Bakan Özhaseki: Bizim derdimiz ev yapmak
ABONE OL

Özhaseki, Bursa Büyükþehir Belediyesince düzenlenen Ýstanbul Caddesi Kentsel Dönüþüm Alaný Anahtar Teslim Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen yerleþim alanlarýnda 300 binden fazla inþaatýn sürdüðünü, geçen ay itibarýyla 46 bin konutun teslim edildiðini bildirdi.

Nisan ayýnýn baþýna kadar 30 bin konutu, daha sonra ise her ay 15-20 bin konutu sahiplerine teslim edeceklerini belirten Özhaseki, þunlarý söyledi:

"Söz verdik. Ýnsanlar konteyner kentteler, evlerinin dýþýndalar. Onlar dýþarýda bu zorluk içerisinde yaþarken emin olun bizlerin rahat etmeye hakký yok. Bakanlýk olarak adeta seferberlik ilan ettik. Bir bakan yardýmcýsý arkadaþýmýz devamlý deprem bölgesinde. Ayrýca bizim ekiplerimiz oradalar. Þu anda tam 110 bin kiþilik bir çalýþan ordusuyla hizmet ediyoruz. Allah'a hamdolsun, sözlerimizi yerine getiriyoruz ama bu arada durmadan da bizlere dönüp, 'Nerede bu evler?' diyenler var. 'Gelin göstereyim size' diyorum, hiçbiri gelmiyor. 'Herhalde akrabalarýnýza daðýtýyorsunuz, AKP'lilere veriyorsunuz' diyen genel baþkanlar var. Ne olur þu kirli dilinizi bir çekin milletin üstünden. Deprem siyaset üstü bir meseledir, sizin dilinizle siyaset yapýlacak bir konu deðildir. Lütfen bu konuda eðer gerçekleri öðrenmek istiyorsanýz gelin deprem bölgesinde önünüze düþeyim tek tek göstereyim yaptýklarýmýzý."

Özhaseki, 1000'den fazla þantiyede, 4 bini aþkýn kýrsal mahalle ve köyde evler inþa etmeyi sürdürdüklerini dile getirdi.

Depremlerin akabinde bazý partilerin genel baþkanlarý ve yardýmcýlarýnýn söylemlerine deðinen Özhaseki, "Kardeþim millet can derdinde orada. Her bir yýkýntýnýn altýndan feryat yükseliyor. Siz hala baþka derttesiniz. Allah size iyilik versin." ifadesini kullandý.

"2000 YILINDAN ÖNCE YAPILMIÞ KONUTLARIMIZIN HEPSÝ RÝSK ALTINDA"

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduðunu vurgulayan Özhaseki, ülkede hareketli 500'e yakýn fay hattýnýn bulunduðu bilgisini verdi.

Bilim insanlarýnýn Türkiye'nin Himalayalar'dan baþlayarak Alpler'e kadar uzanan hat üzerinde en çok deprem riski taþýyan 5 ülkeden biri olduðunu söylediðini aktaran Özhaseki, þöyle devam etti:

"Geçtiðimiz 100 yýl içerisinde bizim ana karamýzda ve denizlerde meydana gelen 6 ve üzerinde þiddette 'yýkýcý' diye tarif ettiðimiz deprem sayýsý 231. Yani her sene 2 veya 3 yýkýcý deprem oluyor. Bu müthiþ bir olay. Depremlerinde açtýðý hasarlarý hepimiz biliyoruz; 130 bin kardeþimiz ölmüþ, milyarlarca dolar zarar çýkmýþ karþýmýza ve 3 hat devamlý hareketli. Biri Van Gölü civarýnda doðarak daha sonra Erzincan, Tosya, Niksar, Bolu, Abant'la gelip þu anda Adalar'da bekleyen Kuzey Anadolu Fay Hattý. Bütün bilim adamlarý sürenin dolduðunu ve akþam sabah her an bir deprem olabileceðinden bahsediyor. Ýkincisi ayný bölgeden baþlayarak iþte bundan bir sene kadar önce kýrýlan Doðu Anadolu Fay Hattý. Yani Adýyaman, Malatya, Kahramanmaraþ, Hatay'dan Akdeniz'e doðru inen fay hattý. Üçüncüsü de Ege Bölgesi. Bu hatlar binlerce yýldýr kýrýlmaya devam ediyor. Þimdi bizler ne yaparsak yapalým bu gerçekliði bilerek yapmak durumundayýz. Býrakýn konutlarýmýzý, iþ yerlerimizi, en küçücük müþtemilatý bile yaparken deprem gerçeðini göz önünde bulundurarak yapmak zorundayýz."

