Bakan Özhaseki Adýyaman'da konuþtu: Yýl sonuna kadar 200 bin kadar konut teslim edilmiþ olacak
ABONE OL

Bakan Özhaseki, Adýyaman Ýndere bölgesinde yapýmý devam eden deprem konutlarýnýn þantiye alanýnda yürütülen çalýþmalarý inceledi, yetkililerden bilgi aldý.

Burada gazetecilere açýklama yapan Bakan Özhaseki, Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat 2023'te yaþanan depremde en çok hasar gören illerden birinin de Adýyaman olduðunu belirterek, kentte 43 bin civarýnda hak sahibinin bulunduðunu söyledi.

Bakanlýðýnýn buna göre planlamasýný yaptýðýný aktaran Özhaseki, "46 bin civarýnda geneli konut olmak üzere, geriye kalan küçük bir bölümde iþ yeri olmak üzere inþaatlara baþladýk. Zaten 8 bin kadar da konutumuzu burada teslim ettik. Önümüzdeki aydan itibaren her ay birkaç bin konut teslim etmeye devam edeceðiz. Bugün Ýndere'de þu bulunduðumuz yerde Türkiye'de belki de kurmuþ olduðumuz þantiyelerin en büyüðü var. 16 bin 500 konutluk bir þantiyedeyiz. 10 bine yakýn arkadaþýmýz çalýþýyor. Ýnþaatlar bütün hýzýyla devam ediyor. Bir taraftan evlerimizi yaparken bir taraftan da haliyle yol gibi, su, kanal gibi birtakým temel altyapý ihtiyaçlarýný da gidermek için büyük bir mücadele veriyoruz. Ayný zamanda insanlar buraya geldiðinde rahat etmeleri için okullar, saðlýk ocaklarý gibi de dini tesisler gibi de birtakým binalar yapmaya gayret ediyoruz." dedi.

Özhaseki, geçen yýl yaþanan depremlerin çok büyük bir afet ve Anadolu'nun baþýna gelebilecek en büyük felaket olduðunu belirterek, 850 bin civarýnda baðýmsýz birimin yýkýldýðýný veyahut yýkýlmak üzere olduðunu belirtti.

Depremler nedeniyle 18 ilin zarar gördüðünü ve 14 milyon insanýn maðdur olduðunu anlatan Özhaseki, bütün yaralarý sarmak için büyük çaba sarf ettiklerini, 1240 þantiyede 110 bin kiþinin çalýþtýðýný anlattý.

100 bin civarýnda çelikten köy evlerinin yapýmýnýn sürdüðünü dile getiren Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Þu ana kadar 76 bin konut teslim ettik ama sene sonuna kadar 200 bin kadar konutu teslim etmiþ olacaðýz. Sonra da peyderpey her ay 10 bin, 15 bin, 20 bin konut vermeye devam edeceðiz. Gelecek senenin sonuna doðru bütün hak sahiplerinin haklarýný vermiþ olacaðýz. Evi yýkýlmýþ olan her kardeþimize evini vermiþ olacaðýz. Ýþ yeri yýkýlmýþ olan herkese iþ yerini vermiþ olacaðýz. Bu arada deðiþik alternatifler üzerinde çalýþanlara da o kapýyý açtýk. Yani yerine dönüþtürmek isteyenlere maddi yardýmda bulunuyoruz. Þu anda sayý 28 binler civarýnda ki hala devam eden belki de bu sayýnýn artacaðýný da düþünüyorum. Kendi iþ yerini yapan, kendi evini yapan insanlara da bizim maddi yardýmlarýmýz devam edecek. Ýnþallah el birliðiyle bu yaralarý sarmýþ olacaðýz. Bu sýkýntýnýn altýndan kalkmýþ olacaðýz. Ama þunu herkes bilsin ki, yaptýðýmýz evler depreme dirençli evler. Zaten TOKÝ bu konuda, Emlak Konut bu konuda sýnýfý geçti. Þimdi zaten yapý iþlerimizde çelik yapýlar üzerinde devam ediyor. Ve geçtiðimiz depremde de bu saydýðým gruplarýn bizim devlet olarak yaptýðýmýz kendi kurumlarýmýzýn binalarýndan hiçbirisi yýkýlmadý. 99 depremini hatýrlarsanýz eðer en çok hasar gören yerler kamu binalarýydý. Kaymakamlýklardý, devlet hastaneleriydi, okullardý. Ama þimdi bu son depremde, kamunun yapmýþ olduðu bütün binalar saðlam, TOKÝ'nin, yapý iþlerinin, Emlak Konutun yapmýþ olduðu bütün binalar saðlam. Çok þükür sýva çatlaðý bile olmadý diyebiliriz. Bu konutlar da ayný þekilde inþa ediyoruz. Ýnþallah bittiðinde de hak sahiplerine, kardeþlerimize vereceðiz."

Örnek konutu gezen Bakan Özhaseki, bölgeye yapýlacak olan sosyal donatý alanlarýna iliþkin soru üzerine þöyle konuþtu:

"Haliyle þimdi insanlarý buraya getirip sadece bu binalarda ikamet ettirmenin bir anlamý yok. Yol yapmazsanýz nasýl gelecekler? Suyunu getirmezseniz, kanalizasyon hattýný çekmezseniz, doðalgazýný vermezseniz, bir iþi yapmýþ olmuyorsunuz. Bunlarý yapýnca tabii haliyle maliyetleri iyice artýyor ama bu maliyetleri biz vatandaþa yansýtmýyoruz. Devlet olarak kendimiz yapýyoruz. Sonra sosyal donatý diye belediyecilikte bizim tarif ettiðimiz insanlarýn çocuklarýný gönderebilecekleri okullar, istifade edebilecekleri saðlýk ocaklarý, ibadethaneler onlarý da hep yapmaya çalýþýyoruz. Böyle olunca komple yepyeni bir þehir meydana çýkýyor adeta. Bu bölgeye gelip oturanlar þanslý diye düþünüyorum ben, güle güle otursunlar."

Bakan Özhaseki'ye, Adýyaman Valisi Osman Varol, AK Parti Adýyaman Milletvekili Resul Kurt ve ilgililer eþlik etti.