Bakan Özhaseki: Bir an önce konutlarýmýzý depreme dirençli yapmalýyýz
ABONE OL

Kayseri'de Erkilet Mahallesi'nde hayýrsever tarafýndan yaptýrýlan Celal-Aysel Küçükþahin Eðitim Aile Saðlýk Merkezi'nin açýlýþýnda konuþan Özhaseki, Kayseri'nin her alanda Türkiye'de örnek bir þehir olduðunu, kentin hayýrseverliðiyle de ön plana çýktýðýný söyledi.

Türkiye'nin zor bir coðrafyada bulunduðuna dikkati çeken Özhaseki, "Aðzý tatlý bir ülke yok, huzurlu ülke yok. Bombalarýn patlamadýðý bir ortam yok. Çok þükür bizler adeta huzur adasýyýz. Bu fitne odaklarýnýn hepsini topraða gömdük. PKK'sýný, FETÖ'sünü, IÞÝD'ini, DHKPC'sini, inþallah çýkamayacaklar. Ara ara canýmýzý yakmak için bu tür eylemler yapsalar da burunlarýndan fitil fitil getireceðiz onlarýn. Bir teki bile ayakta kalmayýncaya kadar savaþa devam edeceðiz. Bundan hiç endiþeniz olmasýn. Bunlar yerli deðiller." diye konuþtu.

Filistin'de yaþananlara da deðinen Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Bugün Filistin'de katliama göz yumanlarýn kimler olduðunu biliyorsunuz, deðil mi? Çocuklar öldürülüyor, kadýnlar öldürülüyor, hastaneler bombalanýyor. Ateþkes diyemeyen ülkeler var, ateþkesi engelleyen ülkeler var, baþta ABD olmak üzere. Bizdeki PKK'ya da FETÖ kahpesine de destek verenler emin olun bunlar, ayný adamlar, hiç farklarý yok. Ýstekleri tek, belli, bu ülke bölünsün istiyorlar. Bunun içindir ki büyük desteklerde bulunuyorlar. Bizim bu konudaki savaþýmýz devam ediyor onlarla. Sonuna kadar da Allah'ýn izniyle devam edeceðiz. Sizler bize yetki verdiðiniz sürece biz bu kahpelerle savaþa devam edeceðiz. Avrupa Birliði 'yerel yönetimler özerklik þartýný tanýyacaðýz' diyor, bunlara asla kapý açmayacaðýz. Bölücülüðe giden yolda bu tür iþleri yapanlara da yüz vermeyeceðiz."

- DEPREM KONUTLARI EN KISA SÜREDE TESLÝM EDÝLECEK

Özhaseki, Türkiye topraklarýnýn yüzde 66'sýnýn, nüfusun da yüzde 70'ten fazlasýnýn birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yaþadýðýný aktardý.

Kayseri'nin üçüncü, dördüncü kuþakta yer aldýðýný belirten Özhaseki, "Çok emin vaziyette deðiliz. 500'e yakýn þu anda hareketli fay hattý var Türkiye'de. Yani her an her yerde 4, 5, 6, 7'ye kadar yükselen bir deprem olabilir. Bizim bir an önce kaldýðýmýz konutlarý depreme dirençli yapmamýz lazým, saðlýklý yapmamýz lazým, rastgele yapmamamýz lazým. 'Bir þey olmaz' diyerek 'Bir kat daha at, zemin etüdüne de dikkat etme, ne olur ki' diyerek hareket edemeyiz biz. Her iþimizi dikkatli ve sýfýr toleransla götürmemiz lazým. Böyle olursa evimiz yüksekte de olsa, sallansa bile Allah'ýn izniyle yýkýlmaz. Emniyetli ve güvenli bir þekilde oturabiliriz." ifadelerini kullandý.

6 Þubat'ta yaþanan Kahramanmaraþ merkezli depremleri hatýrlatan Özhaseki, Hatay'ýn merkezi Antakya'nýn yüzde 90'ýnýn yýkýldýðýný, depremin yaralarýný sarmak için gece gündüz demeden çalýþtýklarýný, deprem bölgelerinde binlerce ev yaptýklarýný anlattý.

En kýsa süre içerisinde evlerin teslimine baþlayacaklarýný vurgulayan Özhaseki, "Bütçemizde sýkýntý vardý yoktu, enflasyonu tetikliyordu, tetiklemiyordu, artýk bunlara bakmadan o bölgelerdeki yaralarý sarmaya gayret ediyoruz. Çünkü hala evinden dýþarýda kalan 1 milyon 900 bin vatandaþýmýz var. Konteynerde kalýyor, kira yardýmý alýyor, onlar evine oturuncaya kadar biz rahat edemeyiz, gece gündüz çalýþacaðýz." dedi.

Hem Ýstanbul'u hem de diðer þehirleri depreme daha dayanýklý hale getirebilmek için büyük çaba içerisinde olduklarýný belirten Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýný kurduk. Ýstanbul'da kötü niyetlilerin özellikle önümüzü kestiði ne kadar madde varsa tek tek ele alýp onlarý aþtýk. Þimdi hýzlý bir vaziyette birçok kentimizi depreme hazýr hale getireceðiz, bundan baþka çaremiz yok bizim zaten. Fakat iyi niyetli insanlarýn dualarýný büyük oranda aldýðýmýz gibi ufak tefek de olsa aradaki, temelinde örgüt olan fakat vatandaþlarý tahrik ederek sokaða dökmeye çalýþan gruplarý da görüyoruz, bunlarýn da farkýndayýz. Çukur eylemleri sýrasýnda benim ilk bakanlýðýmdý, teröristlerin yaktýðý, yýktýðý evleri yapmak için ömrümde ilk defa Cizre'ye gittim, Sur'a, Nusaybin'e gittim, Ýdil, Silopi, Yüksekova, hepsine gittim. Orada evleri yaparken karþýma çýkanlar o PKK'lýlardý, onlarýn siyasi uzantýlarýydý, sivil uzantýlarýydý. Orada bizim yaptýðýmýz evlere karþý çýktýlar, evleri bitirdik, vatandaþa daðýttýðýmýza karþý çýktýlar. 'Eðer gider, oradan, TC'den affedersiniz, ev alýrsanýz size gösteririz' diye tehdit ettiler."

Çýkardýklarý yasalara ara ara çatlak sesler çýktýðýný anlatan Özhaseki, "Onlarýn da farkýndayýz. Onlar da sütünün hükmünü iþliyorlar. Biz Allah'ýn izniyle milletimize verdiðimiz sözü yerine getireceðiz. Evlerine onlarý oturtacaðýz. Ülkemizi dönüþtürüp güvenli hale getireceðiz ve bir taraftan da eskiden hani hacdan gelen abilerimiz derdi ya 'Abi hacda ne yaptýnýz' derdik. 'Oðlum ne yapalým, ibadet ettik, biraz da þeytan taþladýk, geldik' derlerdi. Þeytan taþlamaya da devam edeceðiz. O þeytanlarýn da baþýna inþallah dünyayý yýkacaðýz, dar edeceðiz zaten. Burada yaþayamayacaklar." ifadelerini kullandý.

Açýlýþta AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cýngý, Büyükþehir Belediye Baþkaný Memduh Büyükkýlýç, Kocasinan Belediye Baþkaný Ahmet Çolakbayrakdar da konuþma yaptý.

Duanýn ardýndan açýlýþ kurdelesi, hayýrsever Celal ve Aysel Küçükþahin çiftinin de katýlýmýyla kesildi.