Özhaseki, kadim þehirlerin bulunduðu, Türkiye'nin ekonomisinin döndüðü, 20 milyon insanýn yaþadýðý Marmara Bölgesi'nin de deprem riski altýnda olduðuna dikkati çekti.

Böyle bir bölgede gece gündüz demeden kentsel dönüþüm iþini baþarmalarý gerektiðini anlatan Özhaseki, "Özellikle 2000 yýlýndan önce yapýlmýþ konutlarýmýzýn hepsi risk altýnda. Eski statüye tam uygun olarak yapýlsa bile risk altýnda. Peki ne yapmamýz lazým? Dünyada bir tek yolu var bu iþin: Kentsel dönüþüm. Kentsel dönüþümden baþka çaresi yok bu iþin. Bir an önce bizim kentsel dönüþüme baþlamamýz icap ediyor. 2012 yýlýnda Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn talimatýyla bir yasa çýkar ve o günden bugüne kadar 11 yýl içerisinde 2 milyon 200 bin konutu yenileriz, deðiþtiririz. Þu anda 400 binden fazlasý devam ediyor. Fakat bu bizi kesmediði için yeni bir yasa daha çýkardýk. Ýþimizi kolaylaþtýrýyoruz ve bu konuda da destek vermeye devam ediyoruz." diye konuþtu.

"ÝZMÝR'DE KORDONBOYU'NUN ARKA TARAFLARINA LÜTFEN BÝR GÝDÝN, KÖYLERÝMÝZDEN HÝÇ FARKI YOK"

Bakan Özhaseki, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn AK Parti hükümetleri döneminde Bursa'ya 98 milyar liralýk yatýrým yaptýðýný, 11 milyar liralýk yatýrýmýn sürdüðünü bildirdi.

Kentsel dönüþümün 3 ayaðýnýn bulunduðunu ifade eden Özhaseki, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bunlardan biri eksik kalýrsa kentsel dönüþüm baþarýlamaz. Birincisi bakanlýk, ikincisi belediye, üçüncüsü de vatandaþ tarafý bu iþin. Bakanlýk olarak Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn talimatýyla yasalar çýkarýyoruz. Özel bütçeler koyuyoruz. Kendi içimizde biz teþkilat þemamýzý yeniliyoruz. Sonuna kadar bu konuda hazýrlýklarýmýzý yapýp kentsel dönüþümün önünü açacak her ne varsa hepsini yerine getiriyoruz. Ýstekliyiz. Her gittiðim yerde açýk duyuruda bulunuyorum. Diyorum ki 'Belediye baþkanlarýmýz hangi partili olursanýz olun kapý sonuna kadar açýk size. A partili, B partili, C partili, hangi partiliyseniz gelin. Burada sizin bir kardeþiniz oturuyor. Elimde ne imkan varsa sizlerle paylaþacaðým. Arsa mý lazým? Arsa vereceðim. Para mý lazým? Para vereceðim. Arkanýzda durmak mý icap ediyor? Yasa çýkarmak mý icap ediyor? Onu da yapacaðýz. Yeter ki sizler bu iþi yapýn.' Evet, bakanlýk olarak biz hazýrýz. Bu duyuruda her zaman bulunuyoruz ama belediye ayaðýmýz zayýf bizim. Bir kýsým arkadaþlarýmýz var. (Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný) Alinur Bey, binlerce konutun dönüþümünü saðlamaya çalýþýyor. Gece gündüz demeden kendi ekibiyle gayret ediyor. Vatandaþlarla görüþmeler yapýyor. TOKÝ'yle görüþüyor. Bizden arsa istiyor. Zor bir iþ bu iþ. Çýrpýnýyor adeta ve bugün böyle bir sonuca doðru geliyor. Allah razý olsun. (Osmangazi Belediye Baþkaný) Mustafa Dündar'dan da Alinur Baþkan'dan da Allah razý olsun."

