþti. Biz de tüm ekip arkadaþlarýmýzla birlikte sahada yapýlmasý gereken çalýþmalarý hep birlikte yaptýk ve burada o gün için aldýðýmýz kararlar çerçevesinde depremin üzerinde 64 gün geçti ve dünyada eþi benzeri görülmemiþ bir anlayýþla 3 ayda 180 bin konutun temelini attýk ve hamdolsun bugün o konutlarýn teslim edildiðini görüyoruz. O konutlarda oturan vatandaþlarýmýzýn yüzünün güldüðünü görüyoruz. Bize de dua ettiklerini görüyoruz. Bunlara þahitlik ediyoruz ve inþallah iþin sonuna kadar, bu iþler bitene kadar da asla ve asla deprem bölgesinden ayrýlmayacaðýz. Anadolu coðrafyasý daha önce de birçok acýlar gördü, afet gördü, savaþ gördü ve bu acýlarý, bu felaketleri vatandaþýmýz, devletimizle el ele vererek aþtý. 22 yýldýr da birçok badire atlattýk ve bu badireleri de yine bu kardeþlik hukukuyla birbirimize olan inanç ve güvenle atlattýk. Bu yaþamýþ olduðumuz felaket baktýðýnýzda 21. yüzyýlýn en büyük felaketi. Asrýn felaketi dediðimiz felaket ama o günün ilk anýndan itibaren de asrýn dayanýþmasýyla birlikte 21. yüzyýlýn en büyük deprem dönüþüm seferberliðini yürütüyoruz."

- "2025 YILINDA TÜM DEPREM BÖLGESÝ ARTIK AFET BÖLGESÝ OLARAK ANILMAYACAK"

Çalýþmalarýný il, ilçe ve köylerde sürdürdüklerinin belirten Bakan Kurum, þunlarý söyledi:

"Bir yandan yerin üstünde þu anda içinde bulunduðumuz o gün için yýkýlmýþ, aðýr hasar görmüþ yerlerimizde dükkanlarýmýzý, ticari ünitelerimizi, kreþlerimizi yapýyor, konutlarýmýzý vatandaþýmýzýn, bölgenin ihtiyaçlarý doðrultusunda, talepleri doðrultusunda inþa etmeye gayret gösteriyoruz. Bir taraftan da þehrin kalýcý altyapýsýný güçlendirecek adýmlarýmýzý atýyoruz. Þu ana kadar 11 ilimizde 276 bin konutun inþasýna baþladýk ve bu çerçevede 76 bin konutumuzun teslimini gerçekleþtirdik. Ýnþallah bundan sonraki süreçte her ay 25-30 bin konutun teslimini gerçekleþtirecek ve yýl sonuna kadar 200 bin konutu afetzede kardeþlerimize 11 ilde teslim etmiþ olacaðýz. 2025 yýlýna geldiðimizde 11 bir ilde deprem bölgesinde evine girmeyen depremzede kardeþimiz kalmayacak ve 2025 yýlýnda tüm deprem bölgesi artýk afet bölgesi olarak anýlmayacak. Bölgenin Anadolu'nun parlayan yýldýzý olarak, cazibe merkezi olarak yine burada turizmin devam ettiði, yine burada ticaretin devam ettiði þehirler, ilçeler olarak anýlacak. Bunun için de devletimiz, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn talimatlarý çerçevesinde yapýlmasý gereken tüm yatýrýmlarý yapmaktadýr. Deprem bölgesinde herhangi bir tasarruf söz konusu deðildir. Burada vatandaþýmýzýn ihtiyacý neyse, þehrin bizden beklentisi neyse o ihtiyaçlarý giderecek adýmlar kararlý bir þekilde atýlmaktadýr. Bunu Hazine ve Maliye Bakaný'mýz da geçtiðimiz hafta açýkladý. Ben kendisine de teþekkür ediyorum. Ýnþallah tüm bakanlýklarýmýzla birlikte bu konutlarýn yapýmýný gerçekleþtireceðiz. Bir yuvamýzý 1 saat daha erken vermek için gece gündüz bütün arkadaþlarýmýz çalýþacak."

Bakan Kurum, Gaziantep'te þu ana kadar 14 bin 710 ev ve iþ yerini teslim ettiklerini, Nurdaðý'ndan Ýslahiye'ye, Þahinbey'den Þehitkamil'e kadar birçok yerde toplam 32 bin 299 konut ve iþ yerinin inþasýnýn devam ettiðini dile getirdi.

- KAHRAMANMARAÞ'IN ONÝKÝÞUBAT ÝLÇESÝNE ÝLÝÞKÝN BÝLÝMSEL RAPOR AÇIKLANDI

Murat Kurum, 6 Þubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraþ'a yönelik vermiþ olduklarý bir sözü yerine getirdiklerini belirterek þunlarý kaydetti:

"Kahramanmaraþ Onikiþubat ilçesi Boðaziçi bölgesinde heyelan riski nedeniyle 'uygun olmayan alan' olarak belirlenmiþ bir bölgemizdi. Bilim insanlarýmýz, ekiplerimiz, çalýþma arkadaþlarýmýz, yerinde yapýlan zemin etütleriyle, mikro bölgeleme çalýþmalarýyla 6 ay boyunca bölgeyi tüm detaylarýyla birlikte çalýþtýlar. Biz de bilimsel raporun sonucunu bu hafta açýklayacaðýmýzýn sözünü Kahramanmaraþlý hemþerilerimize vermiþtik. Bilimsel raporun sonucuna göre, söz konusu alan üzerinde, heyelan topuðunun da içinde yer aldýðý ve eðimin yüksek olduðu yerlerde tespit edildi. Halihazýrda üzerinde yapýlaþma bulunmayan, herhangi bir konut bulunmayan ve bu yapýlaþmayla alakalý yapýlan tespitlerde heyelan riski sebebiyle 6 ay daha o alanlarýn izlenmesi kararý alýndý. Bu alanýn yine mevcutta herhangi bir yapý olmasý sebebiyle regresyon alaný olarak belirlenmesi kararý sonucu bilim insanlarýmýzla önerisi doðrultusunda alýnmýþtýr. Diðer taraftan Boðaziçi bölgesinde yapýlaþmanýn bulunduðu mevcutta vatandaþlarýmýzýn konutlarýnýn, evlerinin, iþ yerlerinin bulunduðu alanlarda da tüm inceleme ve izlemeler de tamamlanmýþ durumda. Bu alanda risk oluþturacak önemli kaymalarýn olmadýðý tespit edildi. Bilim insanlarýmýzca bu alan içinde gerekli zemin iyileþtirmeleri yapýlarak iç saha, yine iyileþtirme, heyelan kazýðý gibi önlemler alýnmak suretiyle yapýlaþma yapýlabileceði sonucuna varýlmýþtýr. Buradan da Kahramanmaraþ'ta yaþayan kardeþlerimize bu bilgiyi, bu müjdeyi paylaþmýþ olalým. Kahramanmaraþ'ýmýza, afetzede kardeþlerimize hayýrlý, uðurlu olsun diyorum."

Bakan Kurum'a, AK Parti Grup Baþkanvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlý, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin, ilçe belediye baþkanlarý ve ilgili kurumlarýn müdürleri eþlik etti.