Bakan Özer duyurdu! Deprem bölgesinde 4 il için 'kademeli eðitim' kararý
ABONE OL

Özer, Hatay'da Genel Durum Sunum ve Deðerlendirme Toplantýsý'nýn ardýndan AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açýklama yaptý.

Deprem nedeniyle 81 ilde eðitime ara verildiðini hatýrlatan Özer, 20 Þubat'ta Elazýð dahil 71 ilde eðitim öðretime baþlanýldýðýný, yaklaþýk 15 milyon 242 bin öðrenciyi eðitimle buluþturduklarýný söyledi.

Bakan Özer, deprem bölgesindeki 10 ilde eðitim öðretimi baþlatýp hayatý normalleþtirmek için mevcut hasar durumlarýný göz önüne alarak illeri 3 kategoriye ayýrdýklarýný hatýrlattý.

- "77 ÝLÝMÝZ, ÝKÝNCÝ DÖNEM EÐÝTÝM ÖÐRETÝME DEVAM EDÝYOR"

Birinci kategoride Kilis, Diyarbakýr ve Þanlýurfa'nýn bulunduðunu aktaran Özer, bu illerde eðitim öðretime 1 Mart'ta baþladýklarýný, 1 milyon 236 bin 929 öðrencinin ve öðretmenin eðitim öðretimle buluþtuðunu kaydetti.

Özer, ikinci kategoride Gaziantep, Osmaniye ve Adana illerinin bulunduðunu dile getirerek, þöyle devam etti:

"Aslýnda Adana ilimiz birinci kategorideydi ama daha sonra Adana ilimizi ikinci kategoriye aktarmýþtýk. Dolayýsýyla ikinci kategoride bulunan Gaziantep, Osmaniye ve Adana illerimizde eðitim öðretimi ikinci dönem için 13 Mart tarihi itibarýyla baþlattýk. Bu 3 ilimizde yaklaþýk 1 milyon 258 bin 719 öðrencimiz eðitime baþladý. Dolayýsýyla 71 ilimiz ve birinci ve ikinci kategoride bulunan 6 ilimiz, yani toplam 77 ilimiz, ikinci dönem eðitim öðretime þu an itibarýyla devam ediyor. Bu illerimizde toplam 17 milyon 737 bin 648 öðrencimiz eðitim öðretimlerini sürdürüyor. Yine bu illerden diðer illere, 71 ile isteyen öðrencilerimiz nakillerini aldýrdýlar. Yaklaþýk 252 bin öðrencimiz ise diðer illerde eðitim öðretime arkadaþlarýyla akranlarýyla baþladýlar. "

Üçüncü kategoride ise 4 ilin bulunduðunu belirten Özer, bunlarýn hasardan en fazla etkilenen Kahramanmaraþ, Adýyaman, Malatya ve Hatay olduðunu ifade etti.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý, valiler, kaymakamlar, milletvekilleri, il milli eðitim müdürleri, ilçe milli eðitim müdürleriyle kapsamlý istiþareler sonrasý bu 4 ilde eðitimi kademeli baþlatma kararý aldýklarýný açýklayan Özer, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Diðer 6 ilimizde olduðu gibi merkez ilçelerimizin tamamýnda deðil, saðlam okul sayýsý ve hayatýn normal akýþýnýn artýk normalleþtiði ilçelerden baþlamak üzere tedrici ve suhuletli bir þekilde eðitime öðretime inþallah baþlayacaðýz. Bu kapsamda 27 Mart itibarýyla Malatya'da Arapgir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doðanyol, Yazýhan, Darende ve Hekimhan ilçelerimizde, Adýyaman'da Kahta, Gerger, Sincik, Samsat ve Çelikhan, Kahramanmaraþ'ta sadece iki ilçemizde Andýrýn ve Ekinözü'nde eðitim öðretimi baþlatýyoruz. Bugün bulunduðumuz Hatay ile ilgili de çok kapsamlý bir deðerlendirme yaptýk. Valilerimiz, milletvekillerimiz AFAD baþkanlarýmýz, il, ilçe milli eðitim müdürlerimiz, tüm ilçelerimizin kaymakamlarýyla birlikte kapsamlý deðerlendirme sonucunda; Yayladað, Altýnözü, Erzin, Reyhanlý, Payas, Dörtyol ve Arsuz ilçelerimizde 27 Mart itibarýyla eðitim öðretime baþlayacaðýz.

Diðer illerimizde olduðu gibi, diðer illerimizde daha önceki açýklamalarýmýzda da çok altýný çizerek ifade ettiðimiz gibi; eðitim öðretimi Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz tarafýndan saðlam raporu verilen okullarýmýzda, sadece bu okullarýmýzda gerçekleþtireceðiz."

