Bakan Özhaseki: Yaklaþýk 390 bin konutumuzun inþaatý baþladý
ABONE OL

Özhaseki, Kahramanmaraþ merkezli depremlerin etkilediði Malatya'da, yapýmý süren çarþý projesinin inþaat alanýnda incelemelerde bulundu.

Bakan Özhaseki'ye burada Emlak Konut yetkilileri tarafýndan sunum yapýldý.

Özhaseki, daha sonra Malatya Büyükþehir Belediyesi Nikah Sarayý'na geçerek burada düzenlenen Malatya Ýl Koordinasyon Toplantýsý'na katýldý.

Toplantýnýn giriþinde gazetecilere açýklama yapan Özhaseki, ülkenin 14 ay önce büyük bir felaketle karþý karþýya kaldýðýný, 1000 yýldýr Anadolu'da yaþayan bu milletin baþýna gelebilecek en büyük felaketin Kahramanmaraþ merkezli depremler olduðunu söyledi.

Depremlerde 14 milyon insanýn zarar gördüðü belirten Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Ayrý ayrý bakýldýðý zaman 680 bin konutumuz yýkýldý ve 170 bin de evimiz, iþ yerimiz, depolarýmýz, ahýrlarýmýz, dile kolay, söylemesi çok kolay, 850 bin baðýmsýz birim... Haliyle maddi hasar çok fazla, 100 milyar dolarýn üzerinde. Manevi hasarý ölçecek de bir alet daha icat olmadý. Her evde acý tütüyor. Her evde gözyaþý var. Her eve gittiðimizde, hikayeleri dinlediðimizde emin olun teslim ettiðimiz evlerden ayrýlýrken hep hüzünlenerek, aðlayarak ayrýlýyoruz. Unutamadýðýmýz acý hatýralar o kadar çok ki..."

Deprem döneminde kendisinin AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý olduðunu anýmsatan Özhaseki, "Bütün belediyelerimizi deprem bölgelerine sevk ettik. Sonra da tek tek gidip onlarýn ne yaptýðýna, neler yaptýklarýna, nasýl çalýþtýklarýna þahitlik etmek için de buralardaydýk. Allah bir daha böyle afet göstermesin, bu sýkýntýyý yaþatmasýn. Þimdi artýk öyle saðlam konutlar yapacaðýz ki öyle saðlam iþ yerleri yapacaðýz ki inþallah deprem olmaz ama olursa hepimiz huzurla evimizde oturalým. Bu acýlarý yaþamayalým. Onun içindir ki kýlý kýrk yarýyoruz." ifadelerini kullandý.

Bakan Özhaseki, depremden 2-3 ay sonra Malatya'da Valiliðin karþýndaki çarþýda "Ýþe baþlayalým" dediklerini aktararak þöyle devam etti:

"Hala fore kazýk çakmaya devam ediyoruz. Hala zemini temizlemeye devam ediyoruz. Hala üzerindeki inþaatlar yeni yeni yükselmeye baþlayabiliyor. Mesela Kahramanmaraþ'ta þehrin ortasýna giden bir cadde var. Fay hattý geçiyor. Azerbaycanlý kardeþlerimiz '1000 tane konut yaptýralým' dediler. Ýþe baþlayacaðýz. Tam 40 milyon dolarlýk orada fore kazýk ihalesi yaptýk. Aylarca fore kazýk çaktýk ama bir daha inþallah olmaz diyelim. Olursa da saðlam bir vaziyette, hepimiz emniyetli bir þekilde o depreme dirençli evlerimizde, iþ yerlerimizde hayatýmýzý sürdürelim diye, o yüzden kýlý kýrýk yarýyoruz. 14-15 ay geçti aradan. Emin olun hükümetin birinci gündem maddesi bu. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn bize ilk sorduðu soru 'depremde hasar gören illerimizde durum nedir? Hayat normale dönüyor mu? Ýnþaatlar yolunda mý? Gidiyor mu?' Bir baþka taraftan bakýldýðý zaman da maliyedeki sýký para politikasýný sizler de takip ediyorsunuz. Mehmet Þimþek Bey'in itiraz etmediði tek harcama kalemi var. O da depremdeki yapýlanlar arkadaþlar. Onun dýþýnda milim milim her bir iþ takip ediliyor."

