Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesine iliþkin sunumunda, geçen 4 ayda nüfusun yüzde 51'inin yaþadýðý 28 ilde deðerlendirme toplantýlarý gerçekleþtirdiklerini söyledi.
Saðlýk Bakanlýðýný, sadece Türkiye'nin bugünkü saðlýk sorunlarýnýn çözümü için deðil, saðlýklý bir nesil yetiþtirmek ve saðlýklý bir toplum olarak geleceðe yürümek açýsýndan fevkalade önemli görevleri olan bir kurum olarak gördüklerini vurgulayan Memiþoðlu, saðlýk sektörünü bir bütün olarak deðerlendirdiklerini ifade etti.
Memiþoðlu, Türkiye'nin saðlýk hizmeti sunumunda son 22 yýlda önemli mesafe katettiðini dile getirerek, "Türkiye'yi bu alanda dünya çapýnda söz sahibi olan marka ülke haline getiriyoruz. Bu yolda, istiþareye ve ortak akla büyük önem veriyoruz. Üniversitelerimizle, özel sektörümüzle ve tüm paydaþlarýmýzla el ele, omuz omuza vererek Türkiye'nin üreten saðlýk sistemini inþa ediyoruz." diye konuþtu.
Türkiye'nin, saðlýk hizmetine en rahat eriþilebilen ülkelerden biri olduðuna iþaret eden Memiþoðlu, önceliði, koruyucu saðlýk hizmetlerine verdiklerinin altýný çizdi. Memiþoðlu, bu kapsamda vatandaþlarýn saðlýk hizmetine ulaþtýðý ilk kapýnýn aile hekimi olmasýný ve aile hekimlerinin saðlýðýn nabzýný tutmasýný istediklerini belirterek, "Bu süreçte aile hekimliðimizi güçlendiriyoruz, daha da güçlendireceðiz. Ýkinci ve üçüncü basamakla entegrasyonlarýný arttýrarak, vatandaþýmýzýn doðru yerde, doðru zamanda, etkin tedaviyi alarak þifa bulmasýna önem veriyoruz. Hekim-hasta iliþkisinde güveni ve manevi boyutu önemsiyoruz. Aile hekimliðini de hekim-hasta iliþkisinde güvenin tesis edildiði baþlangýç noktasý olarak görüyoruz." deðerlendirmelerinde bulundu.
- "ARTAN TALEPLER KARÞISINDA HALEN PERSONEL ÝHTÝYACIMIZ DEVAM ETMEKTEDÝR"
Bakan Memiþoðlu, saðlýk hizmetlerine eriþimin, anayasal bir hak olduðunu anlatarak, saðlýk hizmetinde memnuniyetin, hizmet alanýn da hizmet verenin de memnuniyetine baðlý olduðunu söyledi.
Son 22 yýlda saðlýk alanýnda büyük bir deðiþim ve geliþim yaþandýðýna iþaret eden Memiþoðlu, "Bunun olumlu sonuçlarýný Kovid-19 pandemisi sürecinde gördük. Yaþadýðýmýz büyük deprem felaketi sonrasýnda, sunduðumuz saðlýk hizmetiyle dünyaya örnek olduk. Türkiye'nin saðlýk sisteminin geliþmiþliðini, saðlýk çalýþanlarýmýzýn bilgi, özveri ve kalitesiyle tüm dünyaya gösterdik. Bu duygularla, saðlýk ailemize þükranlarýmýzý arz ediyorum. Hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýza ve saðlýk çalýþanlarýmýza Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
Bakan Memiþoðlu, saðlýk çalýþaný sayýsýnýn 1,5 milyona yaklaþtýðýný bildirerek, þunlarý kaydetti:
"Halihazýrda 109 bin 256 uzman hekimimiz, 53 bin 747 asistan hekimimiz, 58 bin 646 pratisyen hekimimiz, 48 bin 836 diþ hekimimiz, 326 bin 486 hemþire ve ebemiz, 851 bin 174 diðer saðlýk çalýþanýmýzla vatandaþlarýmýza saðlýk hizmeti vermekteyiz.