Özer, ikili eðitim gerekmesi durumunda taþýmalý eðitim süreçlerini de yöneteceklerine deðinerek, "Bu dört ilimizde ismini zikretmemiþ olduðumuz ilçelerde eðitim süreçlerinin baþlamasýný artýk valiliklerimize býrakýyoruz. Valiliklerimiz, AFAD, merkezlerindeki deðerlendirmeler kapsamýnda, hangi ilçeler artýk bundan sonra 27 Mart'tan sonraki haftalarda hazýrsa hem öðretmenlerimizin kalma yerleri ihtiyaçlarý hem öðrencilerimizin durumlarýyla ilgili gerekli her türlü önlem alarak inþallah kamuoyuyla paylaþacaklar." ifadelerini kullandý.

Hatay'da Genel Durum Sunum ve Deðerlendirme Toplantýsý'nýn ardýndan AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açýklama yapan Özer, deprem travmasýný hýzlý þekilde atlatmalarýna destek olmak için öðrencileri hiç yalnýz býrakmadýklarýný söyledi.

Þu an itibarýyla bölgede 1793 çadýr, konteyner ve prefabrik okulda, eðitim öðretimin kapalý olmasýna raðmen çocuklarýn eðitim öðretime devam ettiðini aktaran Özer, "Çünkü bölge için Bakanlýk olarak yaklaþýmýmýz þu; müfredata dayalý eðitimden ziyade çocuklarýmýzýn hýzlý bir þekilde bu travmayý atlatmalarý ve normalleþmeleri ile özellikle psikolojik saðlamlýklarýný desteklemek amacýyla çocuklarýmýzý hýzlý bir þekilde çadýrlarda, konteynerlerde, prefabrik okullarda öðretmenleriyle buluþturmaya özen gösteriyoruz. Bu özenimizi devam ettireceðiz. Yani burada zikretmemiþ olduðumuz ilçelerimizde de çadýrlarla konteynerlerle prefabrik okullarla her ne kadar eðitim öðretim resmi olarak baþlamamýþ olsa da öðrencilerimize eðitim desteði vermeyi sürdüreceðiz." diye konuþtu.

LGS ve YKS'ye hazýrlanan 8. ve 12. sýnýf öðrencileriyle ilgili bir dizi kararlar aldýklarýný hatýrlatan Özer, þöyle devam etti:

"Çocuklarýmýzýn maðduriyetlerini giderme anlamýnda hem ikinci dönem konularýnýn dahil olmamasý hem de bu süreçten etkilenmeden hýzlý þekilde hazýrlýklarýna destek vermek için bölgede 734 noktada Destekleme ve Yetiþtirme Kurslarý açtýk. Yani burada hem bölgedeki öðretmenlerimizle hem de Ölçme ve Deðerlendirme Sýnav Hizmetleri Genel Müdürlüðümüzün 81 ildeki ölçme deðerlendirme merkezlerinde görev alan öðretmenlerimizi göndererek, çocuklarýmýzýn LGS ve YKS sýnavlarýna hazýrlanmalarýyla ilgili her türlü desteði vermeye devam ediyoruz. Hiçbir çocuðumuzu maðdur etmeyeceðiz. Aileleri de müsterih olsun."

Özer, çocuklara yönelik destek sayýsýný ve kapasitesini her geçen gün artýracaklarýný dile getirerek, "Ýnþallah bu hafta sonuna kadar da 734 olan destek noktasýný 1000'e çýkaracaðýz. Yani çocuklarýmýza sýnav anýna kadar sürekli destek olup sadece akademiyle ilgili deðil, ayný zamanda psikolojik saðlamlýklarýyla ilgili de rehber öðretmenlerimiz, psikolojik danýþmanlarýmýz, süreçte baþlangýçta olduðu gibi aktif olarak yer almaya devam edecekler." dedi.

- "YAKLAÞIK 40 MÝLYAR LÝRALIK YATIRIMI BÖLGEYE AYIRDIK"

Bakan Özer, afet nedeniyle bölgedeki il yatýrým programlarýný revize ettiklerini belirterek, yaklaþýk 40 milyar liralýk yatýrýmý bölgeye ayýrdýklarýný kaydetti.

Hem mevcut yatýrýmlar hem de bu afet nedeniyle revize edilmesi gereken yatýrýmlarý 1-2 hafta içerisinde nihayetlendirmiþ olacaklarýný vurgulayan Özer, "Yine Kahramanmaraþ'ta açýkladýðým gibi bölgeye çelik konstrüksiyonlu prefabrik kalýcý okullar yapacaðýz. 500 bölgeye yeni prefabrik okul yapma kararý aldýk. Ýnþallah bunlarý da hýzlý þekilde bir sonraki eðitim öðretime tamamýný yapmak üzere, ama nisan ayý içerisinde tedrici þekilde adým adým bunlarý hizmete alarak, çocuklarýmýzý, eðitim öðretimi desteklemeye devam edeceðiz." ifadesini kullandý.

Özer, el birliðiyle bu süreçleri hýzlý þekilde atlatacaklarýný kaydederek, "Devletimiz her türlü imkanýyla sahada, birlik beraberlikle bu zor günlerin üstesinden inþallah geleceðiz. Tekrar geçmiþ olsun ve baþýmýz sað olsun." sözlerini sarf etti.