Bakan Özhaseki: Kentsel dönüþümü de inþallah birlikte yapacaðýz
ABONE OL

Özhaseki, Balýkesir Büyükþehir Belediyesi ziyaretinin ardýndan yaptýðý açýklamada, Büyükþehir Belediye Baþkaný Yücel Yýlmaz'ýn "çýraklýk" döneminin bittiðini, "ustalýk" dönemine baþlayacaðýný söyledi.

Yýlmaz'ýn çalýþkanlýðý, dürüstlüðü, gayreti ve sempatik tavrýndan dolayý Türkiye Belediyeler Birliði Baþkanlýðýna seçildiðini belirten Özhaseki, Yýlmaz'ýn Balýkesir'de de çok sevildiðini dile getirdi.

Bakan Özhaseki, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn Balýkesir'deki projelerine deðinerek, þöyle konuþtu:

"Özellikle kentsel dönüþüm meselesi. Balýkesir'in de Marmara Denizi'ne kýyýsý var. Bütün bilim adamlarýnýn ifadesi Adalar segmentinde olabilecek bir sýkýntý, bir deprem 7'nin üzerinde ve bu deprem en çok Ýstanbul'u vuracak ama haliyle çevresindeki illeri de rahatsýz edecek gibi gözüküyor. Bütün bu deprem riskine karþý da yapýlmasý gereken tek þey kentsel dönüþüm. Dünyada baþka türlü de bunun bir çözümü bulunamamýþ. Þehirlerimiz kadim, þehirlerimiz binlerce yýllýk. Konutlarýmýzýn birçoðu en yenileri bile 30-40 yýllýk. Eski statüye göre yapýlan evlerimizin de depreme karþý çok dayanýklý olduðunu söyleyemeyiz. 2000 yýlýndan sonra çýkan yönetmeliðe göre yapýlanlar doðru yapýlmýþsa, zemin etütlerinden itibaren doðru bir tarzda inþa edilmiþse bir sýkýntý gözükmüyor ama öncesine ait evlerimizin birçoðunda sýkýntý gözüktüðü kesin."

"KENTSEL DÖNÜÞÜMÜ DE ÝNÞALLAH BÝRLÝKTE YAPACAÐIZ"

Balýkesir'de bakanlýk olarak kentsel dönüþüm çalýþmalarýyla 20 bin civarýnda konutu dönüþtürdüklerini anlatan Özhaseki, þu anda 900'ünde çalýþmalarýn devam ettiðini aktardý.

Yeni dönemde tüm ekipleriyle geleceklerini, tespit ettikleri mahallelerde kentsel dönüþümü en hýzlý biçimde yapacaklarýný bildiren Özhaseki, "Burada bir þeyin altýný çizeyim. Kentsel dönüþümü yapacak bir grup Türkiye'de varsa, evlerimizi yenileyecek bir parti varsa, Türkiye'yi dirençli bir hale getirecek, konutlarýmýzý, iþ yerlerimizi saðlýklý hale getirecek bir parti varsa o da AK Parti. Onun dýþýnda ne yazýk ki bir parti yok. Keþke olsaydý. Keþke baþka partiler bizden fersah fersah o konuda önde olsalardý."

Muhalefetin kentsel dönüþüm konusundaki tutumunu eleþtiren Özhaseki, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ana muhalefet genellikle bu konularda þöyle söylüyor: 'Biz kentsel dönüþüme karþý deðiliz, rantsal dönüþüme karþýyýz.' Ben de durmadan diyorum ki 'Ne olur size yalvarýyorum. Rantsal dönüþüm yapmayýn, kentsel dönüþüm yapýn. Hadi bir tane yapýn da göreyim. Kapý sonuna kadar açýk. Devletin imkanlarý sonuna kadar sizin emrinize amade.' Laf salatasýný býrakýn gelin þehirlerimizi daha dirençli hale getirelim. Bir tane bile bana gelen, müracaat eden, 'Hadi ne olur Bakaným beraber hareket edelim' diyen Allah'ýn kulu çýkmadý. Konuþmaya gelince hepsi konuþuyorlar ama iþ yapmaya gelince bir tane bile Allah'ýn kulu çýkmýyor."

