Bakan Memiþoðlu: Temel saðlýk hizmetlerinin güçlendirilmesi ana politikamýz olacak
ABONE OL

Saðlýklý yaþam alýþkanlýklarýný topluma kazandýrmayý hedeflediklerini belirten Memiþoðlu, baðýmlýlýk, kilo, hareketsizlik, beslenme bozukluklarý ve düþük doðurganlýk oranlarýnýn gelecekteki riskler arasýnda yer aldýðýný anlattý.

Memiþoðlu, medyanýn bu risklerin ortadan kaldýrýlmasýndaki rolünün büyük olduðunu vurguladý.

"BAKANLIÐIN ANA POLÝTÝKASI YAPACAÐIZ"

Temel saðlýk hizmetlerinin güçlendirilmesi politikasýna iliþkin açýklamalarda bulunan Memiþoðlu, "Bu güçlendirme sadece Bakan olarak benim veya Bakanlýk olarak bizim yapabileceðimiz bir þey deðil. Sizlerin de bu konuda bize destek olmanýz çok önemli. Bunu baþaracaksak toplumun da kültürünü ve bilincini bu yönde artýrarak yapabiliriz. Bunu hep beraber baþarmamýz gerekiyor. Bunu bir toplumsal politika haline getireceðiz, bunu Bakanlýðýmýzýn ana politikasý yapacaðýmýzý söyleyebilirim." ifadelerini kullandý.

Medya temsilcilerinin sorularýný yanýtlayan Memiþoðlu, Kovid-19 salgýný döneminde dünyada 2 senede 6 milyon kiþinin hayatýný kaybettiðini, dolaþým hastalýklarýndan ise her yýl 17 milyon kiþinin yaþamýný yitirdiðini belirtti.

"ÞEHÝR HASTANALERÝNDE BAZI DEÐÝÞÝKLÝKLERE ÝHTÝYAÇ OLABÝLÝR"

Memiþoðlu, þehir hastanelerinin Türkiye'nin saðlýk bilgisinin üretileceði ve bilim ile teknolojinin geliþtirileceði alanlar olarak planlandýðýna dikkati çekti.

Özel sektörün saðlýk hizmetleri alanýnda kamuya büyük fayda saðladýðýný vurgulayan Memiþoðlu, "Þehir hastanelerinde bazý deðiþikliklere ihtiyaç olabilir ancak bu hastaneler konusunda kötü algý oluþturmak maalesef yanlýþ. Çok net söylüyorum, þehir hastaneleri medarýiftiharlarýmýz." görüþünü paylaþtý.

AÝLE HEKÝMLERÝNE YÖNLENDÝRMELER

Aile Saðlýðý Merkezleri ile 2. ve 3. basamak saðlýk kuruluþlarýný entegre edeceklerini belirten Memiþoðlu, teþvik edici bir yaklaþým benimseyeceklerini kaydetti. Memiþoðlu, þöyle devam etti:

"Birinci basamak saðlýk hizmeti sunan aile hekimliðini kuvvetlendirirken vatandaþlarýmýzýn aile hekimine baþvurmalarýný teþvik edecek adýmlar atacaðýz. Sorunlarýn köküne gidecek, sorunlarý kökten çözme gayretinde olacaðýz. Açýkça ifade ediyorum ki bu süreci yürütürken zorlayýcý bir yaklaþým yerine teþvik edici bir anlayýþ benimseyeceðiz. Aile Saðlýðý Merkezlerimizdeki kurum kültürünü daha ileri seviyeye taþýyacak ve bu merkezlerimizle 2. ve 3. basamak saðlýk kuruluþlarýný entegre edeceðiz."

MAYMUN ÇÝÇEÐÝ VE KOVÝD 19 SALGINI

Üniversitelerin, gelecekteki saðlýk hizmeti kapasitesi ve niteliðini etkilediðini anlatan Memiþoðlu, "Yönetici olarak görevimiz doðruyla yanlýþý ayýrmak, haklýnýn hakkýný savunmak, doðruyu takdir etmek ve yanlýþý cezalandýrmaktýr." ifadelerini kullandý.

Bir soru üzerine Memiþoðlu, "Maymun çiçeði ve Kovid-19 ile ilgili geliþmeleri takip ediyoruz. Ancak þu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu deðil." bilgisini paylaþtý.

YÖK ile iþbirliði konusunda da açýklamalarda bulunan Memiþoðlu, bazý branþlarla ilgili YÖK ile çalýþtýklarýný, istihdama göre planlamalar yapacaklarýný ve insan gücü planlamasýný YÖK'e ileteceklerini vurguladý.

ECZANELERDE ÝLAÇ TEMÝNÝ

Eczanelerde ilaç temini konusundaki sorularý cevaplayan Memiþoðlu, eczanelerde ilaç sorununun olmadýðýný, konunun doðrudan ilaç markasý üzerinden deðil etken maddesi üzerinden deðerlendirilmesi gerektiðini kaydetti.