2002'den bu yana toplam nüfusumuz yaklaþýk yüzde 25 artarken, saðlýk hizmeti sunan personel sayýmýzý yüzde 283, hekim sayýmýzý yaklaþýk yüzde 141, hemþire ve ebe sayýmýzý yüzde 187 artýrdýk. Sadece bu sene kamuya 10 bini uzman hekim olmak üzere 74 binden fazla personel aldýk. Bu insan kaynaðýný da adil ve dengeli bir þekilde daðýtýyoruz. 2002 yýlýnda uzman hekim baþýna düþen nüfus açýsýndan, en yüksek ve en düþük bölge arasýnda 7 kat fark varken, günümüzde bu fark azalarak 2,5 kata indi. Saðlýk çalýþaný sayýmýzda OECD ülkelerine kýyasla hýzlý bir artýþ yaþamamýza raðmen, artan talepler karþýsýnda halen personel ihtiyacýmýz devam etmektedir."
- "KAMU HASTANELERÝ YATAK SAYIMIZI 172 BÝN 457'YE YÜKSELTTÝK"
Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, Türkiye'de saðlýk hizmet sunumunda üniversiteler ve özel sektörün önemli bir rol aldýðýný ancak hizmetin büyük bölümünün kamu hastaneleri tarafýndan yürütüldüðünü anlatarak, "984 hastanemiz, 8 bin 198 Aile Saðlýðý Merkezimiz, 1237 laboratuvarýmýz, 973 Toplum Saðlýðý Merkezimiz, 138 Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezimiz, 269 Saðlýklý Hayat Merkezimiz, 585 Diyaliz Merkezimiz, 3 bin 494 Acil Yardým Ýstasyonumuz ve 188 Ruh Saðlýðý Merkezimiz bulunmaktadýr. Mevcut hastanelerimizin yüzde 79'unu son 22 yýlda ya yeniledik ya da yeniden inþa ettik. Toplamda 779 hastane ile yaklaþýk 144 bin yatak kapasitesi üretmiþ olduk ve kamu hastaneleri yatak sayýmýzý 172 bin 457'ye yükselttik." deðerlendirmelerinde bulundu.
Gelinen nokta itibarýyla 2002'de 49 yýl olan hastanelerin ortalama yaþýný, 13 yýla kadar düþürdüklerini dile getiren Memiþoðlu, koðuþ sistemini terk ederek yeni hastanelerde tek ya da 2 kiþilik oda sistemini oluþturduklarýný, 2002'de yüzde 6 olan nitelikli yatak oranýný yüzde 82'ye çýkarttýklarýný bildirdi.
Aile Saðlýðý, Saðlýklý Hayat ve Toplum Saðlýðý merkezlerinden oluþan 1'inci basamak yatýrým programýnda 1228 tesis bulunduðunu söyleyen Memiþoðlu, bunlardan 261'inin inþaatýnýn devam ettiðini; 776'sýnýn proje ve arsa, 191'inin ise ihale aþamasýnda olduðunu kaydetti.
Bakan Memiþoðlu, "2'nci ve 3'üncü basamakta ise 437 tesiste toplam 61 bin 168 yeni yatak ve 2 bin 574 yeni diþ ünitesini hizmete almayý planlýyoruz. Bunlardan 178'inin inþaat çalýþmalarý devam ediyor. 223'ü proje ve arsa aþamasýndayken, 36'sý ihale aþamasýna gelmiþtir." dedi.
- "DEPREMDEN ETKÝLENEN ÝLLERDE SAÐLIK ALTYAPISINI GÜÇLENDÝRMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"
Aðýz ve diþ saðlýðý hizmetlerini modernize ederek güçlendirdiklerinin altýný çizen Memiþoðlu, sözlerine þöyle devam etti:
"138 Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi ve 41 Aðýz ve Diþ Saðlýðý Hastanesi ile hizmet veriyoruz. 2002 yýlýnda 100 bin kiþiye düþen diþ hekimi sayýsý 25 iken, bu sayý 2024 yýlýnda 57'ye yükseldi. Asrýn felaketi, büyük depremin yaþandýðý bölgemizde Hatay Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi ile Defne, Ýskenderun, Payas, Nurdaðý ve Oðuzeli Devlet hastaneleri olmak üzere toplam 1250 yatak kapasiteli 6 Acil Durum Hastanesini hizmete açtýk.
