Bakan Özhaseki: Sene sonunda teslim edeceðimiz konut sayýsý 200 bini bulacak
ABONE OL

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, Hatay'da TRT Haber canlý yayýnýnda sorularý yanýtladý, gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay'daki son duruma iliþkin soruyu yanýtlayan Özhaseki, kentte 254 bin baðýmsýz birimin hasar gördüðünü söyledi.

Hatay'da yaralarý sarma noktasýnda büyük bir çalýþma yaptýklarýný belirten Özhaseki, 142 bin civarýnda inþaatýn ihalesinin yapýldýðýný ve 11 bine yakýn konutun vatandaþlara teslim edildiðini bildirdi.

Kentte 68 þantiye olduðunu ifade eden Özhaseki, "Þu an Türkiye genelinde 1240 þantiye, 110 bin çalýþanla 400 bine yakýn konutun inþaatý devam ediyor. 4 bin 333 köyde, köy evini inþa ediyoruz." bilgisini paylaþtý.

"SENE SONUNDA BU SAYI 200 BÝNÝ BULACAK"

Deprem bölgesinde 76 bin konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettiklerini açýklayan Özhaseki, "Önümüzdeki aydan itibaren 15-20 bin civarýnda konutu her ay teslim edeceðiz. Sene sonunda bu sayý 200 bini bulacak." diye konuþtu.

Gelecek yýlýn sonunda herkesin ev ve iþ yerlerine kavuþacaðýný vurgulayan Özhaseki, zemin etüdü noktasýnda çok hassas çalýþmalar yaptýklarýný dile getirdi.

Köylerde 100 bine yakýn konutta hasar olduðunu bildiren Özhaseki, buralarda depreme dayanýklý çelik evler inþa ettiklerini söyledi.

"HÝÇBÝR BELEDÝYEYÝ BORÇLANDIRMAYACAÐIZ"

Özhaseki, depremlerden etkilenen kentlerdeki altyapýyla ilgili son duruma iliþkin soruya, "Bugünlerde ihalelere baþlýyoruz. Bu bölgelerdeki altyapýyý baþtan sona yenileyeceðiz. Daha çok içme suyu hattý, kanalizasyon hattý, atýk su arýtma tesisi ve depo inþaatlarý. Bu bedeli hükümet olarak kendimiz karþýlayacaðýz ama hiçbir belediyeyi borçlandýrmayacaðýz. Hatay için 14,2 milyar gibi bir rakamý merkez ve ilçelerde sadece altyapý için ayýrdýk." açýklamasýnda bulundu.

Kentsel dönüþümle ilgili soru üzerine Özhaseki, Kentsel Dönüþüm Yasasý'ný daha kolay, pratik ve iþ yapýcý hale getirmek için düzenlemeler yaptýklarýný ifade etti.

"1,5 MÝLYON LÝRAYA YAKIN HÝBE SAÐLADIK"

Ýstanbul'daki kentsel dönüþüm için 485 milyar lira kaynak ayýrdýklarýný açýklayan Özhaseki, evini dönüþtürmek isteyenlere 1,5 milyon liraya yakýn hibe saðladýklarýný belirtti.

Ýstanbul'un ve Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduðunun altýný çizen Özhaseki, deprem ve kentsel dönüþümün partiler üstü bir sorun olduðunu, olasý Ýstanbul depremi için siyasi parti ve belediyelerin birlikte çalýþmasý gerektiðini kaydetti.