Bakan Özhaseki: Milli meselelerde hükümete engel olmaya çalýþan muhalefeti ilk defa Türkiye'de görüyorum
ABONE OL

Özhaseki, Eskiþehir'de bir otelde düzenlenen "Ýnþaat ve Sanayi Sektöründeki Ýþ Ýnsanlarý ile Ýftar Programý"nda yaptýðý konuþmada, þehirlerin eðitimden ulaþýma, trafikten saðlýða birçok disiplini iç içe barýndýrdýðýný söyledi.

Þehirlerin içinde bir taraftan üretim, sanayi, ticaret diðer taraftan da kültür, sanat, estetik ve mimari olduðunu kaydeden Özhaseki, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Þehircilikle ilgili kabul görmüþ 1-2 prensipten bahsedecek olursak, birincisi þehirler canlý organizmalar. Þehirleri taþla topraktan ibaret, binalarýn bir araya geldiði yapýlar olarak görmek haddinden fazla sakýncalý olur. Canlý organizmalar, yaþýyorlar. Üstlerine titremek icap ediyor. Bakým istiyor, ihtimam istiyor. Ayný insanoðlu gibi o da doðuyor, büyüyor. Eðer iyi beslenirse geliþiyor, deðilse vücut biraz hastalýklý hale geliyor. Mutlaka o bakýmý, ihtimamý zamanýnda doðru þekilde yapmak icap ediyor. Ýkincisi, ülkeler arasýnda bir rekabet elbette var ama þehirler arasýnda da müthiþ bir rekabet var. Kýt kaynaklardan maksimum pay alabilmek için bütün þehirler adeta kýyasýya bir yarýþ içerisinde. Eðer siz burada zamanýn ruhunu okuyarak devam edebiliyorsanýz, þehrinize faydanýz oluyor. Deðilse o þehir bir müddet sonra yavaþ yavaþ gerilemeye baþlýyor."

Özhaseki, þehirlerin geleceðinin, o þehirde yaþayan yerel yöneticilerin ufuklarýyla doðru orantýlý olduðunu dile getirdi.

Yerelde valiler, belediye baþkanlarý, siyasiler, sivil toplum örgütlerinin aralarýnda birlik olup, hedefler belirleyip þehri hedefe doðru hep birlikte omuzlayarak götürüyorlarsa iþlerin iyi gideceðini, aksi takdirde baþarýsýz olunacaðýný vurguladý.

"TÜM ÝMKANLARIMIZI SEFERBER ETTÝK"

Özhaseki, deprem ve kentsel dönüþüm meselesinin siyaset üstü olduðuna iþaret ederek, bu iþin basit siyasi polemiklerle geçiþtirilemeyeceðini anlattý.

Bakanlýðýnýn çevreyle ilgili görevlerine deðinen Özhaseki, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa'da birçok ülke çevreyi ayrý bir bakanlýk olarak görüyor. Ýklim deðiþikliði tarafý var. Onun getirdiði afetlerle zaten hepimiz boðuþup duruyoruz. Bir de þehircilik tarafý var. Üçü de önemli. Ama kendimize iki misyon daha biçtik. Birincisi, 6 Þubat depremlerinden dolayý meydana çýkan hasarlarý giderebilme meselesi, ikincisi de þehirlerimizi daha dirençli hale getirebilme. Baþta Ýstanbul olmak üzere birçok þehrimizde kentsel dönüþümü hýzlandýrýp evlerimizi, konutlarýmýzý daha güvenli hale getirebilme meselesi. Bu konuda doðrusu Bakanlýðýmýzýn adý üstünde olan iþtigal konularýnýn dýþýndaki bu söylediðim iki konu, emin olun bizim çok zamanýmýzý alýyor."

Bakan Özhaseki, 2012 yýlýnda çýkan kentsel dönüþüm yasasýyla 11 sene içinde 2 milyon 250 bin civarýnda konutun dönüþtürüldüðünü aktararak, þu bilgileri verdi:

"Þu anda 425 bin civarýnda konutta bu kapsamda deðiþtiriliyor, yenileniyor. Özellikle kötüye kullanýldýðý için söylüyorum. Bu kötüye kullanmalarýnýn da önünü kesebilmek amacýyla biz, 2 ay kadar önce Meclisimize getirerek, yüce Meclisin kararýyla Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý ve ona uygun yasalar çýkardýk. Ýstanbul'da o kadar çok engellerle karþýlaþtýk ki þimdi Tebligat Kanunu var. 6 Þubat depremlerinin ardýndan yaralarý sarabilmek derdiyle tüm imkanlarýmýzý seferber ettik. Bir de deprem turistleri vardý, nüfuslarý milyonlarca. Konuþtuðu zaman bütün televizyonlar aðzýnýn içine bakýyor. Arkadaþlarýn hayalleri de ufuklar üstü. Onlar özel jetlerle o bölgeye geldiler. Her geldiklerinde jetlerin içi tamamýyla gazeteciler ve sosyal medya fenomenleriyle dolu. Ýndiler, 1-2 özel ayarlanmýþ çadýra gittiler. Selfie'ler çekindiler, býrakýp gittiler. Bunlar da deprem turistiydi, bunu da söylemeliyiz. Onlar da ne yazýk ki bu dönemde görmüþ olduk."