Yýl sonuna kadar Altýnözü, Erzin, Türkoðlu, Nurhak, Çelikhan devlet hastaneleri ve Kahramanmaraþ Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi olmak üzere toplam 824 yatak kapasitesine sahip 6 Acil Durum Hastanemizi de vatandaþlarýmýzýn hizmetine sunmayý hedefliyoruz. Deprem bölgesinde 1875 yataklý Gaziantep Þehir, 350 Yataklý Adýyaman Kadýn Doðum ve Çocuk, 100 yataklý Adana Karþýyaka Devlet ve elliþer Yataklý Diyarbakýr Çermik ile Osmaniye Bahçe devlet hastanelerinin inþaat çalýþmalarýný tamamladýk."
Bakan Memiþoðlu, Kahramanmaraþ Devlet, Gaziantep 25 Aralýk Devlet ek binasý, Gaziantep Cengiz Gökçek Kadýn Doðum ve Çocuk, Nizip ve Düziçi devlet hastaneleri olmak üzere toplamda 1750 yatak kapasitesine sahip 5 hastaneyi daha 2025 yýlýnda hizmete açarak depremden etkilenen illerde saðlýk altyapýsýný güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti. Memiþoðlu, "Asrýn felaketinden etkilenen bölgelerimizde yapýmýna hýzla devam edilen 1700 yataklý Þanlýurfa Þehir, 1000 yataklý Diyarbakýr Kayapýnar Þehir, 600 yataklý Ýskenderun Devlet hastaneleri gibi büyük projelerimizin yaný sýra artýk ihale aþamasýna geldiðimiz biner yataklý Kahramanmaraþ ve Hatay Þehir hastanelerini de bu kapsama 2025 yýlýnda dahil edeceðiz." bilgisini verdi.
- "14 BÝN NÝTELÝKLÝ YENÝ YATAÐI SAÐLIK SÝSTEMÝMÝZE KAZANDIRMIÞ OLACAÐIZ"
Bakan Memiþoðlu, bu yýl Türkiye genelinde toplam 3 bin 986 yatak kapasiteli 34 hastaneyi tamamlayarak vatandaþlarýn istifadesine sunduklarýný ifade ederek, yapým çalýþmalarýnýn büyük oranda tamamlandýðý Baðcýlar Eðitim ve Araþtýrma Kadýn Doðum ve Çocuk, Niðde, Bartýn ve Erzincan devlet hastaneleri olmak üzere toplam 1600 yataklý hastaneyi yakýn zamanda hizmete açacaklarýný söyledi.
Aydýn, Samsun, Ordu ve Bursa Çekirge Ali Osman Sönmez þehir hastaneleri ile Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Edirne Uzunköprü, Antalya Aksu ve Van Gevaþ devlet hastaneleri gibi 2025'te tamamlamayý hedefledikleri 59 projeyle birlikte toplamda 8 bin 12 yatak ve 369 diþ ünitesi kapasiteli saðlýk tesislerini de vatandaþlarýn hizmetine sunacaklarýný dile getiren Memiþoðlu, "Ýnþaatý devam eden diðer þehir hastanelerimizi de tamamladýðýmýzda 14 bin nitelikli yeni yataðý saðlýk sistemimize kazandýrmýþ olacaðýz. Proje çalýþmalarýný tamamladýðýmýz Hatay, Kahramanmaraþ ve Van þehir hastanelerinin yapým ihalesine önümüzdeki ay çýkýyoruz." diye konuþtu.
