Bakan Kurum: Ýstanbul'u deprem riskinden kurtaracaðýz
ABONE OL

Ýstanbul Baþakþehir'de kentsel dönüþümü tamamlanmýþ konutlarýn anahtar teslim töreni yapýldý. Vatandaþlara destek verdiklerini belirten Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanýmýz Murat Kurum, "12 yýl önce baþlattýðýmýz Kentsel Dönüþüm seferberliðiyle Ýstanbul'umuzda tam 905 bin evimizi ve dükkanýmýzý azimle, gayretle dönüþtürdük. Þu anda, Ýstanbul'un 39 ilçesinde; tam 180 bin evimizi ve dükkanýmýzý yeniliyoruz. Vatandaþýmýz kararýný verecek, biz de desteðimizi sunacaðýz, afetlere hazýr bir Ýstanbul'u vatandaþýmýzla el ele inþa edeceðiz. Bugüne kadar, TOKÝ eliyle çoðunluðu sosyal konut olan tam 1 milyon 400 binden fazla yuva inþa ettik" dedi.

Baþakþehir Belediyesi öncülüðünde kentsel dönüþüm projesi çerçevesinde yapýmý tamamlanan konutlarýn anahtar teslim töreni gerçekleþti. Kayapark Sakura Evleri'nde düzenlenen törene Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Baþakþehir Belediye Baþkaný Yasin Kartoðlu, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, dernek ve sivil toplum kuruluþu yöneticileri ve çok sayýda vatandaþ katýldý.

"905 BÝN EVÝMÝZÝ VE DÜKKANIMIZI AZÝMLE, GAYRETLE DÖNÜÞTÜRDÜK"

Düzenlenen programda konuþan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, " Yeniden göreve geldiðimiz 2 Temmuz'dan bu yana Daha Yaþanabilir bir Ýstanbul için önemli adýmlar atýyoruz. Baðcýlar Millet Bahçesi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoðan Külliyesi ve Basketbol Geliþim Merkezi'mizin açýlýþlarýnýn ardýndan; bugün de sizleri yeni yuvalarýnýza kavuþturmanýn heyecanýný yaþýyoruz. Yeni yuvalarýmýz hayýrlý olsun diyorum; her bir annemize, gencimize, yavrumuza, evinizde güle güle oturun. Ne zaman Ýstanbul'a bir hizmette bulunsak, hep ayný hissiyatý yaþýyoruz. Çünkü bu þehre hizmet etmeyi, þereflerin en büyüðü olarak görüyoruz. Hamdolsun, Ýstanbul'un her köþesinde izimiz var, mührümüz var. Kartal'dan Küçükçekmece'ye, Tuzla'dan Avcýlar'a kadar her ilçemizde devam eden yatýrýmlarýmýz var, projelerimiz var, hedeflerimiz var. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde 12 yýl önce baþlattýðýmýz Kentsel Dönüþüm seferberliðiyle Ýstanbul'umuzda tam 905 bin evimizi ve dükkânýmýzý azimle, gayretle dönüþtürdük. Ailelerimizin buralarda güven içinde yaþamalarýna, on binlerce esnafýmýzýn huzur içinde ekmek kazanmasýna vesile olduk" Ýfadelerini kullandý.

"1 MÝLYON 400 BÝNDEN FAZLA YUVA ÝNÞA ETTÝK"

Konuþmalarýna devam eden Kurum, "Allah'a hamd ediyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Þu anda, Ýstanbul'un 39 ilçesinde; tam 180 bin evimizi ve dükkanýmýzý yeniliyoruz. Biz bugüne kadar tutamayacaðýmýz sözü vermedik, hep sözlerimizin arkasýnda durduk. Cenab-ý Allah da bizi milletimize, sizlere hiç mahcup etmedi. Þimdi yine söz veriyoruz. Ýnþallah bundan sonra da sizin desteklerinizle, annelerimizin dualarýyla Türkiye'de dönüþüme girmemiþ tek bir saðlýksýz ev býrakmayana kadar azimle, kararlýlýkla çalýþacaðýz. Bu hedefe giden yolda bir týkanýklýða hiç tahammülümüz yok. Bu sebeple; Ýstanbul'u depreme hazýrlayan, vatandaþýmýza yeni yuvalarda yaþama imkâný sunan Yarýsý Bizden Kampanyamýzý güncelliyoruz. Vatandaþýmýz kararýný verecek, biz de desteðimizi sunacaðýz, afetlere hazýr bir Ýstanbul'u vatandaþýmýzla el ele inþa edeceðiz.

Týpký deprem bölgesindeki kardeþlerimizle olduðu gibi; Ýstanbul'da da tam bir devlet-millet iþ birliðini, birlik ve beraberliðini hayata geçireceðiz. Bildiðiniz gibi; Yarýsý Bizden kampanyamýzda vatandaþýmýzýn ihtiyaç duyduðu bazý iyileþtirmeler yapmýþ, yeni baþvuru dönemini baþlatmýþtýk. Tarih kýsýtlamasýný kaldýrarak, Ýstanbul'umuzun 39 ilçesinde, vatandaþýmýzýn süresiz baþvuru yapmasýný saðladýk. Hiçbir vatandaþýmýzýn hak kaybý yaþamasýna da izin vermedik. 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira taþýnma ile toplamda 1,5 milyon liralýk desteði sizlere sunmaya devam ediyoruz. Þimdi, vatandaþýmýz dönüþümden en güzel þekilde faydalansýn diye yeni bir adým daha atýyoruz. Alan bazlý büyük dönüþümlerde, site dönüþümlerinde vatandaþýmýz uzlaþma saðlamýþsa; Bakanlýk olarak hemen devreye giriyoruz. TOKÝ ve Emlak Konut güvencesiyle dönüþümü baþlatýyoruz. Tabi depreme hazýrlýðý sadece saðlýksýz yapýlarýn yenilenmesi olarak görmüyoruz. Yeni sosyal konutlar inþa etmeyi de dönüþüm sürecinin kýymetli bir parçasý olarak görüyoruz. Hatýrlayacaksýnýz. "Ev sahibi olmayan hiçbir dar gelirli vatandaþýmýz kalmayacak." demiþtik. Bugüne kadar, TOKÝ eliyle çoðunluðu sosyal konut olan tam 1 milyon 400 binden fazla yuva inþa ettik. Ýstanbul'umuz da sosyal konut çalýþmalarýmýzdan hak ettiði payý aldý. Ýstanbul'umuzda dar gelirli kardeþlerimiz için on binlerce sosyal konutu en güzel þekilde teslim ettik. Halen binlerce sosyal konutumuzun inþasýna hýzla devam ediyoruz" Þeklinde konuþtu.