Özhaseki, 10 yýl, 20 yýl, 25 yýl belediye baþkanlýðý yaptýðý halde kentsel dönüþüm iþine girmeyen belediye baþkanlarýnýn olduðunu belirtti.

Bakan Özhaseki, iki gün önce Ýzmir'de ziyaretlerde bulunduðunu anýmsatarak, þunlarý ifade etti:

"25 senedir ilçeleriyle beraber tamamý Cumhuriyet Halk Partisinde. 25 sene önce bir ucundan tutsaydýnýz Ýzmir'in yarýsýný deðiþtirirdiniz. Ýzmir'de Kordonboyu'nun arka taraflarýna lütfen bir gidin, köylerimizden hiç farký yok. Evler rastgele yapýlmýþ, briketten. Omuz verseniz yýkýlacak gibi ama kentsel dönüþüm gelince hepsi kaçýyorlar. Öðrenmiþler bir laf bizim Cumhuriyet Halk Partililer, 'Efendim biz kentsel dönüþüme deðil de rantsal dönüþüme karþýyýz.' Vallahi biz de karþýyýz. Rantsal dönüþüme niye karþý olmayalým? Bizim derdimiz ev yapmak. Hadi yapýn ya, ne olur? Rica ediyoruz sizden, rantsal dönüþüm yapmayýn asla. Zaten rantsal dönüþüm yapmaya çalýþanýn Allah cezasýný versin. Kentsel dönüþüm yapýn hadi bir tane. Bir Allah'ýn kulu bile ortaya çýkmýyor. Engel olmak için de her numarayý yapýyorlar."

"ONLARA BAKARAK CANIMIZI SIKACAK HALÝMÝZ YOK"

Ýstanbul'u yýllarca yönettiklerini hatýrlatan Özhaseki, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"En son Kadir aðabeyimizdi. Baþta Cumhurbaþkaný'mýz baþlamýþtý. Þimdi yerine bir arkadaþ geldi. Kentsel dönüþüme ayýrdýðý para, algý operasyonlarý için ayýrdýðý paranýn yarýsý kadar. Yani 'Beni parlatýn, beni övün' diye ajanslara, sosyal medyacýlara verdiði, özel kalemden harcadýðý paranýn yarýsý kadar kentsel dönüþüme para ayýrýyor. Allah size iyilik versin ya. Ne istiyoruz peki sosyal medyadan? Bir yalan dünyasý var orada. Cumhuriyet Halk Partisinin ayarladýðý bir de troller ordusu var. Ben bir þey konuþuyorum. Bizden birisi bir þey konuþuyor. Diyorlar ki 'Küfredin buna.' Sabaha kadar saydýrýyorlar bize. Onlara bakarak canýmýzý sýkacak halimiz yok. Vallahi onlara bakarsanýz söylediklerine bakarsanýz iþ yapýlmýyor ki."

Kendilerinin eser siyaseti yürüttüðüne dikkati çeken Özhaseki, "Bunun da en güzel örneklerinden birini Bursa'mýzda veriyoruz. Alinur Aktaþ Bey kardeþim, Mustafa Bey. Allah kendilerinden razý olsun. Gece gündüz demeden uðraþýyorlar. Bize düþen de doðrusu onlara yardýmcý olmak. Ne yapýyorlarsa arkalarýnda durmak. Hele hele mesele kentsel dönüþümse bütün imkanlarýmýzý seferber etmek. Böyle bir tehlikede hep birlikte ayaða kalkabiliriz. Elbette ki vatandaþýmýzýn da bu görüþmelere gelip daha uyumlu, olumlu bir þekilde sonuçlandýrmak için gayret etmesi lazým. Yani bakanlýk bir taraftan, belediye bir taraftan, vatandaþ bir taraftan el ele verirsek, biz Türkiye'yi depremlere karþý hazýrlarýz. Bundan hiç kimsenin endiþesi olmasýn." ifadesini kullandý.

Özhaseki, Türkiye'yi geleceðe hazýrladýklarýný ve ülkede dirençli þehirlerin olacaðýný sözlerine ekledi.

Konuþmanýn ardýndan hak sahibi vatandaþlara anahtarlarý teslim edildi.