Özhaseki, deprem bölgesinde þu anda 1000'den fazla þantiyelerinin olduðunu belirtti.

Depremden etkilenen illerde 4 bin 333 köyde, bazýlarýnda 50, bazýlarýnda 100 deprem konutu yaptýklarýný, çelikten evler inþa ettiklerini bildiren Özhaseki, "Þehirlerin merkezine baþladýk. Merkezlere açýlan ana caddelere baþladýk. 200 binden fazla inþaat þu anda hýzla devam ediyor. Allah nasip ederse hak sahiplerinin büyük bir çoðunluðunun neredeyse tamamýnýn haklarýný, gelecek sene ortalarýna kadar tamamlarýz ve bizler bitiririz. Hummalý bir çalýþma var. Tam inþaatlarda çalýþan bizim ekibimizin sayýsý 110 bin kiþiden fazla. Allah, Cumhurbaþkaný'mýzdan razý olsun. Maliye Bakaný'mýz da bu konuda bize asla engel olmuyor ve orada bütün hýzýmýzla biz yapýyoruz bu iþleri. 46 bin konutu daðýttýk. Bu ayýn sonuna kadar da 30 bin konutu daha daðýtacaðýz." diye konuþtu.

"YIKIP YAPACAÐIZ BAÞKA ÇARESÝ YOK BU ÝÞÝN"

Özhaseki, Eskiþehir ve Ýzmir'de belediyeleri 25 senedir yönetenlerin 25 yapýyý dahi dönüþtürmediðini dile getirdi.

Bu þehirlerdeki izlenimlerini aktaran Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Önde gözüken kordon ayrý, 500 metre geriye gidin, ilçelerimizden daha geri briketlerden rastgele yapýlmýþ yýðýlmýþ ki en önemli deprem bölgelerinden biri de orasý. 6 derece þiddetinde deprem olduðunda o binalarýn neredeyse çoðu yýkýlýr. Allah korusun. Hiçbirisi umursamýyor bile. Bunu da anladým. Bir de dava açma huylarý var bu arkadaþlarýn. TOKÝ geliyor, yer tespit ediyor. Hastane yapýlacak dava açýlýyor. Okul yapýlacak dava açýlýyor. Konutlar yapýlacak dava açýlýyor. Ben anlamýyorum ki bu arkadaþlarýn derdini. Dünyanýn her yerinde muhalefet var ama hayýrlý bir iþ olduðunda engel olmaya çalýþan bir muhalefet ilk defa Türkiye'de görüyorum. Milli meselelerde hükümete engel olmaya çalýþan muhalefeti emin olun ilk defa Türkiye'de görüyorum. Böyle bir gariplik içindeyiz."

Ýnþaat sektörünün önünün açýk olduðunu vurgulayan Özhaseki, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bu dönem sýkýntýlý mý? Evet, sýkýntýlý. Krediye ulaþamýyoruz. Bazý sýkýntýlarýmýz var. Eyvallah bunlar ama bu durum geçici. Çok kýsa süre içinde bunlar geçer. Belki bizim bazý ekonomistler, inþaat sektörüne yan yan bakarlar. Onu biraz tahfif eder. Onu çok ekonomide ciddi bir ortak gibi görmek istemezler ama istesek de istemesek de þu anda gayrisafi milli hasýlanýn yüzde 6'sýný bu sektör oluþturuyor Türkiye'de. 250 kadar sektörü de etkilediði için onlarý dahil ettiðinizde dilim yüzde 35'e çýkýyor. Bu sektörde çalýþan 1,5 milyon da insanýmýz var. Bir taraftan kentsel yenileme þehirlerimizi depreme karþý dirençli hale getirebilme fikri var hepimizde ki yýkýp yapacaðýz baþka çaresi yok bu iþin. Bir taraftan da refahýmýz artýyor. Artýk konutlarýmýzý, iþ yerlerimizi daha lüks, daha modern, daha geniþ hale getiriyoruz. Türkiye'de o yüzden inþaat sektörü çok da hýzlý bir vaziyette büyüyerek devam edecektir. Bazý günler, yerinde say hareketi de iyidir. Ayakta kalabilme mücadelesi de verilir. Ama ondan sonra uçacak bir sektörün baþýndayýz. Onu herkes bilsin."

AK Parti Eskiþehir Ýl Baþkaný Gürhan Albayrak ve AK Parti Eskiþehir Büyükþehir Belediye Baþkaný adayý Nebi Hatipoðlu'nun da katýlýmcýlara hitap ettiði programa, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý Hasan Suver, AK Parti Eskiþehir milletvekilleri Fatih Dönmez ve Ayþen Gürcan, TOKÝ Baþkaný Ömer Bulut ve diðer ilgililer katýldý.