Bu ülkeyi çok sevdiklerini belirten Özhaseki, "O yüzden sonuna kadar kentsel dönüþümü de inþallah birlikte yapacaðýz. Zor bir iþ ama baþaracaðýz. Dün Ýzmir'deydim. Aynen þöyle söyledim: '25 senedir CHP'ye oy veriyorsunuz. Siz bilirsiniz, takdir sizin.' 25 sene önce kentsel dönüþüme baþlamýþ olsalardý bugün Ýzmir'in neredeyse tamamýný deðiþtirmiþ olurlardý. Yarýsýný deðiþtirseler o da kardý. Dörtte birini yapsalar o da kardý ama hiç yok." diye konuþtu.

"NE SÖYLEDÝYSEK, NE SÖZ VERMÝÞSEK YERÝNE GETÝRÝRÝZ"

Özhaseki, Balýkesir'in Bandýrma ve Erdek ilçelerinde arýtma tesisini tamamlayýp açýlýþýný yaptýklarýný anýmsatarak, þöyle devam etti:

"Þimdi de 3'ü daha programda. Onlarýn finansal ayaklarýný bulmaya çalýþýyoruz. Bir taraftan Güre'de, Edremit'te, Balýkesir merkezde yeni ileri biyolojik arýtma tesislerini kurmak durumundayýz. Çünkü Balýkesir'in birçok ilçesinin yaz nüfusu ile kýþ nüfusu arasýnda daðlar kadar fark var. Belki kýþ nüfusuna göre hesaplanmýþ yapýlan arýtma tesisleri artýk günümüzde yaz nüfusuna hitap etmiyor. Yazýn gelen insanlar rahatsýz oluyorlar. 'Efendim ne yapalým? Yazdan yaza gelenler de onu çeksin' derseniz turizmi kaybedersiniz. Bunu da diyemeyiz. Bunu demek doðru bir söz deðil. Elbette merkeze de hitap edeceðiz, Balýkesir'in insanlarýna da hitap edeceðiz ama en azýndan turizmden istifade ettiðimiz gelen misafirlerimizin de kötü bir ortamda karþýlaþmamasý için bu iþleri yapmak durumundayýz."

Balýkesir'e bakanlýk olarak þimdiye kadar 59 milyar liradan fazla yatýrým yaptýklarýný vurgulayan Özhaseki, 10 milyar lira civarýndaki yatýrýmýn da devam ettiði bilgisini paylaþtý.

Özhaseki, TOKÝ'nin Balýkesir'de 9 binden fazla konut yaptýðýný, 4 binin üzerinde konutun inþasýnýn sürdüðünü ifade ederek, þunlarý dile getirdi:

"10 Millet Bahçesi projemiz vardý, 5'inin açýlýþýný yaptýk, 2'si þu anda bitti. Diðerlerinin kimisi yapým safhasýnda, kimisi proje safhasýnda. Bizler çalýþýyoruz, bizler gayret ediyoruz. Bizim iþimiz hizmet. Biz hizmet belediyeciliðini önemsedik ve ilk çýktýðýmýz andan itibaren Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn da belediye baþkanlýðý adaylýðýndan baþlayarak bugüne kadar hep hizmet tarafýnda olduk. Biz baþka partiler gibi seçimden önce gelip bol bol vadedip, kurusýký atýp, aklýnýza ne geliyorsa esip yaðýp, 'Emeklilere de þu kadar, EYT'lilerin sorununu da biz çözeceðiz, þu kadar bin kilometre metro yapacaðýz' falan dedikten sonra ellerine mühür verilince kaybolan, temel atmama törenleri yapanlardan deðiliz çok þükür. Ne söylediysek, ne söz vermiþsek yerine getiririz. Bunlarý da Allah'ýn izniyle yaparýz."

Bakan Özhaseki, Balýkesir'deki Simav Çayý'ný da balýk tutulur hale getirmek için ellerinden geleni yapacaðýný sözlerine ekledi.

Ziyarette Özhaseki'ye, bazý milletvekillerinin yaný sýra AK Parti Ýl Baþkaný Mehmet Aydemir, MHP Ýl Baþkaný Niyazi Tunç ve partililer eþlik etti.