Memiþoðlu, baþta Ýstanbul, Ýzmir ve Kocaeli olmak üzere deprem riskiyle karþý karþýya bulunan illerde de saðlýk tesislerinin fiziki altyapýsýný güçlendireceklerini vurgulayarak, bu kapsamda Ýstanbul'da proje çalýþmalarý sürdürülen Haydarpaþa ve Siyami Ersek Saðlýk Kampüsü ve Süreyyapaþa, Fatih Sultan Mehmet þehir hastaneleri ile Okmeydaný Prof. Dr. Cemil Taþcýoðlu, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçýn ve Kartal Dr. Lütfi Kýrdar þehir hastanelerinin ikinci faz yapým ihalelerini de 2025'te baþlatacaklarýný bildirdi.
Ýzmir'deki Tepecik, Atatürk, Bozyaka ve Dr. Behçet Uz Eðitim ve Araþtýrma hastanelerinin yenileme proje çalýþmalarýnýn da devam ettiðini ifade eden Memiþoðlu, Kocaeli'de ise Darýca ve Derince Eðitim ve Araþtýrma hastanelerinin yatýrým programýna alýnmasýný teklif ettiklerini kaydetti.
Bakan Memiþoðlu, yatýrým programlarýnda yer alan Seka Devlet Hastanesi ek bina projesini en kýsa zamanda hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, Diyarbakýr Yeniþehir, Muðla, Konya ve Tokat Þehir hastanelerinin arsa ve proje çalýþmalarýnýn devam ettiðini söyledi.
Memiþoðlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesinin sunumunda, yüksek teknolojiye sahip cihaz kapasitesini her geçen gün artýrdýklarýný, halihazýrda 1026 MR, 1381 BT, 230 LINAC, 174 PET CT, 27 Tomoterapi, 43 Brakiterapi ve 19 Cyberknife cihazýnýn hastanelerde bulunduðunu anlattý.
Saðlýk sektöründe özellikli hizmetlere ulaþýlabilirliði kolaylaþtýrmak için de çalýþtýklarýný vurgulayan Memiþoðlu, 59 Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, 330 Eriþkin ve Pediatrik KVC Merkezi, 118 Kemik Ýliði Transplantasyon Merkezi, 45 Robotik Cerrahi Merkezi ve 174 Üremeye Yardýmcý Tedavi Merkezinin vatandaþlarýn hizmetine sunulduðunu ifade etti.
Bakan Memiþoðlu, 63 Eriþkin ve Çocuk Arýndýrma Merkezi, 79 Ayakta Arýndýrma Merkezi ve 16 Baðýmlý Hastalar için Rehabilitasyon Merkezinin hizmet verdiðini, bunlarýn sayýsýnýn artýrýlmasýna yönelik çalýþmalarýn sürdüðünü dile getirerek, yüksek donaným kapasitesiyle hizmet veren yoðun bakým yatak sayýsýnýn 48 bini aþtýðýný, Kovid-19 döneminde yoðun bakým yatak sayýsýnýn 1,5 kat artýrýldýðýný kaydetti.
- SAÐLIK SEKTÖRÜNE 9 AYDA 796 MÝLYON KEZ MÜRACAAT EDÝLDÝ
Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, vatandaþlarýn saðlýk hizmeti baþvurularýna deðinerek, "2023'te 973 milyon kez saðlýk hizmetine müracaat oldu, bunlarýn yüzde 88'i Bakanlýðýmýza baðlý kuruluþlara yapýldý. 2024'ün 9 ayýnda ise 796 milyon kez müracaat oldu; 10 milyon 655 bin hastamýz yatarak tedavi gördü." diye konuþtu.
Bu yýlýn 9 ayýnda A, B, C grubu hastanelerde 4,6 milyon ameliyat gerçekleþtirildiðini bildiren Memiþoðlu, þu bilgileri paylaþtý:
"Acil saðlýk hizmetlerinde 5 bin 668 ambulans ve 3 bin 494 acil yardým istasyonu ile hizmet veriyoruz. 2024'te 6 milyona yakýn vatandaþýmýzý ambulanslarýmýzla saðlýk tesislerimize naklettik. 42 ilimizde, 25 Yanýk Merkezimiz ve 36 Yanýk Ünitemizle toplam 711 yanýk yataðý kapasitesine sahibiz. Engelli, yaþlý ve kronik hastalýklarý nedeniyle eve, yataða ve cihaza baðýmlý olan vatandaþlarýmýzý yalnýz býrakmýyoruz. 2012'den bu yana yaklaþýk 2 milyon 682 bin hastamýza ziyaret gerçekleþtirdik."
