Bakan Özhaseki: Gelecek senenin baþlarýnda Malatya'daki bütün hak sahiplerinin evlerini bitirmiþ olacaðýz
ABONE OL

Özhaseki, kent merkezinde Bakýrcýlar Çarþýsý ve çevresindeki inþaatlarý gezdi, yetkililerden bilgi aldý.

Daha sonra gazetecilere açýklamada bulunan Özhaseki, depremin etkilediði illerde saha çalýþmalarý yaptýklarýný ve yetkililerle görüþtüklerini söyledi.

AFAD'ýn verdiði bilgilere göre Malatya'da 69 bin civarýnda konut hak sahipliðinin bulunduðunu ve gelecek süreçte bu sayýnýn 70 bine ulaþacaðýný ifade eden Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Malatya'da baþladýðýmýz, ihale süreci devam eden konut sayýmýz 54 bin kadar oldu. Bunlarý en geç mayýs ayýnda baþlayarak her ay birkaç bini teslim etmek üzere bir yýl içerisinde de teslim etmiþ olacaðýz. Geriye 16 bin kadar eksiðimiz oluyor. Bunlarýn 11 bini köy evi olarak önümüzde duruyor, kýrsalda yapacaðýmýz konutlar olarak duruyor. Orada da en büyük sýkýntýmýz bazý köyler fay hattý üstünde duruyor, yeni bir yere geçilmesi gerekiyor, yeni yerin tespiti bizim tarafýmýzdan sert zeminleri belirlemekle beraber vatandaþýn, köylünün de 'evet biz buraya geçebiliriz' demesiyle ilgili olduðunu bildiðimiz için uzun bir süreç oluyor. 11 bin köy konutunun ihalesini çok kýsa zamanda yaparýz, onlar da bir yýl içerisinde bitmiþ olur diye düþünüyoruz. Allah izin verirse, iþlerimiz düþündüðümüz gibi normal giderse, gelecek senenin baþlarýnda, ortasýna kadar Malatya'daki bütün hak sahiplerinin evlerini bitirmiþ olacaðýz. Onlarý teslim etmiþ olacaðýz. Böylelikle konutlarýndan mahrum, uzakta kalan vatandaþlarýmýzýn hepsi saðlam, güvenli, bu depremden daha þiddetli bir deprem gelse bile, inþallah gelmez, ama ola ki öyle bir þey olsa bile evlerinde huzurla oturabilecek, kendilerini kapýlardan, pencerelerden asla dýþarý atmayacaklar, kendilerini koruyacak bir alan içerisinde evde bekleyip depremin geçmesine beklemiþ olacaklar. Ýnþallah kimsenin de burnu kanamayacak."

Bakan Özhaseki, öncelikle kent merkezindeki iþ yerlerinin bulunduðu bölgede çalýþmalara baþladýklarýný ve çalýþmalarýn yoðun þekilde devam ettiðini dile getirdi.

Bakýrcýlar Çarþýsý ve çevresindeki bölgeye binlerce fore kazýk yerleþtirdiklerini ve iþ yerlerini bu kazýklarýn üstüne inþa ettiklerini anlatan Özhaseki, þöyle devam etti:

"Bu bölgede 5 bin 270 kadar baðýmsýz birimi inþa ediyoruz, bunlarýn yüzde 90'ý iþ yeri. O iþ yerlerinin Allah nasip ederse sene sonu gibi tamamýný bitiririz, hatta bir kýsmýný yani ana cadde üzerindekilerini sene baþýndan önce veririz. Esnaf arkadaþlarýmýza teslim ettikten sonra da ticaret orada baþlamýþ olur. Bir sene içerisinde esnafýmýz dükkanlarýna gelip iþ yerlerinde iþbaþý yaptýklarýnda çarþýnýn merkezi ayaða kalkmýþ olur."

Özhaseki, depremden bu yana bölgede gece gündüz çalýþtýklarýný sözlerine ekledi.

Bakan Özhaseki'ye Vali Ersin Yazýcý ile AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Ýnanç Siraç Kara Ölmeztoprak da eþlik etti.