Bakan Özhaseki'den vatandaþlara kentsel dönüþüm çaðrýsý
ABONE OL

Türkiye genelinde kentsel dönüþüm çalýþmalarý hýz kazandý. Bu kapsamda Gaziosmanpaþa Sarýgöl Mahallesi 12C Kentsel Dönüþüm Projesi Temel Atma Töreni'ni gerçekleþtirildi. Törene Çevre, Þehircilik ve Ýklim deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, siyasi partilerin temsilcileri, dernek ve sivil toplum kuruluþu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayýda vatandaþ katýldý. Bakaný Özhaseki, 863 konut, 28 dükkan, bin 3 araçlýk otopark ve 6 bin 500 metrekare yeþil alanýn yer alacaðý projenin temel atma töreninde bir konuma yaptý.

"VATANDAÞIMIZI ÝKNA ETMEK ÝÇÝN YALVARDIK ADETA AMA BÝZÝ DÝNLEMEDÝLER, 6 YIL SONRA FELAKETLE KARÞILAÞTIK"

Temeli atýlan projenin en kýsa sürede bitirilmesini dileyen Bakan Özhaseki, "Belediye Baþkanýmýzý tebrik ediyorum. Çünkü her kentsel dönüþüm her belediyenin iþi deðil. Zor bir iþ çünkü vatandaþla tek tek görüþeceksiniz vatandaþý ikna edeceksiniz. Hatay Antakya Belediye Baþkanýmýz gelerek büyük bir kentsel dönüþüm baþlatacaðýný söylediðinde biz destek olmak istedik. Çünkü biz kentsel dönüþüme inanýyoruz. Belediye baþkanýmýza sorduðumuzda 'ikna ettim vatandaþlarý' dedi. Alana gittik yardým edeceðiz ve destek olacaðýz orasý kentsel dönüþüme girecek çünkü yakýn tarihte deprem olacaðýný bilim insanlarý söylüyor. Gittiðimizde alanda çok büyük bir kalabalýk var ama kenarda duranlarýn hepsi ellerinde protestolarla bekliyordu. Baþkanýmýz hoþ geldin konuþmasý yapamadý küfürler ettiler hakaretler ettiler. Baþkanýmýz indiðinde ben üzüldüm. Kürsüye çýkýp sorduðumda 'kentsel dönüþüm istemiyoruz' dediler. Gece boyu onlarý dinleyerek ikna etmeye çalýþtým. Birkaç yýl içerisinde deprem olursa o binalarýn çökeceðini anlatmaya çalýþtým. Beni dinlemediler. Yalvarmadýðýmýz kaldý bir tek bizi dinlemek istemediler. Kentsel dönüþüm yaptýrmadýlar. Sosyal medyada bu söylediklerim yayýnlanýyor. Vatandaþ direnince biz ayrýldýk oradan. Aradan 6 yýl geçti Ýstiklal ve Emek Mahalleri direnmiþlerdi. Þuanda bir tane saðlam yapý yok orada" dedi.

"1 BUÇUK MÝLYON YAPIYI YENÝLEMEMÝZ LAZIM VE 600 BÝNÝ GERÇEKTEN ÇOK ACÝL"

Yer altýndaki hareketliliðe erken uyarý sistemlerinin bile hýzlý çalýþamadýðýný söyleyen Bakan Özhaseki, "Bilimsel verilere uygun olarak binanýn tüm safhalarý yapýlýrken sýfýr toleransla konutlarýmýzý yaparak orada yaþamak bizim görevimiz. Her sene karamýzda ve denizlerimizde 3 tane yýkýcý þiddette deprem oluyor. 130 bin canýmýzý topraða verdik maddi hasarý söylemenin gereði bile yok. Geçmiþte yapýlan bir takým iþlerden ders alarak yeni yönetmelik ve kanunlar uyarlandý. Deðerli kardeþlerim bir tek çözüm var oda kentsel dönüþüm. Ýstanbul'da 800 bin civarýnda evimiz yenilendi yakýn bir gelecekte deprem olursa baþýmýza felaket gelmemesi için 1 buçuk milyon yapýyý yenilememiz lazým ve 600 bini gerçekten çok acil. Belediye baþkaný arkadaþlarýmýza lütfen yardýmcý olun" ifadelerini kullandý.