- "2024'ÜN 10 AYINDA 4 BÝN 548 ORGAN NAKLÝ GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ"
Bakan Memiþoðlu, 81 ilde afet ve acil durumlarda ilk müdahaleyi gerçekleþtirecek 30 bölge koordinatörlüðünün bulunduðunu, olasý Marmara depremi ve çeþitli afetlere dönük saðlýk hizmetleri planlamalarý ve tatbikatlarýný yaptýklarýný anlattý.
Memiþoðlu, "75 böbrek, 52 karaciðer, 15 kalp, 9 pankreas, 2 akciðer nakil merkezimizle sadece 2024'ün 10 ayýnda 4 bin 548 organ nakli gerçekleþtirildi. Organ ve doku baðýþý konusunda toplumsal duyarlýlýðý artýrmak üzere ulusal ve bölgesel projeler gerçekleþtiriyoruz. Gönüllü baðýþçý sayýmýz 1 milyon 632 bini aþtý. Yurt içindeki akraba dýþý kök hücre nakillerinin yüzde 90'ýný TÜRKÖK aracýlýðýyla saðlýyoruz." ifadesini kullandý.
- "11 BÝNDEN FAZLA NADÝR HASTALIK TANILI VATANDAÞIMIZI KAYIT ALTINA ALDIK"
Nadir hastalýklara yönelik çalýþmalar hakkýnda da bilgi veren Memiþoðlu, "Nadir Hastalýklar Ulusal Kayýt Sistemi'ni kurduk ve önemli bir veri tabaný oluþturduk. Böylece nadir hastalýðý olan hastalarýn takibini kolaylaþtýrdýk. Bu sistemle bugüne kadar 11 binden fazla nadir hastalýk tanýlý vatandaþýmýzý kayýt altýna aldýk. Yürüttüðümüz Otizm Tarama Programlarý ile 2,5 milyon çocuðumuzu taradýk." dedi.
- "YENÝ AÞILAR ÜRETMEK ÜZERE BÝR EKOSÝSTEM OLUÞTURUYORUZ"
Bakan Memiþoðlu, saðlýkta AR-GE ve ÜR-GE projelerine de destek olunduðuna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"2025 yýlý itibarýyla 1600 projeyi destekliyor ve yaklaþýk 2 milyar 153 milyon lira AR-GE finansmaný saðlamýþ oluyoruz. Dünyada Kovid-19 pandemisinde aþý üretebilen ilk 7 ülkeden birisi olan ülkemizde, yeni aþýlar üretmek üzere bir ekosistem oluþturuyoruz. Türkiye'nin kendi ihtiyacý olan aþýlarý ülkemize kazandýrýyoruz. Orta vadeli hedefimiz ise ülkemizi aþýlarý sadece tüketen deðil, üretip ihraç eden bir ülke haline getirmektir. Vatandaþlarýmýzýn kullandýðý ilaçlarýn, kutu bazýnda yaklaþýk yüzde 91'ini, deðer bazýnda ise yaklaþýk yüzde 57'sini ülkemizde üretiyoruz."
- YILDA 41 MÝLYONA YAKIN ÝNSAN KRONÝK HASTALIKLAR NEDENÝYLE VEFAT EDÝYOR
Memiþoðlu, dünya nüfusunun hýzla artmasý ve yaþlanmasýnýn saðlýk hizmetlerine yönelik talebi artýrdýðýna; yakýn dönemin en büyük kýrýlmalarýndan birinin Kovid-19 salgýnýnda yaþandýðýna dikkati çekerek, "Ýçinde bulunduðumuz, 'kronik hastalýklar asrý' olarak bilinen devirde, her yýl 41 milyona yakýn insan bu sebeple hayatýný kaybediyor. Dolayýsýyla saðlýk sistemleri kurgulanýrken, deðiþen hastalýk yükünü de dikkate almak gerekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Saðlýk sistemlerinin kriz yönetme kabiliyetlerinin daha kapsamlý ve ayrýntýlý þekilde planlanmasý ve donatýlmasý gerektiðinin ortaya çýktýðýný belirten Memiþoðlu, salgýnla beraber toplumun saðlýk farkýndalýðýnýn arttýðýný, koruyucu saðlýk hizmetlerinin öneminin bir kez daha anlaþýldýðýný dile getirdi.
