Bakan Özhaseki'den 30 Mart Uluslararasý Sýfýr Atýk Günü paylaþýmý
ABONE OL

Bakan Özhaseki, 30 Mart Uluslararasý Sýfýr Atýk Günü dolayýsýyla sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, daha yaþanabilir bir dünya hedefiyle, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn himayesinde dünya markasý haline gelen ve küresel ölçekte en büyük çevre hareketine dönüþen Sýfýr Atýk ile çocuklara daha temiz ve saðlýklý bir dünya býrakacaklarýný belirtti.

"Birey deðil, birlik olma bilinciyle, dünya çapýnda destekçisi olan Sýfýr Atýk, milyonlarca gönüllüsüyle döngüsel ekonomiye her yýl daha fazla katký saðlamaya ve büyümeye devam ediyor." ifadesini kullanan Özhaseki, her gün daha da geniþleyen Sýfýr Atýk ailesiyle atýklarý dönüþtürmeyi sürdüreceklerini, atýklarýn çöp deðil, kazaným olacaðýný vurguladý.

Özhaseki, paylaþýmýnda "Sýfýr Atýk ile Yaþanabilir Bir Dünya" isimli bugüne kadar yapýlan çalýþmalarýn anlatýldýðý infografiðe de yer verdi.

Bu kapsamda, þu ana kadar 185 bin binada Sýfýr Atýk Yönetim Sistemi'ne geçildi, 21 milyon kiþiye eðitim verildi.

498 milyon aðaç kesilmekten kurtarýldý, 819 milyon metreküp su tasarrufu, 127 milyon varil petrol tasarrufu saðlandý.

5,9 milyon ton sera gazý salýnýmý önlenirken enerjide 2,6 milyar kilovatsaat, depolama alanýndan ise 104 milyon metreküp tasarruf edildi.

59,9 milyon ton geri kazanýlabilir atýk ekonomiye kazandýrýlýrken, geri dönüþümle atýklardan 185 milyar lira gelir saðlandý.

2017'de yüzde 13 olan geri kazaným oraný 2023'te yüzde 34,92'ye çýkarýldý. Bu oranýn 2035'te yüzde 60'a yükselmesi hedefleniyor.