"537 KONUT VE 35 DÜKKÂNIMIZI TESLÝM EDÝYORUZ."

Konuþmalarýna devam eden Bakan Kurum, "Kayapark Sakura Evleri Güvercintepe ve Þahintepe Kentsel Dönüþüm Projelerimiz ile Yuvam Bahçeþehir Sosyal Konut Projemiz kapsamýnda Belediyemizin inþa ettiði yeni sýcak yuvalarýmýzýn, bereketli dükkânlarýmýzýn anahtarlarýný sizlere teslim ediyoruz. 1.479 yeni yuvamýzý, 79 dükkânýmýzý Baþakþehir'imize kazandýrmanýn mutluluðunu yaþýyoruz. Kayapark Sakura Evleri ile Þahintepe Kentsel Dönüþüm Projelerimiz kapsamýnda 537 konut ve 35 dükkânýmýzý teslim ediyoruz. Ayrýca, Yuvam Bahçeþehir Sosyal Konut Projemiz kapsamýnda 942 konut ve 44 dükkânýmýzý da þehit yakýnlarýmýz, gazilerimiz ve engelli kardeþlerimiz baþta olmak üzere dar gelirli kardeþlerimize armaðan ediyoruz. Bugün anahtarlarýný teslim ettiðimiz kentsel dönüþüm projelerimizi yürütürken Baþakþehir Belediyemizle birlikte büyük bir hassasiyetle çalýþtýk. Ben belediye baþkanýmýza ve Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýmýza çok teþekkür ediyorum. Sað olsunlar, var olsunlar." þeklinde konuþtu

"SAYIN ÖZEL'E ACÝLEN ÝZMÝR'Ý ÞAHSÝ MESELE HALÝNE GETÝRMEMESÝNÝ TAVSÝYE EDÝYORUM"

Katýlýmcýlara olan konuþmasýna devam eden Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðilikliði Bakaný Murat Kurum, "Deprem, ülkemizin en acý hakikatidir. Son 100 yýlda depremler nedeniyle çok derin acýlar gördük. Geçtiðimiz yýl 6 Þubat'ta asrýn felaketini yaþadýk.

On binlerce canýmýzý, sele dönen gözyaþlarýmýzla topraða verdik. Göreve geldiðimizden bu yana geçen üç ayda onlarca kez deprem bölgesine gittik. Þu anda, 11 ilimizde 452 bin konut ve iþ yerini süratle yapmak için, 2025 sonunda herkesin evine yerleþmesi için canýmýzý diþimize takýyoruz. Biz depremin bütün izlerini silmek için koþarken, maalesef CHP genel baþkanýnýn haksýz ithamlarýna maruz kalýyoruz. Kendisi Hatay'ý ziyaret etmiþ ve "Hatay'ý unutturmayacaðýný söylemiþ, Hatay benim þahsi meselem" demiþ. Halbuki Hatay'ý deprem sonrasýnda yalnýz býrakan kendileridir. Hatay halkýna umut daðýtýp,o umutlarý boþa çýkaranlar kendileridir.

"Deprem bölgesinde konut yapacaðýz, halkýmýza daðýtacaðýz." dediler ancak tek bir yuva kurmadýlar. Tek bir çocuðun yüzünü güldürmediler, Tek bir annenin gözyaþýný dindirmediler. Tek bir yuva yapmadýklarý gibi söz verdikleri Ulu Cami'yi restore etmekten imtina ettiler. Buradan ifade ediyorum. Hatay sahipsiz deðildir. Hatay bize emanettir; Hatay devletimize emanettir, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'a emanettir.

Ben Sayýn Özel'e acilen Ýzmir'i þahsi mesele haline getirmemesini tavsiye ediyorum. Çünkü bugün Ýzmir Körfezi çürüyor. Çünkü Ýzmir Körfezinde balýklar ölüyor, oksijen azalýyor, kötü koku Ýzmirlileri çileden çýkarýyor. CHP'li Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yýllardýr havaya bakýp ýslýk çalýyor, sorumluluklarýný yerine getirmiyor. Eðer siz, þahsi bir mesele yapacaksanýz, Ýzmirli kardeþlerimizin geleceðini meseleniz yapýn. Ben deprem bölgesinde alýn teri döken biri olarak þunu söylemek istiyorum. 14 milyon insanýmýzýn yaþadýðý deprem bölgesi; Türkiye'nin için yeni bir milli mücadele alanýdýr. Biz Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde hiç kimsenin böyle yersiz tartýþmalarla bu mücadeleyi baltalamasýna müsaade etmedik, etmeyeceðiz." Dedi.

Programda yapýlan protokol konuþmalarýnýn ardýndan, katýlýmcýlar dönüþümün yapýldýðý arazide fidan dikimi yaptý. Program fidan dikiminin ardýndan sonlandý.