Bakan Özhaseki: 2000'den önce yapýlan evlerimizin tamamýný deðiþtirmemiz, dönüþtürmemiz lazým
ABONE OL

Bakan Özhaseki, Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde, Örnek Mahallesi Kentsel Dönüþüm Projesi'nin hak sahipleriyle iftar yaptý.

Burada konuþan Özhaseki, Anadolu'nun çok güzel bir coðrafyada yer aldýðýný ancak bu coðrafyadaki kusurlardan birinin fitne odaklarýnýn hiç bitmemesi olduðunu söyledi.

Bu ülkeye zarar verenlerin hep ayný olduðunu dile getiren Özhaseki, "Okyanus ötesindeki ülke özellikle istiyor ki bu ülke ayaða kalkmasýn, güçlü olmasýn, kendine gelmesin." ifadelerini kullandý.

Özhaseki, bir önceki bakanlýk döneminde çukur eylemlerinde teröristlerin yakýp yýktýðý yerlere gittiðini, oradaki evleri yeniden yaptýðýný anlattý.

"DEPREM SÝYASET ÜSTÜ MESELE"

Coðrafyanýn bir kusurunun da depremler olduðunu belirten Özhaseki, geçen 100 yýlda denizde ve karada meydana gelen yýkýcý deprem sayýsýnýn 231 olduðunu bildirdi.

Her sene 2 veya 3 tane yýkýcý depremin meydana geldiðine dikkati çeken Özhaseki, sadece anakarada meydana gelen deprem sayýsýnýn 60'ýn üzerinde olduðunu ve 130 bin kiþinin öldüðünü söyledi.

"Her ay 10-15 bin evi teslim etmeye devam edeceðiz, gece gündüz çalýþacaðýz. 'Nerede yapmýþlar, kime vermiþler þimdiye kadar, olsa olsa AK Partililere vermiþlerdir, akrabalarýna daðýtmýþlardýr.' Emin olun bunlarý duymak gerçekten rahatsýz ediyor." ifadelerini kullanan Özhaseki, depremin siyaset üstü bir mesele olduðunu vurguladý.

Özhaseki, bu sorularý soranlarý, yapýlan çalýþmalarý göstermek için davet ettiðini ancak hiç kimsenin davetine gelmediðini söyledi.

"2000'DEN ÖNCE YAPILAN BÝNALARIN TAMAMININ RÝSKLÝ KABUL EDÝLEBÝLÝR"

2000 yýlýndan önce yapýlan binalarýn tamamýnýn riskli kabul edilebileceðini dile getiren Özhaseki, 2000'den sonra deprem yönetmeliðinin deðiþtiðini belirtti.

Müteahhitlerin ya da evini yaptýranlarýn zemin etüdünü doðru tespit ettiði takdirde yapýlan evlerin saðlam kabul edilebileceðini dile getiren Özhaseki, "2000'den önce yapýlan evlerimizin tamamýný deðiþtirmemiz, dönüþtürmemiz lazým." dedi.

Baþkentteki 25-40 yýllýk evlerin bir an önce deðiþmesi gerektiðini vurgulayan Özhaseki, "Biz hazýrýz, açýk duyuruda bulunuyorum. Hangi partili olursa olsun gelsin bakanlýklara ben sonuna kadar emirlerindeyim. A partili, B partili, hiç önemli deðil. Buyurun lütfen deðiþtirelim. Çünkü deprem geldiði zaman partisine, dinine, imanýna, mezhebine bakmýyor ki. Hepimizi alýp götürüyor Allah korusun." diye konuþtu.

Bakan Özhaseki, 7 yýl önce Hatay'a gittiðini, þimdiki belediye baþkanýnýn kentsel dönüþüm için kendisine izin vermediðini ve depremde o mahallede binlerce kiþinin hayatýný kaybettiðini anlattý.