Kemal Memiþoðlu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "þehir hastaneleri" vizyonunun ne kadar önemli olduðunun da salgýn sürecinde ortaya çýktýðýna dikkati çekti.
- "ÝNSANLIKTAN NASÝBÝNÝ ALMAMIÞLAR ÇETESÝ"
Bakan Memiþoðlu, "yenidoðan çetesi"ne iliþkin ise þu ifadeleri kullandý:
"Yakýn zamanda ülkemizde bazý yenidoðan birimlerinde yaþanan ve hepimizi derinden üzen hadiseye de deðinmek istiyorum. Ancak yargýya intikal etmiþ, soruþturma aþamasýndan kovuþturma aþamasýna geçilmiþ bir dosya olduðu için detaylara giremeyeceðim. Bizim için bu operasyonun adý, 'çürük elma operasyonu', çetenin adý da 'insanlýktan nasibini almamýþlar çetesi'dir. Çocuklarýmýzýn saðlýðý ve güvenliði konusunda duyduðumuz endiþe her þeyin ötesindedir. Biz hekimlerin meslek yemini, hayatý korumak ve insan saðlýðýný her þeyin üstünde tutmaktýr. Bu yemine aykýrý düþecek hiçbir þeye müsaade etmedik, etmeyeceðiz.
Saðlýk Bakanlýðý olarak vatandaþlarýmýzýn saðlýðýný tehlikeye atabilecek uygulamalara müsaade etmeyeceðimizi kesin bir dille belirtiyoruz. Her zaman olduðu gibi yasa dýþýlýk ve usulsüzlüklerle mücadele ettik ve mücadele etmeye devam edeceðiz."
Memiþoðlu, bu kapsamda, idari denetimlere ilaveten bilim insanlarýyla kanýta dayalý týp uygulamalarý ve risk yönetimini ihtiva eden yeni bir denetim modelini hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, "Yenidoðan Yoðun Bakým Denetim ve Deðerlendirme Bilimsel Komisyonu ile baþlattýðýmýz bu sistemi, tüm branþlarda da uygulamaya alýyoruz. Sadece 2024'te 46 bin 160 olaðan ve 7 bin 318 olaðan dýþý denetim gerçekleþtirdik. Bu denetimler neticesinde çok sayýda 'faaliyet durdurma' ve 'idari para cezasý' verdik; ayrýca suç duyurusunda bulunduk." diye konuþtu.
- AÝLE HEKÝMLÝÐÝ
Kemal Memiþoðlu, son 4 ayda baþarýya dayalý bir aile hekimliði ödeme sistemini uygulamaya koyduklarýný, kayýtlý nüfus sayýsý yerine hastalýk yüküne göre modellenen yeni sistemle aile hekimlerinin vatandaþlara ayýracaðý süreyi artýrdýklarýný söyledi. Memiþoðlu, "Koruyucu saðlýk hizmetlerini merkeze alan, kronik hastalýklarý kapsamlý þekilde takip eden, muayene sayýsý yerine teþhis ve tedavi sürecinin etkinliðini artýran yeni modeli daha da geliþtiriyoruz. Yöneticilerimizi, baþarý kriterleri ile takip ediyor ve deðerlendiriyoruz." sözlerini sarf etti.
