Bakan Özhaseki: Türkiye'yi bir an önce kentsel dönüþüme hazýrlamamýz icap ediyor
ABONE OL

Özhaseki, TOKÝ tarafýndan Kayseri'de yaptýrýlan "Oruçreis Kentsel Dönüþüm Projesi 572 Konut Anahtar Teslim Töreni"nde, kentte geçmiþten bugüne yapýlan kentsel dönüþüm çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi.

Anadolu coðrafyasýnýn dünyanýn en eski yerleþim yerlerinden biri olduðunu ifade eden Özhaseki, cennet gibi bir vatan olan bu coðrafyanýn bir deprem bölgesi olmasýnýn ise en büyük dezavantajý oluþturduðuna dikkati çekti. Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Himalayalar'dan baþlayarak Alpler'e doðru uzanan sýra daðlar içerisinde en riskli 5 ülkeden birisi Türkiye olarak geçiyor. 'Türkiye bir deprem ülkesidir' diye not düþülüyor. Þu anda birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunan bizim bölgelerimizin oraný yüzde 66. Bu yüzde 66'lýk bölümde yaþayanlarýn nüfusu ise yüzde 71. Yani her an deprem olabilecek ölçüde bir zorluðu olan coðrafyada nüfusumuzun yüzde 70'inden fazla insan yaþýyor. Son yüzyýl içerisinde ana karamýzda meydana gelen 6 ve üzerinde þiddetteki deprem sayýsý 60. Neredeyse bir veya iki senede bir mutlaka bir deprem oluyor 6-7 þiddetinde. Topraða verdiðimiz canlarýmýzýn sayýsý 130 bin. Bu iþin mali hasarýný hiç düþünmeyin. 100 milyarlarca dolar. O kadar büyük bir bela var karþýmýzda. Böyle olunca bizim bir an önce kentsel dönüþüm yapmamýz lazým. Bir an önce saðlýklý konutlarýmýza çýkmamýz lazým. Bir an önce yapý stokumuzu yenilememiz lazým. Bunu bir an önce yaparsak emniyetli bir vaziyette evlerimizde otururuz."

Vatandaþlarýn bu konutlarda rahatça oturabileceklerini söyleyen Özhaseki, "Kendinizi dýþarý atmayýn lütfen ama öbür eski yapýlanlarla ilgili tabii ki kimseye bir þey diyemem. O yüzden bizim bir an önce kentsel dönüþüme Türkiye'yi hazýrlamamýz ve bitirmemiz icap ediyor." diye konuþtu.

Bakan Özhaseki ve il protokolü, konuþmalarýn ardýndan hak sahiplerinden bir kýsmýna evlerinin anahtarlarýný teslim etti.

Özhaseki, daha sonra örnek daireyi gezerek yetkililerden bilgi aldý.