Bakan Özhaseki: Bir an evvel evlerimizi depreme dayanýklý hale getirelim
ABONE OL

Özhaseki, AK Parti Sinop Ýl Baþkanlýðý tarafýndan Polisevi'nde düzenlenen iftar programýnda yaptýðý konuþmada, Türkiye'de son 100 yýl içinde 6 ve üzeri þiddette meydana gelen yýkýcý deprem sayýsýnýn 231 olduðunu söyledi.

Sadece ana karada meydana gelen deprem sayýsýnýn ise 60'nýn üzerinde olduðunu vurgulayan Özhaseki, depremlerde kaybedilen insan sayýsýnýn da 130 bin olarak gerçekleþtiðini belirtti.

Özhaseki, bu depremlerin ülkeye verdiði zararýn ise milyarlarca dolar olduðuna iþaret ederek, þöyle devam etti:

"Deprem ülkesiyiz bunu bilelim arkadaþlar, kabul edelim. Þu anda hareketli, kýrýlmamýþ nerede, ne zaman, hangi þiddette kýrýlacaðý belli olmayan 500'ün üzerinde fay hattý var bu memlekette. O yüzden her ne yaparsak bu gerçekliði bilerek yapmak zorundayýz. Ýþimizi ona göre muntazam yapmak zorundayýz. Evlerimizi, iþ yerlerimizi bahçemize yapacaðýmýz affedersiniz bir köpek kulübesini dahi öyle yapmak durumundayýz. Mevlana Hazretleri diyor ki, 'Akýl dize vurup ah etmek için deðildir, akýl olaný biteni görüp ibret alýp yola revan olmak içindir.' Çok þükür bizler akýllý insanlarýz. Ýkide bir dizimize vurup aðlayýp yeniden ayný yerden baþlamanýn da bir manasý yok ki. Tedbir almadýktan sonra hiçbir anlamý da kalmýyor zaten bu iþin."

"BÝZ ÝSTEKLÝYÝZ, HAZIRIZ, BEKLÝYORUZ"

Deprem riskinin ortadan kaldýrýlmasý için birincil önceliklerinin kentsel dönüþüm faaliyetleri olmasý gerektiðini aktaran Bakan Özhaseki, bu noktada bakanlýðýn kapýlarýnýn tüm belediyelere açýk olduðunu vurguladý.

Özhaseki, kentsel dönüþüm noktasýnda bakanlýk olarak istekli ve hazýr olduklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Kentsel dönüþümün üç ayaðý var. Bir tanesi de Bakanlýk. Biz istekliyiz, hazýrýz, bekliyoruz. Bu konuda yetki almýþ bir bakan olarak diyorum ki A'dan Z'ye kaç tane parti varsa söz, yeter ki kentsel dönüþüm yapýn. Kapý sonuna kadar açýk. A,B,C,D,E hangi parti olursa olsun. Ne olur deðiþim, dönüþüm, bir an evvel evlerimizi depreme dayanýklý hale getirelim. Elimdeki bütün imkanlarý namus sözü sonuna kadar kullanacaðýz, buyurun. Fakat arkadaþlar bir grup arkadaþýmýz tövbe yanaþmýyor bu iþe. Zor bir iþ vatandaþý ikna edeceksiniz, plan yapacaksýnýz, eziyet çekeceksiniz, evleri yaptýktan sonra daðýtmasý bile baþlý baþýna bir sorun. Bir türlü yanaþmýyor arkadaþlar. Bana göre de o arkadaþlarýmýz hakkýyla vazifelerini yerine getirmiþ olmuyorlar. Hele hele Ýstanbul'daki ilçeler için söylüyorum. Çünkü Bakanlýk hazýr ama asýl çalýþmasý gereken grup belediye."

Belediye baþkanlarýnýn kentsel dönüþüm konusuna daha fazla aðýrlýk vermeleri gerektiðine dikkati çeken Özhaseki, "Belediye baþkanlarý kültürle de uðraþýr, sanatla da uðraþýr, düðünlere de gider baþýmýzýn üstüne. Zaten bunlar olmazsa olmazýmýz bizim. Ama Ýstanbul gibi, Ýzmir gibi yerde birinci iþ kentsel dönüþüm. Deprem her geldiðinde çünkü en sevdiklerimizi alýyor, götürüyor. Götürürken de hangi partili diye bakmýyor ha ona göre. Dini, imanýna, insafýna da bakmýyor. Alýyor, götürüyor. O yüzden bizim birinci yapmamýz gereken iþ bu." diye konuþtu.

Özhaseki, Sinop'ta altyapý sorununun olduðunu ve bunu çözmek gerektiðini de vurgulayarak, "Ne kadar bir bedel gider diye baktým. O kadar çok birikmiþ ki iþ 130 milyon dolar civarýnda altyapýya para gidiyor. Su, kanal, arýtma tesislerine. Bu bir belediyenin gücü ile de olacak deðil haliyle, dýþardan kredi bulup yaptýrmak gerekiyor. Bu fonlar da bizim elimizde. Ýnþallah bunu yaparýz." ifadelerini kullandý.

Bakan Özhaseki, kentteki temaslarý kapsamýnda iftar programý öncesi Sinop Valiliðini de ziyaret ederek, Vali Mustafa Özarslan'dan çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.