Saðlýk eðitimi ve hizmetinin kalitesini, etkinliðini ve verimliliðini artýrmak amacýyla YÖK ile "Saðlýk Hizmetleri ve Eðitim Koordinasyon Komisyonu"nu kurduklarýný anlatan Memiþoðlu, normal doðumu teþvik etmek amacýyla eylem planýný hayata geçirdiklerini, Baðýmlýlýkla Mücadele, Saðlýkta Þiddetin Önlenmesi ve Saðlýk Okuryazarlýðý yeni eylem planlarýnýn hazýrlandýðýný aktardý.
- "ÝYÝ HEKÝMLÝK UYGULAMALARINI ÖDÜLLENDÝRÝP, DEÐERLÝ KILACAÐIZ"
Türkiye Yüzyýlý hedefleri doðrultusunda saðlýk alanýndaki yol haritasýna iliþkin bilgi veren Memiþoðlu, koruyucu saðlýk hizmetini geliþtireceklerini; doðru yerde, doðru zamanda, etkin tedavinin mümkün olacaðý, verimli ve sürdürülebilir saðlýk sistemini güçlendireceklerini ifade etti.
Þeffaf, biliþim tabanlý, bilimsel verilere ve risk yönetimine dayalý, yapay zekanýn kullanýlacaðý, çoklu denetim mekanizmasýný geliþtireceklerini belirten Memiþoðlu, þunlarý kaydetti:
"Ýyi hekimlik uygulamalarýný ödüllendirip, deðerli kýlacaðýz. Kanýta Dayalý Geleneksel Týp Uygulamalarýný güçlendireceðiz. Baþta gýda takviyeleri olmak üzere halk saðlýðýný doðrudan etkileyen ürünlerle ilgili çalýþma yapacaðýz. Genetik bazlý kiþisel tedavilerin ülkemizdeki uygulamalarýný yaygýnlaþtýracaðýz. Akýlcý laboratuvar, akýlcý görüntüleme ve akýlcý ilaç kullanýmý programlarýyla saðlýk hizmetlerinde maliyet etkin hizmet sunumunu geliþtireceðiz. Yeni nesil ilaçlarýn geliþtirilmesi için yapýlan çalýþmalarý destekleyeceðiz. Evde saðlýk hizmetlerinde uzaktan saðlýk hizmet sunumu ve tele-týp uygulamalarýnýn kullanýmýný yaygýnlaþtýracaðýz."
- "ÖZEL HASTANELERÝN ÝÞLEYÝÞÝNE ÝLÝÞKÝN DÜZENLEME ÇALIÞMALARIMIZ DEVAM EDÝYOR"
Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, kamu hastanelerinde görev yapan hekimlerin mesai sonrasý çalýþmalarýný özendireceklerini ifade ederek, "Özel hastanelerin iþleyiþi, saðlýk meslek mensuplarýnýn serbest meslek icrasý kurallarý, saðlýk yapýlarý ve saðlýk araçlarýna iliþkin düzenleme çalýþmalarýmýz devam ediyor." dedi.
Memiþoðlu, ilköðretim çaðýndaki çocuklar için "Saðlýklý Çocuk Saðlýklý Gelecek" programý ile koruyucu saðlýk davranýþlarýný geliþtireceklerini; beslenme ve obezite, hareketli yaþam ve stresle mücadele konularýnda koruyucu programlarý güçlendireceklerini de söyledi.
- "ÜRETEN SAÐLIK MODELÝ" OLUÞTURULACAK
Bakan Memiþoðlu, saðlýk sektörünü Türkiye'nin lokomotif sektörü haline getirmeyi hedeflediklerini kaydederek, bu kapsamda Türkiye Saðlýk Enstitüleri Baþkanlýðý (TÜSEB) öncülüðünde tüm paydaþlarý kapsayan Üreten Saðlýk Modeli'nin oluþturulacaðýný bildirdi. Bu modelin saðlýkta önemli bir dönüþüm sürecini tetikleyeceðini vurgulayan Memiþoðlu, þu bilgileri verdi:
"Üreten Saðlýk Modelimiz ile üniversitelerin AR-GE çalýþmalarýný, sanayinin üretim gücünü ve devletin teþvik eden rolünü bir araya getiriyoruz. Bu sayede teknolojik geliþimi desteklemeyi; ülkemizin saðlýk ürünlerinde dýþa baðýmlýlýðýný azaltmayý ve küresel rekabette söz sahibi olmayý amaçlýyoruz.