Deprem bölgesindeki inþaat çalýþmalarý hakkýnda bilgi veren Mehmet Özhaseki, þunlarý dile getirdi:

"Burada iþlerimiz çok þükür yolunda gidiyor. Türkiye genelinde söylüyorum bunu, þu anda neredeyse 390 küsur bin konutumuzun inþaatý baþladý. 400 bin civarýnda konut olarak hak sahibimiz var. 40 bin kadar iþ yeri olarak hak sahibimiz var. Belki 20-30 bin de daha sonra mahkemelerden gelen veyahut da yeni tespitlerle hata varmýþ düzeltilen gibi yerler çýkabilir. Bunun içindir ki biz bütün bunlarýn hesabýný yapýp þu anda 400 bin civarýnda inþaata baþladýk. Hazýrlýklarýmýz da var. Devam ettiriyoruz. 4 bin 333 köyde köy evi yapýyoruz. Dile kolay. Kimine 10 tane, kimine 30 tane, kimine 50 tane, kiminde 100 tane çelikten yapýyoruz artýk. 1240 tane þantiyemiz var arkadaþlar. Buralarda 110 bin kiþi çalýþýyor. Ýlk etapta 76 bin kadar konutu teslim ettik. Haziran, temmuzla birlikte her ay 10 bin, 15 bin, 20 civarýnda konutlarý teslim etmeye de devam edeceðiz."

Bütün hesaplarýnýn gelecek senenin ortalarýnda konutunu almamýþ bir vatandaþýn kalmasýný istemediklerini aktaran Özhaseki, "Bugün arkadaþlarýmýz Büyükþehir Belediyesi'nde toplandýlar. Yeþilyurt ve Battalgazi belediye baþkanlarýmýz, yardýmcýlarý, teknik ekipleri katýldý. 8-10 bin eksiðimiz var. Tespit edilen yerleri gösteriyorlar. Daha çok da þehirlerimizin içinde yapalým istiyoruz. Merkezlerde yapalým istiyoruz. Onlarý da bir an önce projelendireceðiz. Ýhaleyi yaptýktan sonra da en fazla bir sene gibi süre veriyoruz. O konutlarýmýzý da hak sahiplerine teslim ederiz. Yani bütün hesabýmýz gelecek senenin ortalarýnda, güze kadar konutunu almamýþ bir vatandaþýmýz kalmasýn istiyoruz. Ýþ yerleri yýkýldýðý halde alamamýþ bir tek vatandaþýmýz kalmasýn istiyoruz." dedi.

Seçimlerin geride kaldýðýný kaydeden Özhaseki, bu süre içerisinde çok çalýþýp çok gayret edeceklerini sözlerine ekledi.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Kentsel Dönüþüm Baþkaný Hakký Alp da Malatya'da 55 bini kentsel alanda, 17 bini kýrsalda olmak üzere toplam 72 bin hak sahibinin bulunduðunu anlattý.

72 bin konutun üretimiyle ilgili çalýþmalara devam etiklerine dikkati çeken Alp, bugüne kadar ihalesi yapýlan ve sahada inþaatlarý baþlayan yaklaþýk 30 bin 600 konut olduðunu vurguladý.

Alp, ihale aþamasýnda olan da 27 bin konut bulunduðunu, kentsel anlamda 12 bin, kýrsalda da yaklaþýk 8 bin projelendirme ve yer seçimi çalýþmasý devam eden çalýþmalarý olduðunu dile getirdi.

Malatya Valisi Ersin Yazýcý da Malatya'yý ayaða kaldýrmak için bakanlýðýn tüm yetkililerinin çalýþmalarýný sürdürdüðünü, birkaç yýl içerisinde eskisinden daha güzel bir Malatya'ya kavuþacaklarýný kaydetti.

Toplantýya AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Ýnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Ýhsan Koca, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoðlu, Malatya Büyükþehir Belediye Baþkaný Sami Er ve diðer ilgililer katýldý.