Bakan Özhaseki, Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Çalýþma Ofisi'nde gerçekleþen Marmara Deniz Eylem Planý Koordinasyon Kurulu 4. Toplantýsý öncesinde basýn mensuplarýna açýklamada bulundu.
Kurulun, 2021 yýlýnda Marmara Denizi'nde baþ gösteren müsilaj sorununun çözüme kavuþturulmasý için Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatýyla kurulduðunu ve bugün 4'üncü toplantýlarýný gerçekleþtireceklerini bildiren Özhaseki, Marmara'daki müsilaja yol açan nedenlerin belli olduðunu kaydetti.
Özhaseki, iklim deðiþikliði sebebiyle tüm atmosfer ve dünya yüzeyinde sýcaklýðýn arttýðýný belirterek, "Bu sýcaklýk artýþýnýn tüm gezegenimizde yol açmýþ olduðu afetlere hepimiz vakýfýz. Ýkinci olarak ileri biyolojik arýtma tesislerinde arýtýlmayan atýk sular ve tarýmsal gübre kaynaklý olarak Marmara'ya yoðun þekilde azot ve fosfor yayýlýmý olduðunu biliyoruz." diye konuþtu.
Marmara Denizi'nin 24 milyonu aþkýn bir nüfusa ev sahipliði yaptýðýný anlatan Özhaseki, "Böyle büyük bir nüfusu barýndýran Marmara Denizi havzasýnýn korunmasý için bu büyük nüfusun atýklarýný bilimsel þekilde de yönetmemiz icap ediyor. Marmara Denizimizi bilimsel gereklilikler çerçevesinde korumak ve baþ gösteren müsilajý kontrol altýna almak adýna 6 Haziran 2021'de 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planý hazýrlanmýþtý. Bunun ardýndan bakanlýðýmýz koordinasyonunda valilikler ve belediyelerimizle birlikte yürütülen özverili çalýþmalar neticesinde deniz yüzeyindeki müsilajý bir ay gibi bir süre içerisinde temizlemiþtik." ifadelerini kullandý.
Özhaseski, müsilajýn yeniden görülmemesi için denize atýk su deþarj eden tesisleri kalabalýk bir ekiple sýký bir þekilde denetim altýnda tutmaya devam ettiklerini söyledi.
Bugüne kadar yürüttükleri çalýþmalara deðinen Özhaseki, þöyle konuþtu:
"2021 yýlýndan bu yana yürüttüðümüz çalýþmalara baktýðýmýzda Marmara'nýn geleceðinin koruma altýna alýnmasý adýna 21 bilim insanýmýzýn katýlýmýyla bilim ve teknik kurulu oluþturuldu. Marmara Denizi'nin çevresel durumunu iyileþtirmek ve müsilajýn tekrarýný önlemek için 2021-24 Marmara Denizi Bütünleþik Stratejik Planý hazýrlandý. Ayrý bir kararla Marmara Denizi'ni özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Hocalarýmýzýn hazýrlamýþ olduðu 22 maddelik bir eylem planýmýz vardý. Bunun 14 tanesi kirlilik yükünün azaltýlmasýyla ilgili. Kirlilik yükünü azaltmadan müsilaj ve bazý tehditlerden kurtulma þansýmýz ne yazýk ki yok. Çünkü müsilaj nihayetinde bir sonuç. Eðer eylem planýmýz doðru ve kararlý bir þekilde uygulanmazsa, müsilaj gibi ekolojilk bir felaket kapýda bekliyor. Marmara her gün biraz daha kirlenip bozulmaya devam ediyor. Baþta balýk türleri olmak üzere ekocanlýlýk gittikçe azalýyor ve zayýflýyor."
- "EN HIZLI VAZÝYETTE UYGULAMAK DURUMUNDAYIZ"
Bakan Özhaseki, bu toplantýdaki amacýn kurumlarýn neler yaptýðýný görmek olduðunu vurgulayarak, bununla ilgili bir sunum yapýlacaðýný kaydetti.
Özhaseki, "Amaç hiç kimseyi suçlamak deðil, suçlu aramak deðil. Öyle bir derdimiz yok. Çünkü bu ayrý bir konu. Burada doðru tespitler yapýp sonra yol haritamýzý belirleyip eylem planýný doðru bir þekilde en hýzlý vaziyette uygulamak durumundayýz. Bunun için bir aradayýz. Amacýmýz Marmara Denizi'ni eski güzel haline, yeniden el birliðiyle kavuþturabilmek. Neler yapabiliriz, kime ne görev düþüyor? Bizim iþçilerimize düþen bir görev varsa her an bunu yapmaya da hazýrýz." dedi.
Yapacaklarý toplantýlarýn tertemiz bir Marmara Denizi'ni ortaya çýkarmaya vesile olacaðýný dile getiren Özhaseki, "Ýstiþare edeceðiz, konuþacaðýz, yardýmlaþacaðýz ve el birliðiyle bu sorunu çözeceðiz." ifadesini kullandý.
Toplantýda Ýstanbul Valisi Davut Gül, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu ile Marmara Denizi'ne kýyýsý olan illerin valileri, belediye baþkanlarý, Marmara Deniz Eylem Planý Koordinasyon Kurulu üyeleri, akademisyenler ve bakanlýk bürokratlarý yer aldý.