Üreten Saðlýk Modelimiz çerçevesinde, araþtýrma hastanelerinde Teknoloji Transfer Ofisleri kuracaðýz. Ülkenin ihtiyaç duyduðu ve dýþa baðýmlý olduðu kritik saðlýk ürünlerini belirleyip, AR-GE ve üretim süreçlerini planlayacaðýz. Ekiplere gerekli bilgi ve deneyimin aktarýlmasý için rehberlik edeceðiz. En önemlisi de Üreten Saðlýk Modeli ile AR-GE projelerine finansal destek saðlayacaðýz. Ürünlerin güvenilirliðinin ve etkinliðinin klinik çalýþmalarla kanýtlanmasýný teþvik edeceðiz. Ticari ürüne dönüþmeleri için teknoloji transfer ofislerini devreye sokacaðýz."
- "BAKANLIÐIMIZ ÝÇÝN 1 TRÝLYON 20 MÝLYAR 317 MÝLYON LÝRA ÖDENEK ÖNGÖRÜYORUZ"
Bakan Memiþoðlu, Sayýþtay Baþkanlýðýnýn 2023 Yýlý Saðlýk Bakanlýðý Denetim Raporu'nu dikkatle deðerlendirdiklerini, Baþkanlýðýn tespitleri doðrultusunda gerekli adýmlarýn atýlmasýný saðladýklarýný söyledi.
Sayýþtay denetimlerini bir fýrsat olarak gördüklerinin, kamu kaynaklarýný etkili ve amacýna uygun bir þekilde kullanmak noktasýnda duyarlý olduklarýnýn altýný çizen Memiþoðlu, Saðlýk Bakanlýðý merkez ve taþra teþkilatýnýn yaný sýra baðlý ve ilgili kuruluþlarýnýn 2023 yýlý kesin hesaplarý hakkýnda bilgiler paylaþtý.
Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesi hakkýnda ise Memiþoðlu, "2025 yýlý Merkezi Yönetim Bütçesinde Bakanlýðýmýz için 1 trilyon 20 milyar 317 milyon lira, Türkiye Hudut ve Sahiller Saðlýk Genel Müdürlüðüne 912 milyon lira, Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumuna 1 milyar 858 milyon lira, TÜSEB'e ise 1 milyar 729 milyon lira ödenek öngörüyoruz. Saðlýk Bakanlýðý bütçesinin yüzde 27'sini koruyucu saðlýk hizmetlerine, yüzde 72'sini ise tedavi edici saðlýk hizmetlerine ayýrýyoruz ve toplamda yüzde 39 oranýnda bir bütçe artýþý hedefliyoruz." açýklamasýnda bulundu.
Sunumunda saðlýk altyapýsý, hizmet kapasitesi, saðlýk göstergeleri ile Saðlýk Bakanlýðýnýn yol haritasýný paylaþtýðýný ifade eden Memiþoðlu, "Saðlýk sistemimiz, pandemide ve deprem felaketlerinde, bütün dünyaya rol model oldu. Bu nedenle saðlýk sektörümüzün günlük politik tartýþmalara malzeme edilmemesi gerektiðini düþünüyorum. Milli irademizin tecelli ettiði Gazi Meclisimizde hasta-hekim iliþkisinde güveni sarsmayacak þekilde, karþýlýklý saygý çerçevesinde eleþtiri, görüþ ve önerilerin ifade edilmesini bekliyorum." dedi.
Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, Gazze'de yaþanan soykýrýma da dikkati çekerek, "Sözde medeni dünya, Gazze'de yaþanan vahþeti ve insanlýðýn ölümünü sessizce izliyor. Bizler, bugün de yarýn da Gazzeli kardeþlerimizin yanýnda olmaya devam edeceðiz. 'Ýnsan... Önce insan' diyerek iyilik için mücadelemizi sürdüreceðiz." diye konuþtu.